Sa karamelizacijom se nisam susretao ,opisao sam nacin kako ja radim a po recepturi kako je opisao u januarskom Pcelaru 2006 Milutin Petrovic ,prvi clanak -pismo pcelarima za januar .Dali je esencija zasluzna za sprecavanje karamelizacije ,ja stvarno neznam , pogacu pripremam na opisani nacin samo sto vode dodajem 10% vise ,ostaje malo meksa .Pogaca se u mom mom slucaju pokazala odlicno ,prema raspolozivim podatcima u SAD 90 % pogaca se priprema po ovakvoj recepturi.
Pokusao sam nakratko u prosloj poruci da spomenem postotak vode u "mojoj '' kuvanoj pogaci i pogaci pripremljenoj sa medom i mlevenim secerom ali to izgleda nije bilo dovoljno.
Pokusaj Branislave da izracunas koliki je postotak vode u pogaci koju ti pripremas.Mislim da nije veci od 5-6% ,a u kuvanoj je cak 16-18%.Svi znamo da u poklopljenom medu postotak vode je isti od 16-20% . Zamisli sada situaciju u zimskom periodu kada nema ili ima sasvim malo izleta pcela ,vode u kosnici naravno nema , spolja je nedonose , koliko treba uloziti napora da bi se konzumirala pogaca sa sadrzajem vode od 5-6% ,a koliko pogacu sa sadrzajem vode od 16-18%.Odgovor je sasvim logican.To je jedan od razloga zasto preporucujem kuvanu pogacu ,ostali su nema meda koji svaki pcelar deklarise kao "ZDRAV" jer je iz njegovog "zdravog" drustva ,a da pritom nije analizom utvdjeno da je zaista zdrav , manje muke ,nema mlevenja secera ,tegobnog rucnog mesenja .Pogaca ovako spravljena ostaje trajno homogena i elasticna . Prilikom konzumiranja pcele je upste ne izbacuju (sto je dosta izrazeno kod klasicne pogace) sto je verujem pozitivna strana postotka vode u njoj i lakse konzmacije iste.
Odgovor zasto beli luk dao je Kristijan.
Sasa najbole je da probas i sam se uveris . Uzmi 1kg secera , 2.2dl vode 1 ml esencije kuvaj na opisan nacin i javi iskustvo .
Pozdrav.