Аутор Тема: LR košnica i matična rešetka  (Прочитано 5833 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Dusan Ilic

• Starosedelac
  • Поруке: 585
  • Године: 30
  • Локација: Nis
Одг: LR košnica i matična rešetka
« Одговор #100 послато: 08-11-2012, 23:18:02 »
 Hvala Slobodane na odgovoru.
Dušane, ovo je smešno, čak i oni što se ne bave pčelarstvom ovo ne mogu progutati.
 Priznaj da si brzopleto napisao to šta si napisao, to nije ništa strašno, ovako ispadaš smešan.
Dragoljube mogu samo da Vam se zahvalim za ovo sto ste napisali, i da Vam otvoreno kazem da demotivise mladog coveka da nesto kaze (i ako ste ubedjeni da gresim, ovo nije nacin). Ne spadam u ljude koji nece nista reci (nadam se da ce cela Srbija to uskoro videti, da umem da kazem stvari koje vecina ne bi ni pomislila). Ostajem pri tome da necu vrcati okvire u kojima mi matice polazu jaja i da cinim sve da se ne nalaze u toj ulozi.

Ван мреже marjanovic slobodan

• Član redakcije časopisa "Pčelar"
  • moderator
  • Поруке: 6.242
  • Године: 52
  • Локација: Uzice
« Одговор #101 послато: 08-11-2012, 23:19:55 »
Ostajem pri tome da necu vrcati okvire u kojima mi matice polazu jaja i da cinim sve da se ne nalaze u toj ulozi.

Apsolutno se sa ovim slazem, bas ovako kako je receno.

Ван мреже Nenad Ilic

• moderator
  • Поруке: 8.440
  • Године: 48
  • Локација: Krusevac
« Одговор #102 послато: 08-11-2012, 23:23:49 »
Znači ,Nenade ubaca se polunastavak i matična,nema demariranja,premjestanja okvira itd.Da li ti tjela imaju otvore na sebi ili pčele cijelo vrijeme ulaze na glavno i jedino leto na podnjači?Da li pčele povlače matičnjake u gornjem nastavku?

Da budem malo precizniji...
Tela (polunastavci) nemaju nikakave otvore, jedini ulaz je glavno leto. Niti ja imam vremena da se bakcem kasnije sa tim otvorima na polunastavcima, niti o otvorima imam neko pozitivno misljenje. Maticnjake u gornjem polunastavku pcele ne povlace (bar ja do sada nisam primetio). Bitno je i da se plodisni polunastavak rotira sa podnjace na plodiste kada u plodistu VRI sa pcelama.
Kada podbacujem medisne polunastavke sa sirokim medisnim ramovina (uradjenim), tada ne  stavljam ni maticnu resetku. U medisne nastavke stane 8 sirokih ramova i kada ih pcele nasviraju bagremom, milina ih je pogledati. Slika pokazuje.

Za ovaj sistem sam se odlucio jer sam hteo da imam LR ramove na pcelinjaku zbog prodaje rojeva, a klasicnu LR-ku nisam hteo iz razloga koje sam vec naveo.
Ja se izvinjavam majstorima LR kosnice sto sam im malo upao u temu, ja sam ipak okoreli DB-ac!   :-X :D

« Последња измена: 08-11-2012, 23:35:24 Nenad Ilic »
Ja volim rad koji je stvorio coveka!

• moderator
« Одговор #103 послато: 08-11-2012, 23:25:39 »
Slika pokazuje.

