Аутор Тема: Tekst Pravilnika foruma SPOS Info sa izmenama i dopunama nalozenim od IO SPOS-a  (Прочитано 65501 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Sasa Colak

  • Гост
СПОС Инфо форум је сајт превасходно намењен едукацији и информисању.

СПОС Инфо форум има за циљ да постане водеци домаци Интернет центар за сабирање и проток информација битан за пчеларство.
Самим тим, постови које корисници пишу по форуму морају бити тачни и исправни.

Тачност постова подразумева да долазе из неког компетентног извора, или из личног искуства самих корисника.

Исправност подразумева граматичку и правописну исправност у оном домену којим корисник може најбоље да искаже. Због различитих тастатура, исправним се подразумева и латиница без српских слова цчшџ...

Расправе које се воде морају имати сврсисходност, и морају се водити толерантно уз коришћење аргумената.

Корисници СПОС Инфо форума могу расправљати и писати о разлицитим темама везаним за пчеларство, ако су, као сто је наведено, сврсисходне. То подразумева да:
- могу помоћи осталим корисницима, а не да прерасту у чат, односно причаоницу,
- садрже корисне информације до којих многи корисници не долазе лако на другим местима, информације морају бити једноставно размештене и лаке за претрагу,
- нису анкетне теме које се тичу појединих личних укуса корисника,
- нису трачеви, теорије ван званичне науке, квази-научне теме, теорије завера и, пре свега, непроверене алтернативне методе, које могу штетити осталим корисницима,
- нису теме о тренутној политичкој, религијској и националној ситуацији и не крше постојеће законе државе Србије.

Како би очували пријатну атмосферу на сајту, и заштитили наша и ваша права, увели смо правила која је сваки корисник овог сајта дужан да поштује.

Следи правилник Форума СПОС Инфо:

---------

1. Регистрацијом свог корисничког имена на овом сајту, посетиоц сајта постаје корисник овог сајта. Уговором о регистрацији, сваки корисник форума обавезан је да се при регистрацији потпише пуним именом и презименом, то јест није дозвољено коришћење надимака, нити скраћеница имена и презимена. Молимо да ову тачку правилника обавезно примењујете.

2. Уколико се неки корисник понаша у супротности са овим правилником, најпре ће бити опоменут, затим замољен да добровољно напусти сајт (тако што више неће посећивати овај сајт), а у крајњем случају ће му бити забрањен приступ сајту, тј. биће 'банован'.
Администратор и уредници овог сајта задржавају право да одмах употребе задњу опцију, уколико се корисник сајта понаша крајње недолично.

3. Уколико корисник сајта ненамерно прекрши овај правилник, уредници сајта ће му обрисати спорну поруку, а он ће бити замољен да прочита овај правилник. Уколико корисник настави да крши правилник применице се поступак описан у Посебним одредбама које описују процедуру удаљавање коруисника форума који се не придржавају Правилника, а које су саставни део овог Правилника.
Уредници, брисањем порука (који је у супротности са овим правилником), углавном само желе да одржавају ред на сајту, како би дискусије биле што конструктивније и боље.

4) Трудите се да ваши постови имају сврху.
А) Ако желите активно да учествујете на форуму, морате се трудити да пишете само поруке које имају смисао и сврху. Немојте писати поруке само да бисте нешто написали, свака ваша порука треба да има своју сврху у дискусији. Када одговарате на неку тему, немојте само са реч-две да одговорате, већ се потрудите да своје мишљење образложите. Поруке које су неразумљиве, беспотребне, или које садрже само једну реч или смајли ће бити обрисане. Ово се посебно односи на похвале, нпр. "Супер је текст", "Идеја је феноменална", итд. Ако већ нешто хвалите, напишите барем шта вам се то свидело, а не само кратак коментар да је нешто 'супер' и слично.
Б) У форумима је забрањено је отварање тема анкетног типа у којима се ништа паметно неће рећи.
Ц) Забрањено је писање у темама које су неактивне дуже од 3 месеца уколико немате шта корисно да додате. Сматра се непожељним активирање старих тема уколико за то не постоји ваљан разлог. Ако се процени да је корисник дошао на форум само да би ударио свој печат у старим темама, уредништво сајта има права да кориснику забрани приступ сајту.

