Savez Pčelarskih Organizacija Srbije - Forum SPOS Info

Sasvim opuštene teme, nevezane za pčelarstvo => Pcelari hodočasnici, u reči i slici... => Тему започео: Slobodan Jevtic 19-08-2009, 15:29:08

Наслов: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2009, 15:29:08
МАНАСТИР  РУКУМИЈА
Код Костолца
Слава Преображење Господње
Историјски извори не кажу ништа о времену настанка манастира Рукумије
Поминје се1376 по болоњском препису. Помиње се и1300 год, у време краља Милутина. Али стоји чињеница да је Браничево у то време припадало краљу
Драгутину.али манастир постаје у доба кнеза Лазара. Од више слава данас је слављено Преображење Господње. Поставићу неколико слика. Са данашнјег
Скупа и служења службе. О самом манастиру неби много писао јер је то једно предивно место и коначиште. Слике су мањег формата због приватности верника. У самом дворишту је и  мали пчелињак а изнад виноград.
Старешина манастира и братства је игуман Симеон.
 На путу за манастир код самог манастира чесма
Затим на улази чесма са светом водом
улазна врата манастира


Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2009, 15:35:19
Изглед самог манастира са коначиштем
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2009, 15:38:28
Пчелињак
манастирска петстогодишњица назив грожђа
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Sveto Stevanovic 21-08-2009, 22:12:18
Kolega Slobo, drago mi je da si postavio ovu temu. Kada budem imao slike aktivno ću se uključiti u ovu temu. Mislim da si dovoljno napisao o manastiru Rukumija. Moram priznati ( nije za pohvalu ) da nisam ni znao da postoji. Verovatno da nisam i jedini. Nadam se da će ova tema poslužiti članovima foruma da nešto nauče o našim manastirima. Slobo, fotografije su ti odlične. Pozdrav.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Slobodan Jevtic 21-08-2009, 22:21:44
Sveto to je jedan divan manastir! Lepo sređen i redovno održavan posete su više nego očekivane, zbog same jačine bratstva. Sada ću par sličica postaviti ovog malog ali lepog pčelinjaka sa kojim radi otac Sava
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Sveto Stevanovic 21-08-2009, 22:44:38
Da li si ti pravio ovu košnicu sa prve slike? Otac Sava sigurno ima tvoju pomoć? Pozdrav.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Slobodan Jevtic 21-08-2009, 22:51:54
šta misliš prva a ona plava na koje liče. Ima brate otac Sava je sada< počeo i treba mu pomoć.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: zdravkoobradovic 22-08-2009, 17:21:08
jako lep opis manastira   samo nastavite
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА
Порука од: Slobodan Jevtic 28-08-2009, 19:17:52
Manastir Rukumija danas je obeležio svoju slavu Успење пресвете богородице
Велика Госпојина.Posle službe obavljena je pričest. sutrašnjim danom prestaje post do Božićne posti 27novembra. evo par slika
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2010, 12:25:48
Danas 19 avgusta 2010 slavi svoju slavu manastir Rukumija
Preobraženje gospodnje Manastir sam posetio sa suprugoim i unukom
videćete na osnovu predhodnik slika okolina manasatira je renovirana urađeni konaci sale za okupljanje i odmor ,svećarnik, prostorija za prodaju,urađen je i ogradni zid oko manastira.
slike
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: dejan milosevic 19-08-2010, 13:26:53
Danas je sigurno posetilo manastir par hiljada ljudi.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2010, 13:39:05
Danas je sigurno posetilo manastir par hiljada ljudi.

Jeste Dejane odmaraj ti u Sutomore

Kada se vratiš da budeš spreman za organizaciju
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Tatjana Mrdak 19-08-2010, 13:52:26
Прелепо Слобче . Једва чекам све и уживо видети !  :D ;) А посебно тета Наду и Дуњицу .За Вас  :-* :-* :-*
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Александар Ћосић 19-08-2010, 23:33:44
 

 

       

