Анкета

Погача да или не

Увек користим почагу
31 (33.3%)
Никад не користим погачу
14 (15.1%)
Користим када немају довољну количину хране
38 (40.9%)
Koristim kao lekovitu preventivu bez obzira na hranu
10 (10.8%)

Укупно гласова: 92

Анкета завршена: 01-02-2011, 11:09:14

Аутор Тема: Pogača - da ili ne  (Прочитано 92873 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже kristijandubravac

• Starosedelac
  • Поруке: 759
  • Године: 34
  • Локација: Županja istočna hrvatska granica sa Srbijom
  • Pčelarim 15 godina s lr košnicom
Одг: Pogača - da ili ne
« Одговор #20 послато: 22-10-2008, 03:52:46 »
ako ste ikada imali prilike biti na selu i stare bake su davale kokama papriku radi bojljeg nesenja jaja.što se tiće bijelog luka nesmije se pretjerivati sa njim jer pčele nerado uzimaju taj sirup.osobno stavljam papriku i provjerena je isto tako smatram da pomaže u svezi spriječavanja nozemoze.

Ван мреже Zarko Djordjevic

• Starosedelac
  • Поруке: 831
  • Године: 57
  • Локација: Bač
« Одговор #21 послато: 22-10-2008, 06:08:23 »
Kristijane, i ja sam davao papričicu i beli luk pticama preventivno protiv glista. Stari narodni lek.

Ван мреже Stekic Dragan

• Starosedelac
  • Поруке: 1.282
  • Године: 45
  • Локација: Vladimirci
« Одговор #22 послато: 22-10-2008, 09:10:00 »
Sa karamelizacijom se nisam susretao ,opisao sam nacin kako ja radim  a po recepturi kako je opisao u januarskom Pcelaru 2006 Milutin Petrovic ,prvi clanak -pismo pcelarima za januar .Dali je esencija zasluzna za  sprecavanje karamelizacije ,ja stvarno neznam , pogacu pripremam na opisani nacin samo sto vode dodajem 10% vise ,ostaje malo meksa .Pogaca se u mom  mom slucaju pokazala odlicno ,prema raspolozivim podatcima u SAD 90 % pogaca  se priprema po ovakvoj recepturi.
Pokusao sam nakratko u prosloj poruci da spomenem postotak vode u "mojoj '' kuvanoj pogaci i pogaci pripremljenoj sa medom i mlevenim secerom ali to izgleda nije bilo dovoljno.

Pokusaj Branislave da izracunas koliki je postotak vode u pogaci koju ti pripremas.Mislim da nije veci od 5-6% ,a u kuvanoj je cak 16-18%.Svi znamo da u poklopljenom medu postotak vode je isti od 16-20% . Zamisli sada situaciju  u zimskom periodu kada nema ili ima sasvim malo izleta  pcela ,vode u kosnici naravno nema , spolja je nedonose , koliko treba uloziti napora da bi se konzumirala pogaca sa sadrzajem vode od 5-6% ,a koliko pogacu sa sadrzajem vode od 16-18%.Odgovor je sasvim logican.To je jedan od razloga zasto preporucujem kuvanu pogacu ,ostali su nema meda koji svaki pcelar deklarise kao "ZDRAV" jer je iz njegovog "zdravog" drustva ,a da pritom nije analizom utvdjeno da je zaista zdrav , manje muke ,nema mlevenja secera ,tegobnog rucnog mesenja .Pogaca ovako spravljena ostaje trajno homogena i elasticna . Prilikom konzumiranja pcele je upste ne izbacuju (sto je dosta izrazeno kod klasicne pogace) sto je verujem pozitivna strana postotka vode u njoj i lakse konzmacije iste.

Odgovor zasto beli luk dao je Kristijan.

Sasa najbole je da probas i sam se uveris . Uzmi 1kg secera , 2.2dl vode 1 ml esencije kuvaj na opisan nacin i javi iskustvo .
Pozdrav.
« Последња измена: 22-10-2008, 09:17:09 StekicDragan »

Ван мреже Branislav Antic

• Starosedelac
  • Поруке: 419
  • Године: 62
  • Локација: Nis
« Одговор #23 послато: 22-10-2008, 13:59:44 »
Kada med grejem ja tada dodam otprilike na 5kg meda 1-1,5l vode.Prilikom mesanja secera u prahu i toplog i razblazenog meda desi se da testo bude malo tvrdje.Tada isto dodam vodu radi lakseg "peglanja"testa u vrecice.
Pogace koje ti pravis su sigurno dobre.Pcele  rado trose i nema na podnjacama otpad.Kod nas se zovu "fondanske" pogace.Domacice koriste fondan za torte i kolace.