daj neku "taze" od ove godine ;D ;D

Ван мреже Blagoja Daniloski

• Starosedelac
  • Поруке: 402
  • Године: 39
  • Локација: Тајмиште,Македонија
« Одговор #104 послато: 08-11-2012, 23:28:08 »
Једно дообјашњење што су колеге можда заборавили да кажу!
Рамови који су били у плодиште се никад не покваре приликом врцања,јер су излазили генерације пчела,па зато су цвршќи и јачи од девичанских,или од сатних повучених
у медишту!
Не знам нити једног пчелара који пчелари са ЛР-стандард а да не меша рамове  плодишне и медишне(али то је понекад и тајна,сви смо ми пчелари тајанствени).
Сва твоја запажања Душане прибележи и провери,ево ја ти кажем да си можда у праву,али требаш то више година посматрати,јер има више разлога за твоју тврдњу
да буде тачна.Један од разлога је да имаш СО које су биле лошег квалитета и нису их пчеле после врцања поправиле и ускладиле за матицу!
Али ја ти једно сигурно тврдима да који хоќеш рам узми,који је био у плодиште барем 2-3 генерације  пчела што су се излегле из њега ,па после тога пчеле га напуниле медом,слободно га после врцања
врати у плодиште,и опет ќе да буде залежен од стране матице!поздрав
док неком не смркне теби не сване

На мрежи Драгољуб Мијајловић

• Starosedelac
  • Поруке: 2.001
  • Године: 60
  • Локација: Ражањ
« Одговор #105 послато: 08-11-2012, 23:31:00 »
Hvala Slobodane na odgovoru.
Dušane, ovo je smešno, čak i oni što se ne bave pčelarstvom ovo ne mogu progutati.
 Priznaj da si brzopleto napisao to šta si napisao, to nije ništa strašno, ovako ispadaš smešan.
Dragoljube mogu samo da Vam se zahvalim za ovo sto ste napisali, i da Vam otvoreno kazem da demotivise mladog coveka da nesto kaze (i ako ste ubedjeni da gresim, ovo nije nacin). Ne spadam u ljude koji nece nista reci (nadam se da ce cela Srbija to uskoro videti, da umem da kazem stvari koje vecina ne bi ni pomislila). Ostajem pri tome da necu vrcati okvire u kojima mi matice polazu jaja i da cinim sve da se ne nalaze u toj ulozi.
  Dušane nemoj da se ljutiš, cilj mi je bio da te podsetim da ne braniš  ne odbranjivo.
  Što se tiče ove rečenice (koja je podvučena), u potpunosti sam saglasan sa njenim sadržajem, ja med vrcam samo iz medišnih (nezaleganih) ramova, pa zbog toga podržavam ovaj tvoj stav.

Ван мреже Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #106 послато: 08-11-2012, 23:34:09 »
Slika pokazuje.

daj neku "taze" od ove godine ;D ;D

Ove godine su brate napunile plodisni polunastavak(magacin hrane) i jedan medisni. Ja sam opet zadovoljan, u stvari, ja sam UVEK zadovoljan!  8) :D

• moderator
« Одговор #107 послато: 08-11-2012, 23:36:04 »
Znaci brate 30 kg prosek...
Za ovakvu godinu da znas da nije ni lose ;)

Ван мреже Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #108 послато: 08-11-2012, 23:49:34 »
Nije lose, samo sto sam im ja 6-7 puna polurama bagrema podbacio krajem jula na podnjacu, i sad su munje i gromovi!  :D

Ma, svaka kosnica i sistem je manje vise dobar, samo kada nam celjad u kosnicama nije gladna i bolesna. A mi mozemo da filozofiramo ovde do prekosutra o raznim sistemima...

Ван мреже Sreten Puzic

• Starosedelac
  • Поруке: 1.877
  • Локација: Власотинце
« Одговор #109 послато: 09-11-2012, 00:14:37 »

@ " sad su munje i gromovi! :D "

а контролишем их са Олимпа  ;D ;D
Човек мора много да зна да би схватио колико мало зна.

Ван мреже Pero Vukalović

• Starosedelac
  • Поруке: 320
  • Године: 45
  • Локација: Trebinje-Republika Srpska
« Одговор #110 послато: 09-11-2012, 07:29:25 »
Znači ,Nenade ubaca se polunastavak i matična,nema demariranja,premjestanja okvira itd.Da li ti tjela imaju otvore na sebi ili pčele cijelo vrijeme ulaze na glavno i jedino leto na podnjači?Da li pčele povlače matičnjake u gornjem nastavku?