Манастир Рукумија

Испод Сопота "у шуми, на једном оцедном месту" на левој обали реке Млаве, налази се средњевековни манастир Рукумија, који народна традиција приписује кнезу Лазару и везује за култ сестре Јелице. Овој групи манастира везаних за овај култ припадају и цркве Сестрољин, Заова и Брадача. На основу народне песме неисторијског циклуса "Бог ником дужан не остаје", наивна народна етимологија доводи име манастира у везу са рукама сестре Јелице коју су браћа Павле и Радул растргли коњима на оптужбу снаје Павловице. Историјска наука, пак, доводи име манастира у везу са грчком речи Герокомија што значи старачки дом, место где се смештају остарела лица који су социјални случајеви. Већи средњевековни манастири имали су у свом комплексу и одељења за смештај и лечење старих и изнемоглих лица. Новија манастирска традиција која говори о краљу Милутину као ктитору Рукумије, нема историјског основа. Средњевековни извори манастир не помињу, а нема га ни у попису браничевске области из 1476. године, у коме се помиње само село Рукомије са 22 куће као саставни део заједничког тимара Хасан-бега, Абдуселима и Абдурахмана, који заједно иду у војну, а од села имају приход од 2.098 аспри. Вероватно Рукумија тада није била манастир већ само парохијска црква. Историјска наука идентификује Рукумију са манастиром Врлиште или Варлиште из каснијих турских пописа, лоцираног између села Рукомије и Маковца. Оба ова села, кнез Лазар је својевремено поклонио Раваници. У време султана Мурата III у манастиру живи игуман без монашког братства, а годишња обавеза према султановој благајни износи 300 акчи. Не располажемо никаквим подацима о даљој историји манастира све до времена аустријске окупације.

Опис из 1733. године који је оставио Максим Ратковић, егзарх београдског митрополита, каже да је црква посвећена Вазнесењу Господњем "мала, каменем создана на ћемер, покровеној турецкоју циглоју по шиндри старој". Припрата је била од дасака, па је и свод од дасака био урађен, а на левој страни је од камена гроб преподобног Мартирија Синајита. Унутрашњост цркве била је окречена а намештај примитиван. Царске двери на иконостасу биле су неисправне. Међу богослужбеним књигама било је неколико рукописних: еванђеље, триод посни, триод цветни, саборник, псалтир и минеј са службама Господњих празника. Конак и економске зграде: трпезарија, кухиња, ракичиница и штала, били су од чатме олепљене блатом. Манастирска порта била је ограђена плотом, са великом капијом од дасака и једном малом. Бунар је био неупотребљив. Од имовине је поседовао воћњак са 40 стабала, две баште, два винограда и 4 ливаде. Братство су чинили: игуман јеромонах Димитрије родом из Баната, који се иако седамдесетогодишњак, бавио пчеларством и имао је своје 73 кошнице; монах Гаврило, десет година млађи и такође из Баната, који је био неписмен и имао само 8 кошница; и јеромонах Висарион, бивши парох смедеревски, који се замонашио после смрти попадије.

За Рукумију су, као посетиоци и стараоци, везани браћа Шљивић - Живко и Јован, родом из Брежана а касније настањени у Брадарцу. Били су познати у борбама Првог српског устанка као изузетно храбри па су и у песмама опевани. Живко је постао војвода у кнежини рамској, а млађи Јован је бранио Пореч (Д. Милановац) после погибије Хајдук Вељка и пада Неготина, и у тим борбама био смртно рањен. Војвода Живко сахранио је брата у манастирској цркви "код средњег стуба с десне стране". После слома Првог српског устанка, Турци су спалили и до темеља разорили Рукумију.

Данашњу цркву, на истом месту али пространију, сазидао је кнез Милош 1825. године. Зато Јоаким Вујић који је наредне године посетио Рукумију пише "Основатељ овог манастира јест Јего Књажеско Сијатељство, Г. Милош, који га је сопственим трошком дао созидати". Како се заборавило коме је претходна црква била посвећена, то је нова посвећена светом оцу Николају. Под у цркви урађен је од римске цигле донете са оближњих рушевина римског Виминацијума. Сачувана су докумета о исплатама које је кнез Милош чинио за изградњу Рукумије: набавкама гвожђа у Крагујевцу, чамових дасака у Београду, које су сплавом послане Дунавом до Дубравице, затим признанице о исплатама мајсторима: "Јањи малом и Николи за манастир Рукомију код Пожаревца ... За конту Јање молера за иконе манастира Рукомије" и сл. Непосредан надзор и руковођење радовима Милош је поверио кнезу пожаревачке нахије Димитију - Митру Јосифовићу (или Јосимовићу) из Петке, а за набавку материјала задужен је Алекса Симић, београдски базрђанбаша. Околна села су одређена да довлаче потребан грађевински материјал: камен, циглу, креч и друго. Црква је 1852. године, за суму од 17.000 гроша, изнова живописана и постављен нов богато изрезбарен иконостас. Посебно су двери китњасто урађене.