Ван мреже Sasa Zivic

• Rado viđen gost
  • Поруке: 52
  • Године: 40
  • Локација: Zaječar
  • 43°55′27.00N 22°15′30.01E
« Одговор #24 послато: 22-10-2008, 16:43:37 »
Samo još jedno pitanjce za Dragana!
Jer ti ovu kuvanu pogaču praviš samo od tog šećera i vode i esencije ili ta masa služi kao zamena za med za spravljanje obične pogače u koju stavljaš i druge sastojke.
Ovo što si objasnio mi deluje kao jako lako za pravljenje i kažem ti na korak sam od toga da ove zime napravim upravo to.
Pozdrav.
Bolje je 100 godina živjeti kao milijunaš nego sedam dana u bedi

Ван мреже Stekic Dragan

• Starosedelac
« Одговор #25 послато: 22-10-2008, 17:04:09 »
Pogaca se sastoji od 3 stvari :secer ,voda ,esencija i par dodataka :beli luk ,nozecid i ko sta jos dodaje.
Lako da lakse nemoze biti.
Dobro da bolje nemoze biti.
Prpremi kako sam savetovao ,manju kolicinu , probaj neces se pokajati.
Jos da napomenem u kese se sipa kad se ohladi na otprilike 40-50 C ili kad u nju mozes da stavis i drzis prst.
Pozdrav.
Drugi deo tvog pitanja se odnosi na ono sto sam pisao da pravim gust  secerni sirup po viskozitetu slican medu za mesanje sa mlevenim secerom i pravljenje ''obicnih" pogaca. Takav  "sirup" se pravi na isti nacin sa istim sastojcima samo duplo vise vode ,znaci na 10 kg secera oko 4,5 l vode ,sve ostalo je isto i kolicina esencije i kuvanje samo sto se ovo nepretvori u pogacu kad se ohladi nego ostane slicno medu po gustini.
Razloge zasto tako radim a nestavljam moj "zdrav" med sam vec objasnio.
Pozdrav
Poruke spojio Krstić Dragoljub
« Последња измена: 23-10-2008, 14:17:54 Dragoljub Krstić »

Ван мреже nenad savic

• moderator
  • Поруке: 4.754
  • Године: 46
  • Локација: Ripanj
« Одговор #26 послато: 25-10-2008, 19:42:15 »
nemam nista protiv kuvane pogace koristio sam je vise godina ( bozinu pogacu ) ali ima dosta mana. kuvas je u kazanu pa onda hladis ( uz stalno mesanje ) pa sipas u kese jos onako vruce a onda na pod da se hlade prevrces ih vise puta i ako pogresis u samo jednom segmentu nevalja ( krtost ili napravi se iscedak) i to pomnozis sa 200 sto je mnogo mnogo je. za manje pcelinjake uredu ali za vece zakon je mesalica i mlin za secer.
Priroda je nepogresiva, zablude su samo ljudske     Gete

Ван мреже sasarudic

• Gost
  • Поруке: 22
  • Године: 41
  • Локација: Novi Sad
« Одговор #27 послато: 05-11-2008, 19:03:13 »
A kada je najbolje vreme za spremanje pogača? Čuo sam da ih treba spremiti ranije da bi pogače "odležale".I kako samelti šećer?

На мрежи Dragoljub Krstic

• Administrator foruma
  • Поруке: 2.333
  • Године: 33
  • Локација: Врбас
  • Следимо дух својих предака...
« Одговор #28 послато: 05-11-2008, 19:08:28 »
Kolega, nema potrebe praviti ranije pa da odleže, i još nešto, dodaj pogače samo u krajnjoj nuždi, ili eventualno u proleće da im pomogneš. Ako si ostavio dovoljne zalihe meda i perge, neće biti problema.