5. Корисници овог сајта су дужни:
А) да пре свега поштују овај правилник
Б) да поштују мишљење других људи
Ц) да не вређају, провоцирају, нити омаложавају друге кориснике (ни на форуму, ни преко приватних порука)
Д) да не вређају, провоцирају, нити омаложавају уреднике и администратора (ни на форуму, ни преко приватних порука, ни преко емаил-а, нити било где).
Е) да не пишу великим словима, да не користе обојена слова (осим у специјалним ситуацијама када треба нека важна реченица да се нагласи, али ни тад не смеју користити дречаве боје), да не претерују са коришћењем смајлија (више од 3-4 смајлија по поруци се већ сматра претеривањем), као и да не претерују са коришћењем знакова узвика и знакова питања.
Ф) да једну поруку или питање не понављају више пута, у разним дискусијама и форумима. Довољно је само једном написати поруку или питање, и пост ће сасвим сигурно бити прочитан.
Једном рецју, дужни су да се понашају пристојно.
Г) Када се отвара нова дискусија (тј. када се пише нова порука), наслов поруке мора бити у складу са темом о којој се пише. Није добро писати наслове типа "Помоћ", "Да ли..", "Проблем", итд, где се из наслова не може закључити о чему се ради. Наслов мора бити смишљен тако да се из њега може закључити о чему се ради, да не би корисици беспотребно отварали поруку уколико их не интересује тема.
Х) Када се појави интересовање или жеља за напредовањем на овом сајту, чинити то на конструктиван начин, тако што ће несебично и правим одговорима помагати другима својим знањем, а не нагомилавањем беспотребних порука од форума до форума. О напредовању неког корисника колективно одлучује администратор форума уз обавезну консултацију са уредничким тимом.
И) Скоро свака тема из света пчеларства је покривена на овом форуму у оквиру неке од категорија. Свака порука има своје логичко место и врло је јасно да теме треба постављати у за исте предвиђене форуме. Тако говори логика, а практична искуства показују да људи редовно пишу поруке на местима на којима нема места за дискусије на те теме. У таквим случајевима, порука ће бити премештена ако је квалитетно написана, а уколико није избрисана или на неки други начин уклоњена из форума да не би ометала ток дискусија. Теме које не припадају ни једној целини од наведених, увек могу наћи своје место у форуму "Разни разговори" и слично.
Ј) Да користе благодет коју нам нуди претрага форума и да прво претраже има ли одговора на њихово питање а тек онда постују нову тему. "Три пута мери, једанпут сеци"

6. Забрањено је:
А) питати и давати информације које крше закон
Б) питати и давати информације о томе где се може наћи интелектуална својина која се нелегално дистрибуира
Ц) износити информације које су нелегалним путем набављене (туђе поверљиве информације, туђе приватне ствари, рецимо туђе шифре за интернет, кредитне картице...)
Д) водити дискусије о томе како да се на лак и брз начин ухакује туђи сајт или компјутер, или напише деструктиван програм.
Е) употребљавати на било који начин идентитет и личне информације осталих корисника овог сајта
Ф) употребљавати провокативне потписе (сигнатурес). Забрањено је, дакле у  потписима држати било шта што може да има политичку конотацију, или да представља обележје било које војске. Сваки учесник форума мora да постави фотографију свог лица новијег датума на аватару, на којој се лице може јасно препознати. Они који не желе да ставе своју фотографију, могу да учествују у раду форума без фотографије, али је забрањено користити било какве друге фотографије сем наведене.
Г) вређање уредништва форума. Добронамерне критике прихватамо, а за Ваше примедбе, питања, сугестије, похвале...има простора у форуму предвиђеном за то.
Х) у оквиру неке дискусије писати поздравну поруку за новопридошлог члана. За тако неке ствари служе Приватне Поруке (скраћено ПП).
И) питати, давати, или нудити материјал као и информације о порнографији.
Ј) бити вулгаран (ово се посебно односи на сексуалну вулгарност). Такве дискусије биће одмах обрисане.
К) постављати секси голишаве слике, као и линкове ка сајтовима са таквим сликама.
Л) позивање на активности које за последице могу имати законске санкције
М) спамовање (беспотребно писање) форума

Шта није спам:
- имати линк ка личном или туђем сајту у потпису (чак и ако је комерцијално)
- ставити линк ка свом сајту у циљу помагања другима (на вашем сајту се налази корисно упуство или програм који може помоћи У ВЕЋ ЗАПОЧЕТОЈ ТЕМИ)

Шта јесте спам:
- рекламирати свој комерцијалан сајт/форум/производ у постовима ако се тиме прелази граница доброг укуса. О томе да ли се претерује одлучује уредништво форума
- ставити линк ка вашем сајту више од једног пута, у циљу привлачења посетилаца и/или остваривања зараде невезане за пчеларство
- било какав вид привлачења људи обећавањем зараде

Н) Забрањено је имати потпис дужи од пет редова. У потпису не смете имати ни више од пет линкова. Забрањено је такође користити велики фонт или дречаве боје у потпису (дречаве боје су: наранџаста, жута, зелена, црвена, цијан и љубицаста). Забрањено је и коришцење IMG, QUOTE и CODE таг-ова у потпису, што значи да нема слика, квотованих текстова и слично
О) Забрањено је директно линковати слику у поруци уколико је слика већа од 350 x 250 пиксела. Уколико је слика већа од те димензије - онда ставити само линк ка слици, или направити мању верзију слике која ће да линкује оригиналну слику (погодан сајт за то је www.tinypic.com а најпогодније је постављање слика на наш сервер и то путем додатних опција, где можете у једном посту поставити до 20 слика, под условом да појединачно не прелазе 200кб)
П) Забрањено је линковати сајтове/форуме на којима се нуди пиратизован софтвер или порнографија.

7. Уколико неки корисник има неки проблем, и тражи помоћ у решавању проблема, корисник је обавезан да напише што више информација о проблему, како би осталим корисницима, који желе да помогну, олакшао посао.
Такође, не треба очекивати да ће остали корисници решити сваки проблем, нарочито не оне који захтевају вишесатно ангажовање. Овај сајт постоји да би једни другима помогли, али треба имати и меру. Не може се очекивати да неко остави своје послове цео дан, да би сатима решавао проблем неког другог корисника. Корисници треба да се прво потруде да сами лоцирају проблем, како би посао осталих корисника, који желе да помогну, био што мањи.

8. У конструктивним дискусијама забрањено је скретати ток дискусије ради шале и забаве. Конструктивна дискусија треба да остане контстуктивна до самог краја. Такође, препоручљиво је да се дискусија не скреће са теме ради неке друге теме - боље је отворити нову дискусију о тој новој теми, а претходну дискусију оставити да тече својим током.

9. Забрањено је водити приватне дискусије на јавним местима. Приватна дискусија је када два, или више, корисника воде лични разговор, који не интересује остале. За приватне дискусије постоје "Приватне поруке", или неки други вид комуникације (емаил, ИЦQ, ИРЦ...). Осталим корисницима, који не учествују у праћењу приватне дискусије, није занимљиво да читају личне преписке, па се зато приватне дискусије, на јавним местима, сматрају некултурним.


Edit, by moderator, 24. dec. 2014: Izmenjena adresa sajta za postavljanje slika
« Последња измена: 24-12-2014, 12:45:01 Aleksandar Lazovic »

Sasa Colak

  • Гост
Одг: Tekst Pravilnika foruma SPOS Info sa izmenama i dopunama nalozenim od IO SPOS-a
« Одговор #1 послато: 23-11-2010, 19:35:19 »
SPOS Info forum je sajt prevashodno namenjen edukaciji i informisanju.

SPOS Info forum ima za cilj da postane vodeci domaci Internet centar za sabiranje i protok informacija bitan za pčelarstvo.
Samim tim, postovi koje korisnici pišu po forumu moraju biti tačni i ispravni.

Tačnost postova podrazumeva da dolaze iz nekog kompetentnog izvora, ili iz ličnog iskustva samih korisnika.

Ispravnost podrazumeva gramatičku i pravopisnu ispravnost u onom domenu kojim korisnik može najbolje da iskaže. Zbog različitih tastatura, ispravnim se podrazumeva i latinica bez srpskih slova cčšdž...

Rasprave koje se vode moraju imati svrsishodnost, i moraju se voditi tolerantno uz korišćenje argumenata.

Korisnici SPOS Info foruma mogu raspravljati i pisati o razlicitim temama vezanim za pčelarstvo, ako su, kao sto je navedeno, svrsishodne. To podrazumeva da:
- mogu pomoći ostalim korisnicima, a ne da prerastu u čat, odnosno pričaonicu,
- sadrže korisne informacije do kojih mnogi korisnici ne dolaze lako na drugim mestima, informacije moraju biti jednostavno razmeštene i lake za pretragu,
- nisu anketne teme koje se tiču pojedinih ličnih ukusa korisnika,
- nisu tračevi, teorije van zvanične nauke, kvazi-naučne teme, teorije zavera i, pre svega, neproverene alternativne metode, koje mogu štetiti ostalim korisnicima,
- nisu teme o trenutnoj političkoj, religijskoj i nacionalnoj situaciji i ne krše postojeće zakone države Srbije.

Kako bi očuvali prijatnu atmosferu na sajtu, i zaštitili naša i vaša prava, uveli smo pravila koja je svaki korisnik ovog sajta dužan da poštuje.

Sledi pravilnik Foruma SPOS Info:

----------------

1. Registracijom svog korisničkog imena na ovom sajtu, posetioc sajta postaje korisnik ovog sajta. Ugovorom o registraciji, svaki korisnik foruma obavezan je da se pri registraciji potpiše punim imenom i prezimenom, to jest nije dozvoljeno korišćenje nadimaka, niti skraćenica imena i prezimena. Molimo da ovu tačku pravilnika obavezno primenjujete.

2. Ukoliko se neki korisnik ponaša u suprotnosti sa ovim pravilnikom, najpre će biti opomenut, zatim zamoljen da dobrovoljno napusti sajt (tako što više neće posećivati ovaj sajt), a u krajnjem slučaju će mu biti zabranjen pristup sajtu, tj. biće 'banovan'.
Administrator i urednici ovog sajta zadržavaju pravo da odmah upotrebe zadnju opciju, ukoliko se korisnik sajta ponaša krajnje nedolično.

3. Ukoliko korisnik sajta nenamerno prekrši ovaj pravilnik, urednici sajta će mu obrisati spornu poruku, a on će biti zamoljen da pročita ovaj pravilnik. Ukoliko korisnik nastavi da krši pravilnik primenice se postupak opisan u Posebnim odredbama koje opisuju proceduru udaljavanje koruisnika foruma koji se ne pridržavaju Pravilnika, a koje su sastavni deo ovog Pravilnika.
Urednici, brisanjem poruka (koji je u suprotnosti sa ovim pravilnikom), uglavnom samo žele da održavaju red na sajtu, kako bi diskusije bile što konstruktivnije i bolje.

4) Trudite se da vaši postovi imaju svrhu.
A) Ako želite aktivno da učestvujete na forumu, morate se truditi da pišete samo poruke koje imaju smisao i svrhu. Nemojte pisati poruke samo da biste nešto napisali, svaka vaša poruka treba da ima svoju svrhu u diskusiji. Kada odgovarate na neku temu, nemojte samo sa reč-dve da odgovorate, već se potrudite da svoje mišljenje obrazložite. Poruke koje su nerazumljive, bespotrebne, ili koje sadrže samo jednu reč ili smajli će biti obrisane. Ovo se posebno odnosi na pohvale, npr. "Super je tekst", "Ideja je fenomenalna", itd. Ako već nešto hvalite, napišite barem šta vam se to svidelo, a ne samo kratak komentar da je nešto 'super' i slično.
B) U forumima je zabranjeno je otvaranje tema anketnog tipa u kojima se ništa pametno neće reći.
C) Zabranjeno je pisanje u temama koje su neaktivne duže od 3 meseca ukoliko nemate šta korisno da dodate. Smatra se nepoželjnim aktiviranje starih tema ukoliko za to ne postoji valjan razlog. Ako se proceni da je korisnik došao na forum samo da bi udario svoj pečat u starim temama, uredništvo sajta ima prava da korisniku zabrani pristup sajtu.

5. Korisnici ovog sajta su dužni:
A) da pre svega poštuju ovaj pravilnik
B) da poštuju mišljenje drugih ljudi
C) da ne vređaju, provociraju, niti omaložavaju druge korisnike (ni na forumu, ni preko privatnih poruka)
D) da ne vređaju, provociraju, niti omaložavaju urednike i administratora (ni na forumu, ni preko privatnih poruka, ni preko email-a, niti bilo gde).
E) da ne pišu velikim slovima, da ne koriste obojena slova (osim u specijalnim situacijama kada treba neka važna rečenica da se naglasi, ali ni tad ne smeju koristiti drečave boje), da ne preteruju sa korišćenjem smajlija (više od 3-4 smajlija po poruci se već smatra preterivanjem), kao i da ne preteruju sa korišćenjem znakova uzvika i znakova pitanja.
F) da jednu poruku ili pitanje ne ponavljaju više puta, u raznim diskusijama i forumima. Dovoljno je samo jednom napisati poruku ili pitanje, i post će sasvim sigurno biti pročitan.
Jednom recju, dužni su da se ponašaju pristojno.
G) Kada se otvara nova diskusija (tj. kada se piše nova poruka), naslov poruke mora biti u skladu sa temom o kojoj se piše. Nije dobro pisati naslove tipa "Pomoć", "Da li..", "Problem", itd, gde se iz naslova ne može zaključiti o čemu se radi. Naslov mora biti smišljen tako da se iz njega može zaključiti o čemu se radi, da ne bi korisici bespotrebno otvarali poruku ukoliko ih ne interesuje tema.
H) Kada se pojavi interesovanje ili želja za napredovanjem na ovom sajtu, činiti to na konstruktivan način, tako što će nesebično i pravim odgovorima pomagati drugima svojim znanjem, a ne nagomilavanjem bespotrebnih poruka od foruma do foruma. O napredovanju nekog korisnika kolektivno odlučuje administrator foruma uz obaveznu konsultaciju sa uredničkim timom.
I) Skoro svaka tema iz sveta pčelarstva je pokrivena na ovom forumu u okviru neke od kategorija. Svaka poruka ima svoje logičko mesto i vrlo je jasno da teme treba postavljati u za iste predviđene forume. Tako govori logika, a praktična iskustva pokazuju da ljudi redovno pišu poruke na mestima na kojima nema mesta za diskusije na te teme. U takvim slučajevima, poruka će biti premeštena ako je kvalitetno napisana, a ukoliko nije izbrisana ili na neki drugi način uklonjena iz foruma da ne bi ometala tok diskusija. Teme koje ne pripadaju ni jednoj celini od navedenih, uvek mogu naći svoje mesto u forumu "Razni razgovori" i slično.
J) Da koriste blagodet koju nam nudi pretraga foruma i da prvo pretraže ima li odgovora na njihovo pitanje a tek onda postuju novu temu. "Tri puta meri, jedanput seci"

6. Zabranjeno je:
A) pitati i davati informacije koje krše zakon
B) pitati i davati informacije o tome gde se može naći intelektualna svojina koja se nelegalno distribuira
C) iznositi informacije koje su nelegalnim putem nabavljene (tuđe poverljive informacije, tuđe privatne stvari, recimo tuđe šifre za internet, kreditne kartice...)
D) voditi diskusije o tome kako da se na lak i brz način uhakuje tuđi sajt ili kompjuter, ili napiše destruktivan program.
E) upotrebljavati na bilo koji način identitet i lične informacije ostalih korisnika ovog sajta
F) upotrebljavati provokativne potpise (signatures). Zabranjeno je, dakle u  potpisima držati bilo šta što može da ima političku konotaciju, ili da predstavlja obeležje bilo koje vojske. Svaki učesnik foruma mora da postavi fotografiju svog lica novijeg datuma na avataru, na kojoj se lice može jasno prepoznati. Oni koji ne žele da stave svoju fotografiju, mogu da učestvuju u radu foruma bez fotografije, ali je zabranjeno koristiti bilo kakve druge fotografije sem navedene.
G) vređanje uredništva foruma. Dobronamerne kritike prihvatamo, a za Vaše primedbe, pitanja, sugestije, pohvale...ima prostora u forumu predviđenom za to.
H) u okviru neke diskusije pisati pozdravnu poruku za novopridošlog člana. Za tako neke stvari služe Privatne Poruke (skraćeno PP).
I) pitati, davati, ili nuditi materijal kao i informacije o pornografiji.
J) biti vulgaran (ovo se posebno odnosi na seksualnu vulgarnost). Takve diskusije biće odmah obrisane.
K) postavljati seksi golišave slike, kao i linkove ka sajtovima sa takvim slikama.
L) pozivanje na aktivnosti koje za posledice mogu imati zakonske sankcije
M) spamovanje (bespotrebno pisanje) foruma
N) Otvaranje rodjendanskih cestitki kao i cestitki za jubilarne poruke

Šta nije spam:
- imati link ka ličnom ili tuđem sajtu u potpisu (čak i ako je komercijalno)
- staviti link ka svom sajtu u cilju pomaganja drugima (na vašem sajtu se nalazi korisno upustvo ili program koji može pomoći U VEĆ ZAPOČETOJ TEMI)

Šta jeste spam:
- reklamirati svoj komercijalan sajt/forum/proizvod u postovima ako se time prelazi granica dobrog ukusa. O tome da li se preteruje odlučuje uredništvo foruma
- staviti link ka vašem sajtu više od jednog puta, u cilju privlačenja posetilaca i/ili ostvarivanja zarade nevezane za pčelarstvo
- bilo kakav vid privlačenja ljudi obećavanjem zarade

N) Zabranjeno je imati potpis duži od pet redova. U potpisu ne smete imati ni više od pet linkova. Zabranjeno je takođe koristiti veliki font ili drečave boje u potpisu (drečave boje su: narandžasta, žuta, zelena, crvena, cijan i ljubicasta). Zabranjeno je i korišcenje IMG, QUOTE i CODE tag-ova u potpisu, što znači da nema slika, kvotovanih tekstova i slično
O) Zabranjeno je direktno linkovati sliku u poruci ukoliko je slika veća od 350 x 250 piksela. Ukoliko je slika veća od te dimenzije - onda staviti samo link ka slici, ili napraviti manju verziju slike koja će da linkuje originalnu sliku (pogodan sajt za to je www.tinypic.com a najpogodnije je postavljanje slika na naš server i to putem dodatnih opcija, gde možete u jednom postu postaviti do 20 slika, pod uslovom da pojedinačno ne prelaze 200kb)
P) Zabranjeno je linkovati sajtove/forume na kojima se nudi piratizovan softver ili pornografija.

7. Ukoliko neki korisnik ima neki problem, i traži pomoć u rešavanju problema, korisnik je obavezan da napiše što više informacija o problemu, kako bi ostalim korisnicima, koji žele da pomognu, olakšao posao.
Takođe, ne treba očekivati da će ostali korisnici rešiti svaki problem, naročito ne one koji zahtevaju višesatno angažovanje. Ovaj sajt postoji da bi jedni drugima pomogli, ali treba imati i meru. Ne može se očekivati da neko ostavi svoje poslove ceo dan, da bi satima rešavao problem nekog drugog korisnika. Korisnici treba da se prvo potrude da sami lociraju problem, kako bi posao ostalih korisnika, koji žele da pomognu, bio što manji.

8. U konstruktivnim diskusijama zabranjeno je skretati tok diskusije radi šale i zabave. Konstruktivna diskusija treba da ostane kontstuktivna do samog kraja. Takođe, preporučljivo je da se diskusija ne skreće sa teme radi neke druge teme - bolje je otvoriti novu diskusiju o toj novoj temi, a prethodnu diskusiju ostaviti da teče svojim tokom.

9. Zabranjeno je voditi privatne diskusije na javnim mestima. Privatna diskusija je kada dva, ili više, korisnika vode lični razgovor, koji ne interesuje ostale. Za privatne diskusije postoje "Privatne poruke", ili neki drugi vid komunikacije (email, ICQ, IRC...). Ostalim korisnicima, koji ne učestvuju u praćenju privatne diskusije, nije zanimljivo da čitaju lične prepiske, pa se zato privatne diskusije, na javnim mestima, smatraju nekulturnim.

10. Nije preporučljivo prozivati ostale korisnike zbog toga što nisu stavili svoju sliku u avataru. Avatar je lična stvar svakog korisnika, i samo od njih samih zavisi da li će postaviti avatar, dokle je god u skladu sa tačkom 6.F ovog pravilnika.

11. Urednici imaju pravo da opomenu korisnika da skloni avatar koji je, po mišljenju urednika sporan, ili da ga privremeno uklone, dok član ne postavi drugi koji je u skladu sa tačkom 6 F Pravilnika.

12. Ukoliko osoba, čija je fotografija objavljena na sajtu, nije saglasna da njena fotografija stoji na sajtu, i ukoliko zatraži brisanje fotografije, dužnost urednika je da spornu fotografiju obriše. Korisnik koji je postavio sliku biće opomenut pred isključenje sa foruma.

13. Zabranjene su diskusije o politici koja nema direktne veze sa pčelarstvom. Zabranjeno je pominjanje bilo koje religije u negativnom kontekstu, kao i rasprave na tu temu.

14. Sva međunarodna prava koja garantuju slobodu govora važe i ovde, ukoliko korisnik svojom izjavom ne krši neku od tačaka ovog Pravilnika.

15. Zabranjeno je prozivanje, provociranje, omalovažavanje i vređanje po rasnoj, nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi, kao i na osnovu seksualnog opredeljenja. Polna diskriminacija i nipodaštavanje na osnovu iste su takode zabranjeni. Zabranjeno je i propagiranje verskog i seksualnog opredeljenja.

16. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt je interaktivan, i poruke se objavljuju čim ih korisnici napišu. Korisnici sami snose odgovornost za sadržaj svojih poruka.
Pošto je na sajtu otvorena diskusija, i pošto svako može napisati ono što želi, SPOS, administrator  i urednici nisu odgovorni za sadržaj poruka koje objave korisnici. Dužnosti vlasnika sajta i urednika su da organizuju javne diskusije i da vode računa o redu i miru na forumu.

17. Zabranjeno je koristiti više od jednog naloga. Zloupotreba foruma kreiranjem više naloga iz bilo kog razloga se kažnjava udaljavanjem korisnika sa foruma (banovanje) na najduži rok.

18. Lažno predstavljanje nije dozvoljeno. Na ovom forumu ne možete biti anonimni, morate se predstaviti imenom, ali ne možete se predstaviti kao Petar Petrović a zovete se sasvim drugačije, i ne možete se predstaviti kao profesor a niste završili ni fakultet. Lažiranje imena je i zakonom kažnjivo, a lažiranje profesije je nedopustivo, između ostalog, zbog ljudi koji čitaju vašu poruku ili savet. Ovo pravilo dakle postoji da ne se bi došlo u situaciju da se neko lažno predstavi kao lekar i napiše nestručan savet.
Jednostavno ime i prezime, stručnost i profesija ne sme da se lažira.Takođe je obavezno u svoj profil upisati lokaciju, tj. naseljeno mesto u kom živite. . Na zahtev administratora, dužni ste dostaviti odgovarajuću ličnu ispravu zbog eventualno potrebne identifikacije.

19. Ukoliko urednici smatraju da poruka treba da se obriše ili zaključa iz bilo kog razloga, zadržavaju pravo da spornu poruku obrišu ili zaključaju odmah.

20. Svaka poruka koja se objavi na forumu postaje vlasništvo ovog foruma, i autor poruke ne može da obriše poruku bez prethodne dozvole urednika.
Autor poruke može da obriše/menja svoju poruku samo ukoliko smatra da je poruka plod netačne informacije, pogrešne reakcije, nepotrebne sadržine i sličnog.
Nije dozvoljena mogućnost da korisnik može da obriše (ili edit-ovanjem poruka uništi) celokupan svoj učinak na forumu (sve svoje poruke), jer se to tretira kao remećenje reda i rada na forumu.

21. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela (eksplicitno: teksta, slika i ostalih sadržaja koje je forum u mogućnosti da distribuira publici) na ovaj forum, saglasni ste da ovaj forum postaje distributer vašeg dela, bez novčane ili druge nadoknade. Dalje, odričete se mogućnosti povlačenja ili brisanja vaše poruke, odnosno autorskog dela, sa ovog sajta bez saglasnosti uprave sajta.

22. Pri postavljanju tuđih tekstova na ovaj sajt, korisnik je dužan da uzme u obzir autorska prava stvaraoca. Uz tekstove prenete sa drugih sajtova treba navesti autora a za ostale vrste tekstova koji se prenose ili prepisuju, kao što su odlomci iz književnih dela ili stručne literature, zatim članci, itd, obavezno je navođenje izvora (puno ime knjige ili časopisa, a ukoliko je u pitanju sajt - link ka tekstu, eventualno i ka osnovnoj stranici sajta). Stavljanje tuđeg teksta pod znake navoda se preporučuje u svakom slučaju, ali nije obavezno ukoliko je jasno naveden autor, odnosno izvor, postavljenog teksta; ukoliko se na istom mestu naizmenično koriste "tuđe" i sopstvene reči, potrebno je pravilno citirati, dakle, citirani deo staviti pod znake navoda ili 'quote' tag.
Ukoliko se prepiskom ili prenošenjem teksta povrede autorska prava, posledice snosi osoba koja je sadržaj postavila na sajt. Uprava i vlasnik sajta se ograduju od svake odgovornosti.

Mini-Pravilnik za prenošenje vesti/članaka sa drugih sajtova ::
1. Ako je u pitanju članak - nemojte da prenosite ceo članak, već samo uvodni deo, a za ostatak ostavite link.
2. Vesti možete da prenosite cele, uz obavezno navođenje celog linka sa kog je preuzeta vest.
3. Možete link da stavljate unutar [url tag-a.
4. Nemojte da kopirate više od 2 vesti sa određenog sajta, ako nemate dozvolu od vlasnika/uredništva tog sajta. U redu je iskopirati 1-2 vesti sa jednog sajta, ali sve što je više od toga - prelazi granicu Internet kulture.


23. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta, i uz obavezno navođenje adrese sajta. Za sve ostale vidove distribucije (naročito za pravilnik i uputstva za korisnike), obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika SPOS Info Foruma.

Posebne odredbe koje opisuju proceduru udaljavanje onih koruisnika foruma koji se ne pridržavaju Pravilnika:

A) Za prvo kršenje pravila, administrator ili ovlašćeni urednik autonomno procenjuje stepen težine prekršaja i određuje udaljavanje sa foruma u visini od 7, 15, 30, 60, 90, 180 ili 365 dana. Trajno udaljavanje sa foruma ne može se izreći. Korisnici foruma nemaju prava na žalbu na procenu administratora ili ovlašćenog urednika po pitanju razloga i dužine uklanjanja sa foruma, kao ni na poređenje težine prekršaja sa drugim prekršiocima pravila foruma. Takva žalba, na forumu ili u pismenom obliku, smatraće se novim prekršajem pravila foruma.
B) Korisnik koji je udaljen sa foruma odlukom administratora ili ovlašćenog urednika, ima pravo žalbe uredničkom kolegijumu foruma, preko sekretara SPOS-a, u pisanom obliku u roku od najviše 7 dana. Ako urednički kolegijum odbije žalbu, narednu žalbu ima pravo da uputi nadzornom licu ili telu ovlašćenom od strane IO SPOS-a, čija će odluka po žalbi biti konačna i nepromenljiva, bez prava na dalje žalbe po bilo kom osnovu.
V) Za svako naredno kršenje pravila, dužinu udaljavanja sa foruma ne određuju administrator ili ovlašćeni urednik, već se dužina udaljavanja duplira u odnosu na najdužu propisanu meru udaljavanja iz prethodnog perioda. Administrator je dužan da vodi pismenu evidenciju o tačnom vremenu udaljavanja prekršioca pravila foruma, razlozima za udaljavanje kao i dužini udaljavanja. Poruke koje su predmet udaljavanja se čuvaju trajno.
G) Nakon povratka na forum, oni kojima je istekla mera udaljavanja sa foruma, ne smeju ni jednom rečju pominjati svoje udaljavanje, ili indirektno aludirati na njega, jer će se to smatrati novim kršenjem pravila foruma.
D) Korisnici foruma nemaju pravo da komentarišu na forumu mere udaljavanja sa foruma za bilo kog člana foruma, niti da posredno aludiraju na njih, jer će se to smatrati kršenjem pravila foruma. Za sve primedbe i žalbe po tom pitanju treba ispoštovati propisanu proceduru davanja primedbi ili žalbi.
Đ) Za sve prekršaje pravila, bilo koje težine, administrator ili ovlašćeni urednik, mogu u izuzetnim slučajevima, po slobodnoj proceni namere kršenja pravila foruma, da izreknu javnu opomenu nakon brisanja teksta koji krši pravilnik, a da ne propišu meru udaljavanja.  Ako se isti prekršaj ponovi, nemaju više pravo na izricanje javne opomene, već moraju da udalje korisnika sa foruma na određeno vreme.------------------------------
1A. Administrator foruma, uz konsultovanje sa ostalim urednicima, zadržava pravo donošenja odluka  koje nisu precizirane forumskim pravilnikom, jer ne postoji ni jedan pravilnik na svetu koji može da predvidi i precizira sve moguće potrebe i probleme u radu.

2A. Pošto tehnika svakim danom napreduje, i javljaju se novi vidovi zloupotrebe foruma, urednici foruma mogu menjati pravilnik, kako bi te zloupotrebe sprečili i pospešili napredak foruma a sve to uz odobrenje administratora . Nakon izmena Pravilnika a u roku od 7 dana, smatraće se da su svi korisnici foruma na znanje primili ispravke, izmene i dopune istog.

Ukoliko se ne slažete sa ovim pravilima, mi vas najljubaznije molimo da ne posećujete ovaj sajt, ili barem da ne pišete poruke na njemu.
Hvala!

Zahvaljujemo se P.Damnjanoviću na ljubaznosti oko izrade ovog pravilnika

Izmenjeni Pravilnik foruma stupa na snagu odmah po objavljivanju na Forumu. Za sve sporne situacije koje nisu razrađene Pravilnikom, primenjivaće se odredbe tačaka 1A i 2A a za tumačenje istog nadležan je donosilac istog.


Edit, by moderator, 24. dec. 2014: Izmenjena adresa sajta za postavljanje slika
« Последња измена: 24-12-2014, 12:45:34 Aleksandar Lazovic »