Ove godine sam probao rad sa polunastavkom na par kosnica. U Bagremcu su izgradile PN-ke ali ih nisu napunile ili je bilo jako malo nektara i sad u suncokretu sam ih rasporedio u sistem koji je opisan u Venerovoj knjizi. Znam da nije bas ispostovano sve kako treba al' drugacije nije moglo. Polunastavke sam planirao da napune sad u suncokretu i da im ostane za zimnicu. Pre par dana sam pregledao medista, pa samim tim i PN-ke. Primetio sam da su nastavci iznad dupke puni, a da je u polu nastavku tek tek po malo meda. Imam izbusene rupe na svakom PN-ku koje sam ostavio po preporuci iz raznoraznih prirucnika i knjiga o pcelarstvu, radi rasterecenja plodista. Ukapirao sam da je pcelama u biti da med lageruju dalje od leta i da zbog toga verovatno nisu punile PN pa sam sva pomocna leta zatvorio sundjerom i sad cekam da vidim rezultat, jer bi pase, po mojoj proceni, trebalo da bude dovoljno da napune iste. U predjasnjim postovima i slikama Dragana Stekica video sam da ima otvorena leta na PN, a i na nastavku iznad, pa me interesuje da li ima istih problema i kako ih resava?
Sto se tice nastavka iznad (normalan LR) to pitam iz razloga sto sam u Bagremovoj pasi ove godine, koja je bila poprilicno izdasna, u konfiguraciji klasicnog LR-a sa pomocnim letom na drugom nastavku iznad MR takodje primetio da su pcele jako lose unosile nektar u isti dok je treci bio dubke pun.
Kod Vlade Kovacevica u pcelinjaku na slici sam video da koristi Venerov sistem, ali nema nikakvih pomocnih leta, pa me interesuje kakvo je njegovo iskustvo.
Pozdrav
Uzastopna poruka: 24-07-2011, 09:58:41
Ne dozvoljava mi da postavim i Steletovu sliku pa postavljam samo moju da jos vise pojasnim ono o cemu pisem.
Pozdrav
Uzastopna poruka: 24-07-2011, 10:01:07
Izvinjavam se...uspeo sam.
Ovako...ja Predraže prvi put uvodim MR i polunastavke.Poslušao sam Slobu Marjanovića i postavio ovako kako si video na slikama mog pčelinjaka,mada sam pročitao i konsultovao i Steleta i Marijana,sve u ovoj temi pročitao više puta,analizirao...sve je to u principu slično kada je polunastavak u pitanju..Kod mene sad MR se nalazi ispod polunastavka sa 10 osnova a iznad plodišnog nastavka.Takva situacija traje od 22-og aprila.
Juče i danas sam pregledao košnice,odnosno,ponovo radio sa medišnim nastavcima,plodište sam pogledao samo kod nekih slabijih da utvrdim razlog i mogu konstatovati da su u preko 50% polunastavaka izvučene sve osnove i ima solidno meda a paša mi je možda negde na polovini.Kada sam doselio 2-og jula,ono meda što sam imao podigao sam u treći,ispod prazan LR nastavak a ispod njega polunastavak sa 10 osnova.Velika praznina a nema unosa.Doselio sam sa tri nastavka pa me je mrzilo da skidam,nosim kući a iskreno,kada krene unos volim da pčela ima prostora da lageruje med.Cenio sam da su društva solidne snage,nisu ekstra ali dobra i da će sa pašom popuniti sve i to se i dešava.Da sam postavio košnice bez jednog praznog LR nastavka,zbog manjeg prostora, sve bi osnove bile izgrađene dosad,to je sigurno,a ovako ide ali sporije.
Pri pregledu,kod onih koji nisu potpuno izgrađeni,te ramove izgrađene smedom sam iz sredine stavljao skrajeva i između svakog izgrađenog rama sam stavio jedan neizgrađen.Tako sam gotovo siguran u 100 postotni uspeh i da će do kraja paše svi polunastavci biti izgrađeni i puni meda.
Znači,najbitnije je da proceniš jačinu društva i pašu koju imaš i da im tako daješ prostor.Kada pčele pokrivaju polunastavak a ima unosa onda nema brige za gradnju.Sad sam podigao 30-ak nastavaka sa zatvorenim medom ispod bežalice, a ispod trećeg koji ima nezatvorenog meda postavio sam na 10-ak jakih košnica,preko polunastavka ponovo prazan nastavak koji sam skinuo sa nešto slabijih društava...Da neširim priču,ali,to je to...