У последња два века Рукумија је парохијска црква, јер је била сиромашна да издржава монашко братство. Извештај из 1885. године каже да манастир има само 18 хектара горе које доносе мали приход. Тек 1953. основан је при њој женски манастир.

Архитектура - Манастирска црква је сасвим једноставна грађевина правоугаоне основе, са олтарским простором на источној страни, без певачких апсида и куполе. Зидана је од обрађеног и ломљеног камена и покривена црепом. Нема звоника. У укусно урађеној публикацији поводом стоседамдесетпетогодишњице обнове садашње цркве (1825-1995), констатује се да је црква "сасвим обична грађевина. Сва лепота њена, физичка и духовна, иза зидова је њених".

Живопис у манастирској цркви урадио је 1971. године монах Наум Андрић, као свој прилог манастиру. Рађен је у техници al secco, тј. на сувом малтеру и подражава српски средњевековни живопис. Сликар је насликао много ликова светих Срба, па и сцену Смрти сестре Јелице, овде означене као свете.

КОНАК са 25 одељења и трпезаријом, подигнут 1962. као и звонара. У оквиру припрема за прославу јубилеја, последњих је година извршена обнова конака, звонаре, конзервација живописа у цркви и рестаурација икона и иконостаса.

Манастир има две чесме са лековитом водом по имену Редуша и Јеринац. Обе су у прошлом веку биле веома цењене и посећиване а налазе се на местима где су по предању пале Јеличине очи.

Адреса: Манастир Рукумија 12208 Костолац; тел: 012/261-121  из иностранства 00381-12-261-121 begin_of_the_skype_highlighting              00381-12-261-121      end_of_the_skype_highlighting
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2010, 23:43:34
Oče Aleksandre
Konak je nov još jedan urađen sa trpezarijom završeno 2010
Sada su u izgradnji prostorija za prodaju sveća i knjiga i velika prostorija za paljenje sveća
jer se došlo do zaključka da paljenje sveća u samom manastiru šteti ikonama
Urađen je i zid koji odvaja manastir i ulazna nova svodna kapija.
Takođe urađen je pored još jedan deo za konak veće površine za konačenje sestara isti je odvojen od manastira.
Manastir je u velikoj izgradnji
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Александар Ћосић 20-08-2010, 00:04:42
То је добро решење да се свеће пале у наменским просторијама то јест палионицама ,фреске(иконе) се сачувају од чађи свећа.то могу потврдити јер имам палионицу за свеће ван цркве и примећује се велика разлика нема дима у Храму и нема мириса од свећа које горе  па је пријатније у Храму.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Sasa Colak 20-08-2010, 21:30:33
Slobo, nadam se da se neces naljutiti sto cu ovo pitam bas ovde. Naime, u stalnoj dilemi su poneki pcelari da li se na "crveno slovo" moze i sme raditi na pcelinjacima i na pcel;arskim poslovima ili ne, pa me zanima tumacenje i misljenje svestenog lica, na koje bih se uvek mogao pozvati kada udjem sa kolegama u tiu pricu. Mene su uvek savetovali da se kod pcela moze raditi bez obzira da li je svetac ili ne?
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: marjanovic slobodan 20-08-2010, 21:47:01
Meni su moji stariji govorili da se na svaki praznik moze raditi oko pcela i da treba da se radi. Da li je to poteklo od toga da su "radnim" danima obavljali druge poslove u polju ili negde drugde a da je praznik ostajao za pcele.
Da li su bili u pravu li ne ja ne znam ali ja oko pcela radim uvek. I na Bozic odem bar da obidjem pcele.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Sasa Colak 20-08-2010, 21:52:39

Da li su bili u pravu li ne ja ne znam ali ja oko pcela radim uvek. I na Bozic odem bar da obidjem pcele.

