Аутор Тема: VASELJENSKO PRVENSTVO - TUCIJADA NA BALKANU - OGLADJENOVAC  (Прочитано 2447 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Dragan Milićević

  • Starosedelac
  • ********
  • Поруке: 878
  • Године: 47
  • Локација: Valjevo
  • Пол: Мушкарац
    • Štamparija "Grafikon" Valjevo
VASELJENSKO PRVENSTVO - TUCIJADA NA BALKANU - OGLADJENOVAC
« послато: 13-04-2011, 22:16:31 »
PETNAESTA TUCIJADA U OGLAĐENOVCU


Već punih četrnaest godina (od 1997.) u podgorskom selu Oglađenovcu u blizini Valjeva se na Vaskrs održava obnovljeno takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima – Tucijada.  Obnovljeno, jer se isto održavalo kod izvorišta kisele vode u Oglađenovcu između dva svetska rata. Takmičenje je nakon pet godina održavanja 2001. godine, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa šabačko-valjevskog Lavrentija, dobilo evropski karakter, odnosno proglašeno je za Evropsko prvenstvo. Glavni razlog za ovaj proglas bio je u činjenici da je sve veći broj takmičara koji na Tucijadu dolaze iz okolnih država (Slovenije, Republike Srpske, Makedonije, Bugarske, Crne Gore...).
Inače, takmičari iz Beograda, Valjeva, Šapca, Lazarevca i drugih mesta u Srbiji takmičenje su počeli posećivati već posle druge godine održavanja. Na prvoj Tucijadi održanoj 1997. učestvovalo je 25 takmičara, a na četrnaestoj održanoj 2010. pored nekoliko stotina gledalaca učestvovalo je 242 takmičara. Ova činjenica samo potvrđuje sve veću popularnost koju takmičenje iz godine u godinu dobija. Od pretprošle godine prvenstvo nosi novi naziv i to „Vaseljensko prvenstvo – Tucijada na Balkanu – Oglađenovac“. Vaseljensko, jer je po mišljenju organizatora prvenstvo tokom svojih jedanaest godina održavanja preraslo i svoj evropski nivo.

OVOGODIŠNjE PRIPREME ZA PETNAESTU TUCIJADU
 
     Sa početkom posta počinju i pripreme za petnaestu Tucijadu u Oglađenovcu. Oni učesnici koji su bili predškolskog i školskog uzrasta sada su stasali i postali iskusni u ovom nadmetanju koje je zadivilo čitavu Srbiju i šire. Imajući u vidu dosadašnje elektronske i telefonske najave očekujemo između 200 i 300 učesnika koliko ih je bilo i prošle godine kao i značajan broj navijača kojih je iz godine u godinu sve više i više. Prošle godine ih je bilo oko hiljadu. Posetioci su počeli da se javljaju iz mnogih gradova Srbije i okolnih zemalja i raspituju se za program. Prosle godine je došla i organizovana grupa iz Čajniča iz Republike Srpske i osvojila drugo mesto.
     Prošlogodišnji pravilnik je dopunjen kako bi se na vreme izbegle i najsitnije podvale, a time i diskvalifikacija nekih od „nevaljalih“ takmičara. Pravilnik je već dostupan javnosti na internet prezentaciji prvenstva (www.malikorak.org.rs). Organizatori savetuju sve takmičare koji se spremaju za prvenstvo da se obavezno upoznaju sa svim pravilima.
     Prošlogodišnji pobednik Predrag Martać iz Rađevog Sela sprema se da odbrani titulu. Mnogi takmičari hrane koke specijalnom hranom koja očvršćava ljusku jajeta u nadi da će im to pomoći da se domognu prestižnog prvog mesta na Tucijadi.     
     Organizacioni odbor će pored same Tucijade popuniti program i drugim versko kulturnim sadržajima. Štampa se propagandni materijal, diplome i naručuje određeni broj medalja. Pored nagrade za najtvrđe jaje, a nagrada ostaje tajna, biće nagrade i za najlepšu korpu jaja šaranih voskom i perom, nošenje jajeta u kašici kao i raznih atletskih disciplina. Sve u svemu Odbor je zadovoljan što ovo takmičanje traje već punih 15 godina i iskreno veruje da će trajati još dugo.

PRELIMINARNI OVOGODIŠNjI PROGRAM

     Organizatori ove manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Oglađenovac, Mesna zajednica Oglađenovac, Zavičajno bratstvo „Mali korak“ i FK Mali Korak. Program ovogodišnjeg Vaseljenskog prvenstva – Tucijade na Balkanu je sledeći:

                       05.00  Liturgija u crkvi u Oglađenovcu
                       12.00  Prijateljska utakmica FK Mali Korak
12.00  Upis takmičara koji žele da se takmiče u jednoj od tri discipline, 
           traje do početka takmičenja u određenoj disciplini
14.00  Atletska trka za najmlađe učesnike prvenstva i kulturno-umetnički 
           program
                       14.30  Početak takmičenja u disciplini najbrže jaje
                       15.00  Početak takmičenja u disciplini najtvrđe jaje
                       16.00  Izbor najlepše korpe našaranih jaja
17.00  Proglašavanje pobednika u sve tri discipline i dodela nagrada i
           diploma
18.00  Narodni vašar
Kad nešto želiš, naći ćeš način, kad nešto ne želiš, naći ćeš razlog...