Ван мреже nenad savic

• moderator
  • Поруке: 4.754
  • Године: 46
  • Локација: Ripanj
« Одговор #29 послато: 05-11-2008, 19:15:18 »
kuvane pogace se spremaju ranije ( kad je hladnije vreme ) i valja da odleze za manje pcelinjake preporucujem zato sto su manja ulaganja poreban je kazan i istrument koji meri do 120c ( pravio sam bozinu pogacu ako treba recept pisacu ) drva i dobra volja dok za vecu kolicinu preporucujem mesalicu i mlin i njih mozes spremati dan pre dodavanja. za mlin  ima posebna tema i tamo sam postavio slike mog mlina.
Priroda je nepogresiva, zablude su samo ljudske     Gete

Ван мреже Sasa Zivic

• Rado viđen gost
« Одговор #30 послато: 05-11-2008, 19:47:14 »
Dragane, juče sam kuvao pogaču da bi probao ovaj recept i razočarao se. Kuvao sam 3 kg nemlevenog šećera, 0,66 l vode i 3 ml esencije. Ta masa je ključala pola sata a posle kada se ohladila istu sam stavio u kese i sada je to pretvrdo i čistro sumnjam da će pčele tako nešto moći da iskoriste a da ne pričam da su iste krte, lakolomljive, pucaju i ne bi me čudilo da se posle par nedelja pretvore u čist suvi šećer u košnici koji pčele neće moći da iskoriste.
Očekivao sam da ove pogače budu tvrdoće poput plastelina ili slično ali ovo je jako daleko od toga. Verovatno sam pogrešio negde ali ne znam gde i u čemu.
Pozdrav

• Starosedelac
« Одговор #31 послато: 05-11-2008, 23:00:12 »
Za "fondanske"pogace potrebno je iskustvo i pomoc "domacice"koja ima u malom prstu recepte za kolace sa fondanskim prelivom.

Ван мреже Petrović Boban

• Starosedelac
  • Поруке: 635
« Одговор #32 послато: 05-11-2008, 23:08:32 »
Slažem se sa Branislavom . I ja sam patio istu muku u početku tako da te razumem u potpunosti , čak mi se i dešavalo da bacim celu turu koju sam skuvao . Sada sam uhvatio ruku na 5 kg i nemam problema . U svakom slucaju imam jedan savet za tebe bolje da ti ostanu malo ređe pa da ponovo vratiš na šporet i dokuvaš nego da prekuvaš jer tada nema ispravke . Tako sam ja radio dok nisam ušao u štos kada je 100% gotovo .
Obraz...On se ne uči...On se ne stiče...To nije ispit koji spremaš...On se ne pere...Ne pozajmljuje...Ili ga imaš, ili ga nemaš...Tvoja je slika...On te odaje...Ne kupuje se i ne prodaje...Kad se izgubi, ne vraća se...Nekom nagrada, a nekom kazna...Neko, tako, bez njega živi, a da ga nema i ne sazna

• Starosedelac
« Одговор #33 послато: 05-11-2008, 23:14:50 »
Bobane svaka ti cast.Tebi nije bila potrebna iskusna "domacica".Tvoja sreca je sto je blizu secerana pa si mogao  jeftinije da treniras proizvodnju pogaca.

Ван мреже Sasa Zivic

• Rado viđen gost
« Одговор #34 послато: 05-11-2008, 23:22:17 »
E...ala ste me utešili...
Ja sam mislio da nije naročito teško spremiti te kuvane pogače jer je Dragan u svojim objašnjenjima bio toliko opušten i samouveren ne navodeći nigde da se ovakvi problemi mogu javiti. Trudio sam se da ispoštujem sve što je rekao...kad ono međutim. Uostalom toliko mi je lako delovalo spremanje, u poređenju sa onim mešenjem koje sam do sada radio ručno, da nije ni čudo što nije uspeelo...

Ван мреже Stekic Dragan

• Starosedelac
« Одговор #35 послато: 06-11-2008, 08:48:49 »
Dragane, juče sam kuvao pogaču da bi probao ovaj recept i razočarao se. Kuvao sam 3 kg nemlevenog šećera, 0,66 l vode i 3 ml esencije. Ta masa je ključala pola sata 
Stvarno mi je zao sto si se razocarao , i kod mene je u pocetku ''propalo" par tura ali sada ide "ko ladna voda".Po onome sto si napisao cinimi se da si malo suvise drzao da kljuca pa je voda isparila i zbog toga su postale tvrde , u uputstvu za kuvanje pogace stoji da posle prvog kljuca  treba skinuti penu i na tihoj vatri kuvati jos 30 min. ,nikako da kluca  nego tiho polako da vri.Probaj tako ,nemoj dozvolitida te obeshrabri pocetni neuspeh.Inace to sto ti se stvdnulo neces baciti nego iskoristiti u nekoj od sledecih tura  kad malo udjes u stos ili ostaviti do proleca pa razrediti vodom i dodati kao sirup.
Spremanje u mom slucaju  deluje lako i zbog toga  jesam opusten i samouveren jer vec nekoliko godina nije mi se desilo da omanem.
Pokusaj ponovo pa javi.
Pozdrav.
Umalo da zaboravim ,dodao si 20 % vise vode umesto 10% , sada sam jos sigurniji da si je prekuvao odnoso da je previse vrila jer po postotku vode ona bi trebala da bude tecnija a ne tvrdja.
« Последња измена: 06-11-2008, 08:59:02 StekicDragan »

Ван мреже Petrović Boban

• Starosedelac
  • Поруке: 635
« Одговор #36 послато: 06-11-2008, 11:39:44 »
Bobane svaka ti cast.Tebi nije bila potrebna iskusna "domacica".Tvoja sreca je sto je blizu secerana pa si mogao  jeftinije da treniras proizvodnju pogaca.

Šećerana u Ćupriji ne radi već možda 5-6 godina . Kad upropastim to ide u sirup a par puta kada se karamelizovalo završilo je u kontejner . Sve to ide rok službe , ko ne radi taj ne greši .
Obraz...On se ne uči...On se ne stiče...To nije ispit koji spremaš...On se ne pere...Ne pozajmljuje...Ili ga imaš, ili ga nemaš...Tvoja je slika...On te odaje...Ne kupuje se i ne prodaje...Kad se izgubi, ne vraća se...Nekom nagrada, a nekom kazna...Neko, tako, bez njega živi, a da ga nema i ne sazna

Ван мреже Sasa Zivic

• Rado viđen gost
« Одговор #37 послато: 06-11-2008, 16:41:58 »
Dragane ja mislim da na svaki kg šećera ide 2,2 dl vode pa samim tim na 3 kg šećera ide 6,6 dl vode i toliko sam stavio i ja. Tom progresijom se stiže da na 10 kg šećera ide 22 dl ili 2,2 l.
Kuvao sam ga na plinskoj ringli na najnižoj snazi ali... biće bolje...valjda...
Zaboravih da pitam.
Jer se ove ovako skuvane pogače ne mogu sad razrediti u vodi i dokuvati još malo pa da se dobije da budu kako treba?
« Последња измена: 06-11-2008, 16:43:41 Saša Živić »

Ван мреже Stekic Dragan

• Starosedelac
« Одговор #38 послато: 06-11-2008, 17:32:05 »
Bojim da ce doci do vec pominjane karamelizacije ako bude jos vrilo.U pocetku sam kada mi nije ispadalo dobro ono sto se  stvrdne u kesama samo mesao sa onim sto ukuvam u datom momentu samo sam sa vatre skidao malo ranije od predvidjenih pola sata iz razloga da bi bilo malo tecnije jer je ovo u kesama malo tvrdje.Nemoj da brines  uci ces u stos.
Verovatno sam pogresio u predhodnim porukama ,pisao sam o meri od 10 kg secera ali ja otput spremam 20 kg i sipam  4 l vode i pride 2 dl ,znaci na 10 kg secera 2,1 l vode.Moja greska ,izvini mada to kod tebe nebi pomoglo ,samo bi bila jos tvrdja jer je cinjenica da si masu prekuvao pa je postala tvrda ,jer u suprotnom ako ranije skines sa vatre onda locicno bude tecnija.
Pozdrav

Ван мреже Milos Milosavljevic

• Starosedelac
  • Поруке: 790
  • Године: 68
  • Локација: BALJEVAC NA IBRU
« Одговор #39 послато: 07-11-2008, 16:37:30 »
  pogacu dajemo pcelama, onda kada je drustvo spremno da je primi.  odnosno kada pcelinje klube dodje do poklopne daske.  kako je pravimo, kada je dajemo, procitajte:
                   hxxp: www. pcelinjak. com/content/view/109/146/