Evo i jedna anegdota iz mog rodnog kraja.
Naime pricao mi je djed,koji inace ove godine puni 90,da je 1951 god na prevoju Ostrelj,izmedju Drvara i Petrovca odrzavan narodni zbor na dan borca(cini mi se da je to bio 4 ili 6 jul).Djed kaze da se odjednom vrijeme tako namrgodilo i pocela je takva mecava da je rastjerala zbor.

Mozete misliti.Snijeg u 7-mom mjesecu.Cudo.Inace,vrh Ostrelja je na 1280 a prevoj je odmah ispod vrha.
Zato Slavko nemoj da te iznenadjuje snijeg u maju ili cak pocetkom juna.To na visinama preko 1000 metara i nije takva rijetkost.
Zato pustimo mi prirodu da odradi svoje sada u martu da ne kukamo poslije.
A evo jos jedna zanimljivost koja govori o snalazljivosti nasih starih ljudi:
Po selima oko Drvara ima mnogo dolina(vrtaca).Te doline su duboke i po 10-15 metara.Preko zime budu skroz zatrpane snijegom.
U proljece kada se snijeg skoro istopi jos ga ostane samo u tim dolinama i to mnogo,po nekoliko metara dubine.Tada su nasi djedovi taj snijeg u dolinama zatrpavali debelim slojem lisca opalog predhodne jeseni da bi sakrili snijeg od direktnog uticaja sunca.Tako su usporavali topljenje tog snijega.Pitate se zasto???Snijeg se pod liscem mnogo sporije topi.U vrijeme kada dodje sredina ljeta,kada su najvece vrucine dolazi sezona kosidbe.Tada u to vrijeme nije bilo struje po selima,frizidera i ostalih rashladnih uredjaja.
Kosci su kosili livade oko dolina.Gorili na suncu a u snijegu u dolinama hladili su vodu za osvjezenje.Ti snjegovi tako sacuvani od topljenja koristili su se i za cuvanje hrane od kvarenja.Eto kolege kako se nekada zivjelo.