SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ODBORA ZA ZAŠTITU PČELA U UPRAVI ZA ZAŠTITU BILJA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.155

Dana 25. decembra 2018. godine je u prostorijama Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede održana redovna konferencija za medije Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, gospođom Svetlanom Đurović iz službe za saradnju sa medijima Ministarstva poljoprivrede, kao i portparolom Ministarstva poljoprivrede gospodinom Igorom Grabežom.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je medijsku pokrivenost, konferenciju su pratile novinske agencije BETA i TANJUG koje su prenele vest koju su preuzeli brojni mediji.

Konferenciji su prisustvovali šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević, kao i načelnik odeljenja za poslove inspekcijskog nadzora i kontrole ispred Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede gospodin Zoran Ivanović.

Ispred Saveza pčelarskih organizacija Srbije prisustvovali su zamenik SPOS-a Milutin Petrović, koordinator stručne službe SPOS-a Radivoje Ranković i predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović.

Načelnik Fitosanitarne inspekcije u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević izneo je stanje na terenu za ovu sezonu, da je ove godine bilo malo prijava i da se dosta radilo na prevenciji u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije. Naglasio je da je saradnja iz godine u godinu sve bolja a ukazao je posebno na značaj prevencije da do trovanja ne bi dolazilo. Apelovao je da poljoprivredni proizvođači koriste sredstva za zaštitu bilja u skladu sa Zakonom, kako bi se izbeglo trovanje pčela.

Načelnik Veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović je takođe istakao da je saradnja sve bolja i bolja a takođe je istakao da je saradnja veoma važna ne samo u sprečavanju trovanja pčela već i u cilju suzbijanja zaraznih bolesti.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović izneo je presek stanja za ovu godinu, naveo primere preventivnog delovanja u saradnji sa nadležnim organima, ali i slučaj trovanja pčela na teritoriji Sivca, opština Kula. Apelovalo se na državne organe da u planiranju tretiranja komaraca iduće godine imaju u vidu i značaj pčela, pa da tretiranja rade u dogovoru sa pčelarskim udruženjima na teritorijama gde se tretiranje sprovodi, kako bi se izbegle opasnosti po pčele. Takođe, apelovano je na poljoprivredne proizvođače da naredne sezone uljanu repicu pre cvetanja tretiraju preparatima koji nisu dugoročno toksični za pčele a da u toku cvetanja poštuju zakon i ne tretiraju sredstvima opasnim za pčele. Slično stanje je i sa suncokretom, o čemu smo već detaljno pisali, te iako je bilo vesti o trovanjima, nijedan jedini pčelar nije prijavio trovanje makar Odboru za zaštitu pčela SPOS-a, te niti je moglo da se reaguje, niti imamo evidenciju o obimu trovanja, što je tragično. 

Koordinator stručne službe SPOS-a Radivoje Ranković govorio je o projektu koji je SPOS dobio u organizaciji NALED-a, a vezano za problem trovanja pčela. 

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, 
Dipl. inž. zaštite bilja Miloš Bogdanović 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE