"Pratis li i dalje prelet aviona preko tvog podrucja...?"Pratim, pratim, intenzivno i zahvaljujući tebi sada na dosta višem nivou

.
Što bi narod rekao, "kupio si mi vraga" kada si mi poslao onaj link.Malo je reći da me je oduševio. Kada imam vremena, mogu satima pratiti šta sve leti iznad Gacka. Ranije sam posmatrao avione i s obzirom na njihov broj, predpostavljao da ne mogu svi biti sa nekih aerodroma u širem okruženju. Tek sam sa onog sajta utvrdio da je takvih vrlo malo. Otkrio sam da preko nas lete avioni koji polijeću, između ostalog, sa aerodroma kao što su: Atina, Amsterdam, Barcelona, Bejrut, Bristol , Birmingen, Doha, Dablin, Delhi, Dubai, Dizeldorf, Detroit, Cirih, London, Luksemburg, Mančester, Marakeš , Moskva , Madrid, Nairobi, Tel Aviv, Valensija, Rim, Pariz, itd, itd.. Sa druge strane, vidi se da lete, između ostalih na aerodrome, kao što su: Aman, Frankfurt, Nju Jork, Kopenhagen, Milan, Dablin, Kairo, Hon Kong, Seul, Kijev, Birmingen, Bangkok, Abu Dabi, Singapur, Rijad, Adis Abeba, Lisabon, Malaga, Port Luis itd, itd.
Fascinirala me je činjenica da preko Gacka idu i letovi kao što su:Detroit- Aman (9,745 km), Tel Aviv- Nju Jork (9,137 km), Rim- Seul (8986 km), Rim- Bangkok (8,887 km) ili Minhen- Port Luis (8,880 km).

.
Utvrdio sam i koje vrste aviona lete, npr. Airbus A319, Airbus A320, Airbus A330, Airbus A340, Airbus A350 ili ogromni Airbus A380-842 i Airbus A380-861. Takođe su vrlo česti Boeing 737, Boeing 747, Boeing 757, Boeing 767, Boeing 777 i ponovo ogromni Boeing 787-8 Dreamliner ili Boeing 787-9 Dreamliner.
Na kraju, kao šlag na tortu, dođu fotografije aviona koji u tom trenutku prlijeću. Ranije sam ih pokušavao fotografisati, nekada mi je i uspijevalo da napravim ikoliko zadovoljavajući snimak (npr. ogromni Airbus A380 ili Boeing 787 kada lete direktno iznad mene). Moram priznati da djeluju vrlo impresivno iako lete na visini od 10 do 11 000 m. Uspijevao sam ih zumirati dovoljno da im jasno vidim oblik i natpis na "stomaku" ako su ga eventualno imali. Meutim, sve ostalo mi je ostajalo nedostupno (izgled sa bočne, prednje ili gornje strane, boje i oznake avio kompanije itd.). Tek sada sam u prilici vidjeti o kakvoj se ljepoti i šarolikosti radi. Od kada si mi poslao link, "skinuo" sam priličan broj fotografija aviona koji su preletjeli preko Gacka, zabilježio relacije na kojima lete, za većinu njih upisao i razdaljine između aerodroma. Pokušaću sada postaviti i tabelu u kojoj sam sve to složio. Na žalost, nisam od početka snimao i linkove na kojima se mogu preuzeti originalne fotografije (dopuniću ih vremenom). Fascinantna je činjenica da za svaki avion postoji fotografija upravo tog konkretnog aviona (prema oznaci i serijskom broju). Znači, ne radi se o nekoj opštoj fotografiji tog tipa aviona, nego je to upravo taj avion. Već sam rekao, sajt me je više nego oduševio. Volio bih da mi uspije postavljanje tabele sa aktivnim linkovima, kako bi i drugi koji su zainteresovani, mogli pogledati ono što sam ja gledao prethodnih mjesec dana. I što ću rado gledati i dalje. Još jednom ti hvala za link i zadovoljstvo koje si mi omogućio.
Puno pozdrava.
ps
Upravo sam provjerio da su linkovi prema originalnim fotografijama u tabeli aktivni. Preporučujem da se prije svega pogledaju veliki tipovi aviona i oni koji lete na velikim razdaljinama.