I ja takodje, ali me bas zanima misljenje svestenika, jer ce odagnati svaku dilemu.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МА
Порука од: Slobodan Jevtic 20-08-2010, 21:58:21
Slobo, nadam se da se neces naljutiti sto cu ovo pitam bas ovde. Naime, u stalnoj dilemi su poneki pcelari da li se na "crveno slovo" moze i sme raditi na pcelinjacima i na pcel;arskim poslovima ili ne, pa me zanima tumacenje i misljenje svestenog lica, na koje bih se uvek mogao pozvati kada udjem sa kolegama u tiu pricu. Mene su uvek savetovali da se kod pcela moze raditi bez obzira da li je svetac ili ne?
Saša to je teško odgovoriti ako pitaš sveštenika ili starešinu manastira dobićeš različite odgovore
Po meni poslovi koji se ne mogu ostaviti za kasnije mogu se uradiuti i na praznik kao što je ne samo pčelarstvo i poljoprivreda Ako treba sakupiti detelinu ne možeš ostaviti uradićeš, greh je da propadne a nije greh što si radio na crveno slovo praznik.izašao roj normalno da ćeš ga uhvatiti i još more stvari uraditi.
Na praznik čuvaju se ovce svinje muzu se krave čiste se štale torovi
zašto se nebi radilo kod pčela ja radim sem na neke posebne za mene praznike
Ali nećeš početi temelj na kuću da radiš i takve poslove koji se mogu odložiti.
Ali uvek treba isplanirati
Na Vaskrs neće se ništa raditi,
Na Božić isto tada se ni opela ne vrše kao i za Nikoljdan jer nema ko, pola slave a pola idu na slave.
Treba u svemu biti umeren tako i u tome, ne može se decidirano kazati danas se ne radi, radi se svakodnevno ali zavisi šta i kada Greh je veća ne uraditi nego na svetac uraditi. Bog rad ne zabranjuje ali kaže 6 dana radi sedmi odmori. Nikada greh nije kada se radi
Greh ne ulazi na usta -greh izlazi iz ustiju
Svi oni koji ne poste trudnice bolesni mala deca nisu grešnici već ljudi kojima je potrebna određena vrsta hrane zbog zdravlja a zdravlje na usta ulazi.
Ako postiš i na vodi si pa zbog bolesti uvek možeš podići na jedan viši nivo
ili otišao si kod prijatelja ne možeš tražiti šta da ti spremi možeš jesti ili ne jesti
to nisu gresi

Ovo su moji stavovi na gledanje dali treba raditi na crveno slovo
Normalno da niko neradi na svoju slavu i na praznike koje za samog čoveka jedinke imaju veće znaćenjeSlobo ako dozvoljava vreme pogledaj slike ja sam otvarao košnice na Božić
Na božić se započinju poslovi zakove se jedan ekser u košnicu
tu nema paganstva
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Aleksandar Djordjevic 22-08-2010, 19:19:39
Slobo lepo receno...
Pitamo se dali se radi na crveno slovo,a mnogi od nas ne odu u crkvu da zapale svecu na taj praznik...
Treba otici u crkvu zapaliti svecu i nastaviti sa aktivnostima...Po meni je to ispravnije nego lencariti a ne posetiti crkvu....Naravno izuzetak je nasa sopstvena slava,uskrs,Bozic
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 28-08-2010, 12:56:40
   Uspenje presvete Bogorodice- Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. Danas je, takođe, 80. rođendan srpskog patrijarha Irineja.Praznik je uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta,...
Danas je I slava manastira Rukumije manastir je danas bio psećen od velikog broja vernika.
slike
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 28-08-2010, 23:39:50

Нека је на радост свима велики Празник...!
Манастиру Рукумија од срца честитам Славу.

Хвала што сте појаснили све лепо.

 :)

Једва чекам посету Рукумији!

Чика Слобо, у колико часова почиње Света Литургија у Храму?

Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 28-08-2010, 23:46:16

Нека је на радост свима велики Празник...!
Манастиру Рукумија од срца честитам Славу.

Хвала што сте појаснили све лепо.

 :)

Једва чекам посету Рукумији!

Чика Слобо, у колико часова почиње Света Литургија у Храму?Jutros je počela u 6h ja sam bio do 11h još je trajala

morao sam da stignem na AERO miting u Kostolcu
da vam postavim slike

mi smo aktivni svuda i na svakom mestu u svakom pogledu
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 28-08-2010, 23:47:53
Свака част!!!
Хвала чика Слобо!
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2011, 13:12:55
Преображење Господње

Слава Манастира Рукумија
Данас сам посетио манастир, са жељом и Божјом вољом уз молитву за боље сутра.
Кратка молитва је само помоћно средство, а главно је непрестано сећање на Бога
или пребивање са осећањем Његовог присуства, са страхом Божјим.
Кад би смо вазда то имали у себи,неби нам било потребне речи.
А тек ружне непромишљене речи никада их неби изговорили,

слике
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 28-08-2011, 09:27:50
   Данас је Велика госпојина - Успење пресвете Богородице
               

Један од највећих хришћанских празника, Успење Пресвете Богородице, познат и као Велика Госпојина, данас славе Српска православна црква и верници.
Тај празник, када се завршава и пост који траје 14 дана, успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо "и предала свој дух у руке Спаситеља".

Манастир Рукумија
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Milenko Obačkić 02-11-2011, 19:39:13
Slobo lepo receno...
Pitamo se dali se radi na crveno slovo,a mnogi od nas ne odu u crkvu da zapale svecu na taj praznik...
Treba otici u crkvu zapaliti svecu i nastaviti sa aktivnostima...Po meni je to ispravnije nego lencariti a ne posetiti crkvu....Naravno izuzetak je nasa sopstvena slava,uskrs,Bozic
Na crveno slovo se ne radi!!!
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 02-11-2011, 19:53:23
Slobo lepo receno...
Pitamo se dali se radi na crveno slovo,a mnogi od nas ne odu u crkvu da zapale svecu na taj praznik...
Treba otici u crkvu zapaliti svecu i nastaviti sa aktivnostima...Po meni je to ispravnije nego lencariti a ne posetiti crkvu....Naravno izuzetak je nasa sopstvena slava,uskrs,Bozic

Na crveno slovo se ne radi!!!

Dragi kolega ovde na forumu ima
starešina, popova očeva,braće, sveštenika, ima tumačenja gore pa pročitajte,

Bog ne brani rad, osuđuje lenjost,
Svaki praznik sa crvenim slovom ima svoje značenje i kome je namenjen

pročitajte ovde i pored postove ,ovde nećemo otvarati takve diskusije, jer im nije mesto
ovde se postavljaju sveta mesta

http://spos.info/forum/index.php?topic=2229.msg117767#msg117767
 
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: stojanovic predrag 02-11-2011, 20:02:53
Nije tema, ali.. JA znam da je rad na kovanluku praznični posao. Kovandžija obuče praznično odeloi tako uparađen ode na pčelinjak i odradi neke radnje. Možda je to običaj iz vremena vrški, ali ja obavezno idem na pčelinjak na Uskrs u ponedeljak. I tada se lepo osećam.

   Pozdrav Peca
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 18-12-2011, 22:46:36
Do sada nisam primetio ovu temu,a Sloba je bas dobro izabrao,a danas me i uputio na nju.
O Rukumiji je tesko pisati a da to citalac shvati na pravi nacin.
Sve se shvati kada se udje u portu ove svetinje.
Delo potonjeg igumana Oca Save,sa istim zarom nastavlja Otac Simeon.
Snaga tog dela moze samo da se licnim opitom oseti.
Otac Simeon za sebe govori da je :"praporac u zvonu."
Da sve sto govori,govori sa potporom u svetootackom predanju,
a da radi onako kako su radili Sveti Sava , Sveti Vladika Nikolaj i svi srbski Sveti.
Iz usta Oca Simeona sam cuo da:"za rad na praznik nema opravdanja jedino ako je nevolja u pitanju."
Sto rece i Sloba ako su u pitanju letina i neki ne planirani posao.Za sve drugo nema izgovora.
Otac Sava je govorio:"Ako ti je malo 6 dana,imas 6 noci,ali nedelja je sveti dan."
Isto vazi i za svako drugi verski praznik oznacen crvenim slovima u pravoslavnom kalendaru.
Cak i ako je obicaj u nekom kraju da se ne radi na neke svetitelje koji se postuju u tom kraju,da ne bi smo gnevili druge,ne treba ni tada raditi.
Samo da ponovim:ovo sto govorim nije moje vec je onih koji znaju sta govore.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 25-12-2011, 20:29:53
Manastir se i dalje izgradjuje i postace jedno lepo mesto i za oko.
Za dusu je to odavno.
Oni koji su bar jednom bili u njemu znaju taj osecaj.
Za Sv.Nokolu bilo je nesto manje svecara.
To je iz razloga sto je Otac Simeon hteo da ,onim svecarima koji su iz daljnih krajeva,
prereze kolac ranije,da bi stigli kuci ranije.
Obicno bude 30 i vise kolaca.
Ali ipak je uvek svecano kada je neka slava.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 01-01-2012, 20:18:55

Богом да сте благословени!

Хвала :)
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 04-01-2012, 19:16:35
Otac Simeon Rukumijski pored raznih talenata
ima i dar lepog pesnistva.
Retko pise,jer ima mnogo drugih poslova,
ali kada napise to je praznik za dusu.
Evo jedne od njegovih pesama.

Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Zoran Markovic 04-01-2012, 21:30:57
   Rajo,hvala Ti na ovom nesvakidašnjem prikazu ,a Ocu Simeonu na divne stihove.
   Ovo je lek za dušu!
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 04-01-2012, 21:57:17
Hvala Bogu na Ocu Simeonu.
Ima od njega mnogo lepih i korisnih stvari da se cuje.
Steta sto to nemoze da se publikuje.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Tadić Savo 05-01-2012, 00:00:06
preslusao sam vise puta , Hvala Rajo....
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 05-01-2012, 19:45:45
Da ja ne bih nesto pogresno rekao,evo izvorno.
Tako je najbolje.

Uzastopna poruka: 05-01-2012, 19:57:25
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 07-01-2012, 12:29:34
Hristos se rodi,mir Boziji.
Rukumija jutros.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 27-01-2012, 22:20:41
Na danasnji dan je,u Rukumiji, obicaj da deca recituju pesmice posvecene Svetom Savi,
i da kao nagradu za taj trud dobiju po paketic,slican onom novogodisnjem.
Posle toga je rezanje slavskog kolaca i,kao se to ovde zove,bratska trpeza.
Lepi obicaji koji vec decenijama nisu prekidani.
Jedino sto su sada masovniji.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 31-01-2012, 20:10:27

Hvala za lepe prikaze.
Super su stihovi Očevi!
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Радосављевић Ненад 31-01-2012, 20:33:47
Otac Simeon Rukumijski pored raznih talenata
ima i dar lepog pesnistva.
Retko pise,jer ima mnogo drugih poslova,
ali kada napise to je praznik za dusu.
Evo jedne od njegovih pesama.Лепа духовна песма Рајо.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 06-02-2012, 20:38:15
U istoriji manastira Rukumija ima mnogo interesantnih dogadjaja.
Iz novije istorije ima dva koja mogu da budu interesantna vernicima.
Pre,mozda, 4 godine u manastir je donesen,u specijalnom fenjeru,
blagodatni oganj sa ploce Groba Gospodnjeg u Jerusalimu i tim plamenom
su zapaljena sva kandila u crkvi manastira.
Monasi i dan danas odrzavaju taj plamen u kandilima.
A pre,mislim,3 godine u manastir je stigla,kao poklon,
kopija cudotvorne ikone Majke Bozije Pocajevske iz Ukrajine.
Evo i slika koje ne znam koliko mogu da docaraju to o cemu sam govorio.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 06-02-2012, 21:52:10
Rajo za sledeći put spremi i napiši o krstu sa slike
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 08-02-2012, 22:45:47

Sa radošću čekamo  :)
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 12-02-2012, 15:43:32
Rajo za sledeći put spremi i napiši o krstu sa slike

Pa o Krstu u manastiru Rukumija moze da se kaze sledece:
napravljen je,tj. izliven po zelji manastira,prosle godine i na svoje mesto,
na kome je sada, postavljen prosle jeseni.
Postavljen je sa zeljom da se,citanjem molitve Casnom Krstu,
moli za spas Srbskog naroda.
Otac Simeon kaze da nema neke posebne price,samo
je blagoslovio,da svako ko dodje u manastir i stane
pred Krst izgovori reci sledece molitve:
Spasi,Gospode,ljude Tvoje i blagoslovi dostojanje Tvoje,
daruj pobedu nad protivnicima,blagovernom i hristoljubivom
rodu pravoslavnom i narod Tvoj sacuvaj Krstom Tvojim.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 27-05-2012, 18:56:48
Rukumija svakim danom postaje sve uredjenija i lepsa.
Zasluga je na bratstvu manastira i njegovom igumanu Ocu Simeonu.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 26-06-2012, 08:17:18
Kada se dariva ne treba se hvaliti, ali treba pisati I potsticati I ostale da je darivanje
Blagodat. O dobrome treba pisati,a  ako se čini zlo brzo se čuje, tu pisanija ne treba.
Danas je pčelinjak manastira Rukumije uvećan za još 5 pčelinjih zajednica,
Darodavci su ljudi kojima je darivanje lepa I plemenita osobina.
Dejan I moja malenkost
Otac Sava se zahvalio na poklonima uz Božji blagoslov koju je dao, za zdravlje,
I svu dobrotu koju treba činiti svakodnevno svima kojima je neophodna.
Ovde možete videti manastirski pčelinjak koji je smešten u manastirski vinograd.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Tadić Savo 26-06-2012, 14:32:27
Svaki poklon je vredan kad se od srca daje .Pozdravljam tebe i Dejana i  sve ostale ostale koji tim putem hode.....
A monasima zelim da im poklon da blagodet i da se odrzi i uveca .
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Mirjana Bojovic 26-06-2012, 22:18:32
Слобо, све сам погледала и преслушала, Хвала до НЕБА.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 26-06-2012, 23:04:45
Druze,Otac Sava zna posao,ali ce Nikola sada da bude glavni.
Da mu objasnimo gde moze pravilno da se informise?
Zagrejao se dobro,veruj mi.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2012, 11:59:39
                                Danas je Preobraženje


Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Preobraženja Gospodnje, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika. Praznik posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor.

Praznik Preobraženja gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici. Taj praznik se obeležsva u pravoslavnim hramovima i domovima, a posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Ovim povodom posetio sam manastir Rukumija
slike iz manastira
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Саша Вуковић 07-10-2012, 05:20:06
(http://imageshack.us/a/img803/2224/45229542.jpg) (http://imageshack.us/a/img31/85/36969526.jpg)

Јуче сам ишао у Рукумију са пријатељима. То је манастир у који волим повремено да одем зато што је велика светиња и има великог духовника - оца Симеона. Он чврсто стоји на бранику Православља!
Ако није превише заузет могуће је од њега добити заиста корисне духовне савете.

Обично кад одем тамо купим вино од купина, ракију од малина... Има још доста добрих ствари, црно брашно например, као и одличан асортиман пчелињих производа по повољним ценама.

Интересатнан је детаљ да се један рој пчела уселио у малу шупљину на зиду Цркве, негде тамо при врху источне стране.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 07-10-2012, 20:31:52
Divna Ljubojević - Statije - Stradanje Hristovo (http://www.youtube.com/watch?v=1Edbqsxvh6o#)
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Саша Вуковић 07-10-2012, 22:50:08
Треба да се угледамо на Христа и да свако носи свој крст на путу спасења !
А шибало нас је свакога, није да није.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 08-10-2012, 13:39:29
Jeste Sasa,samo sto je Gospod svoj krst nosio dobrovoljno, a mi to obicno radimo kada moramo.
Ali ako se to tada radi sa smirenjem,moze da pomogne.
Inace Manastir Rukumija za svoj fizicki izgled, jednim delom ,mora da zahvali sve vecem broju posetioca,
medjutim najveca pomoc Manastiru je izdavastvo kojim se pomocu knjiga siri rec Bozija.
Za to su zasluzni svi u Manaastiru.
Poseticima su uvek dostupne besplatne brosure o raznim verskim pitanjima.
Tu je i ogroman broj knjiga tako koristnih svakoj vernoj dusi.
Pre nekog vremena je, trudom Mati Atanasije, svetlost dana ugledala dopunjena knjiga cija je tematika
kako ziveti i preziveti u prirodi.Tu je i lecenje pomocu biljaka i mnogo koristnih saveta kako covek moze pomoci samom sebi.
Svake godine Manastir se svojim izdavastvom pojavljuje i na sajmu knjiga u Beogradu.
Moze se slobodno reci da je sve ono sto se u Manastiru dodja na veliku korist svim ljudima dobre volje,
i svako ko je sa verom usao kroz manastirska vrata sa jos vecom verom je kroz njih i izlazio.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Саша Вуковић 08-10-2012, 14:24:01
Слажем се са свиме што си рекао Живославе!
Добар део књига које су изишле у издању Манастира представљају АБЦ тј боље речено АБВ наше Вере
Већ сам у теми ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА поставио линк за нову књигу Мати Атанасије али ево и овде за оне које интересује та тематика

http://www.svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=263%3A2011-10-19-17-40-19&catid=38%3A2010-12-14-18-00-48&Itemid=59 (http://www.svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=263%3A2011-10-19-17-40-19&catid=38%3A2010-12-14-18-00-48&Itemid=59)

http://pravoslavnirevnitelj.blogspot.com/2012/09/blog-post_9398.html?spref=fb (http://pravoslavnirevnitelj.blogspot.com/2012/09/blog-post_9398.html?spref=fb)
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 08-10-2012, 14:45:30
Dobro ti je ovo Sasa,ja nisam tako vican kompjuterskoj tehnici pa vise prepricavam ono sto vidim.
Ove dve knjige mogu da budu svakom interesantne.Mogu da budu i u nekim drugim temama.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 04-11-2012, 22:59:47
U manastiru Rukumija postoji jedan lep obicaj:bratska trpeza.
Kada je nekada bilo manje poseta manastiru,bio je to klasicni rucak,kao kod svake kuce.
Vremenom se taj oblik posluzenja promeni jer je sve vise ljudi pocelo da posecuje manastir.
Sada bude neko slano posluzenje:proja,burek(koji pravi majstor iz obliznjeg sela) neka pita koja se sprema u manastiru.
Bude tu i slatko posluzenje,razni kolaci.Posluzuju se i kafa,sokovi,secer i hladna voda.
Zimi je obavezno topao caj.Tako da svako moze lepo da se okrepi posle Liturgije i nastavi svoj put.
Tu se vide oni koji se znaju,popricaju a i sticu se nova poznanstva.
Bude to mnogo prijatna atmosfera.Sve se to dogadja u velikoj trpezariji manastira.
Isto tako moguce je kupiti i hleb od integralnog brasna proizvedenog u samom manastiru od njihovog zita.To su stare sorte zita.
Moguce je kupiti i integralno brasno kao i kukuruzno brasno mleveno u mlinu.
Sve u svemu:manastir i za dusu i za telo.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: zivorad ilic 05-11-2012, 08:15:49
Zaista tako i za telo i za dušu. Sve pohvale za vas koji ste ovoizneli na forumu .
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: rajic zivoslav 27-01-2013, 23:21:05
Danas je u Manastiru Rukumija svečano obeležen praznik našeg Svetitelja  Svetog Save.
Posle Liturgije rezan je Slavski kolaš.
Nakon toga deca su recitovala duhovne pesme posvecene Svetom Savi i svako dete je dobilo po lep poklon.
A onda se prisutan narod preselio u veliku trpezariju gde je bio poslužen Slavski ručak.
Lep dan i  za dušu i za oko.
A na kraju ni telo nije bilo zapostavljeno.
Sada neznam koliko slike mogu da dočaraju lepotu ovog dana.
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Саша Вуковић 05-04-2013, 21:24:16
Нове слике из Рукумије

Капија

(http://img823.imageshack.us/img823/6656/17953312.jpg)

Јеринац

(http://img339.imageshack.us/img339/231/24020743.jpg)

Молитва на извору

(http://img7.imageshack.us/img7/7479/31686912.jpg)

Звоник и мала грлица на крсту

(http://imageshack.us/a/img21/7554/57372170.jpg)

Отац Симеон и брат Миленко

(http://img69.imageshack.us/img69/3817/46069635.jpg)

Мир Радост и Љубав

(http://img201.imageshack.us/img201/4605/96392655.jpg)

Пчелињак из даљине

(http://img69.imageshack.us/img69/1492/24157807.jpg)

Шума

(http://img96.imageshack.us/img96/6535/79678480.jpg)

Костолац

(http://img856.imageshack.us/img856/2743/35660516.jpg)
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 19-08-2013, 13:02:44
МАНАСТИР  РУКУМИЈА
Код Костолца
Слава Преображење Господње
Сваке године Рукумија је све лепша и лепша
и стално у изградњи
мало слика
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Aleksandar Lazovic 19-08-2013, 14:55:42
Lepo, nema šta!

Jedino onaj toplovod malo remeti idilu, ali mora od nečega čovek da se greje i da koristi struju...
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Ljiljana Prtina 19-08-2013, 23:07:52

Sretna Slava manastiru Rukumija!
Наслов: Одг: ПОСЕТЕ И ЛЕПЕ УСПОМЕНЕ ИЗ МАНАСТИРА - МАНАСТИР РУКУМИЈА
Порука од: Slobodan Jevtic 21-08-2013, 07:32:12
RUKUMIJSKI DANI PREOBRAZENJA 19.08.2013.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_I-4b-HG05g#t=19 (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_I-4b-HG05g#t=19)