Tela (polunastavci) nemaju nikakave otvore, jedini ulaz je glavno leto. Niti ja imam vremena da se bakcem kasnije sa tim otvorima na polunastavcima, niti o otvorima imam neko pozitivno misljenje. Maticnjake u gornjem polunastavku pcele ne povlace (bar ja do sada nisam primetio). Bitno je i da se plodisni polunastavak rotira sa podnjace na plodiste kada u plodistu VRI sa pcelama.
Kada podbacujem medisne polunastavke sa sirokim medisnim ramovina (uradjenim), tada ne  stavljam ni maticnu resetku. U medisne nastavke stane 8 sirokih ramova i kada ih pcele nasviraju bagremom, milina ih je pogledati. Slika pokazuje.

Za ovaj sistem sam se odlucio jer sam hteo da imam LR ramove na pcelinjaku zbog prodaje rojeva, a klasicnu LR-ku nisam hteo iz razloga koje sam vec naveo.
Ja se izvinjavam majstorima LR kosnice sto sam im malo upao u temu, ja sam ipak okoreli DB-ac!   :-X :D

Nenade,koja je širina satonoše ovih širokih poluramova i da li je ista širina bočne letvice i satonoše?POzdrav!
Čini mi se,zemljače,da je standard pokvario ljude...

Ван мреже Dragan Karancevic

• Starosedelac
  • Поруке: 2.289
  • Године: 63
  • Локација: Domaszék, Madjarska
« Одговор #111 послато: 09-11-2012, 08:48:40 »
Znaci brate 30 kg prosek...
Za ovakvu godinu da znas da nije ni lose ;)

Hajde malo pojasni kako izracuna ovaj prosek?  :D
Nenad lepo rece da plodisni polunastavak ostavlja pcelama, iz plodisnog (prvog) nastavka se nikada ne dira, znaci ostao mu je samo jedan medisni polunastavak. Ako se ne varam, u njega ne stane 30kg... ;) Za ovu godinu to je ipak OK.

Ван мреже sasa bauk

• Starosedelac
  • Поруке: 742
  • Године: 37
  • Локација: Banja Luka
« Одговор #112 послато: 09-11-2012, 09:36:38 »
Predpostavljam da je mislio da je toliki bio unos u oba polunastavka!!!
Pola je ostavljeno njima a pola pčelaru  :)

Ван мреже Goran Stanojevic

• moderator
  • Поруке: 3.757
  • Године: 40
  • Локација: Smederevska Palanka
« Одговор #113 послато: 09-11-2012, 15:51:48 »
Sigurno je to mislio, jer u principu kod DB kosnice taj polunastavak ispod plodista, nije potreban, dovoljno ima hrane u plodistu.

Ван мреже Nikola Gavrilovic

• Starosedelac
  • Поруке: 575
  • Локација: Аранђеловац
« Одговор #114 послато: 09-11-2012, 16:02:55 »
Занимљива тема. Имам једно питање. Када би се матична решетка поставила у априлу, током воћне паше, да ли би јача друштва складиштила воћни нектар у медиште? Односно, знате ли неког пчелара који врца мање количине воћног меда?
Мој пчелињак, интернет презентација: http://pcelinjak.net
Дискусије о еколошком пчеларству: http://pcelinjak.net/forum/

Ван мреже Bojan Martinovic

• Starosedelac
  • Поруке: 507
  • Године: 47
  • Локација: Žagubica
« Одговор #115 послато: 09-11-2012, 18:08:41 »
Nikola, mislim da je to izvodljivo u "pitomijim" krajevima. Neko sigurno ima voćni med i spravom očekujemo da to i potvrdi

Na mom terenu, u opštini Žagubica (Homolje) to je skoro nemoguće, tj. vrlo retko, a sve zbog meteo uslova koji u tom periodu vladaju. Temperaturne razlike dan-noć su velike. Česti jutarnji mrazevi oštete cvet pa em što nema nektara, kasnije nema ni rakije :(
064/ 65 11 297

Ван мреже ZUGOR ELMIR

• Starosedelac
  • Поруке: 548
  • Године: 37
  • Локација: Mostar Bosna i Hercegovina
  • Pčelarstvo nije zamimanje-to je dijagnoza
« Одговор #116 послато: 09-11-2012, 18:36:06 »

Hvala na pojasnjenju
Žugi

Ван мреже MiroslavJovanović

• Starosedelac
  • Поруке: 785
  • Локација: Sarbane, Ub
« Одговор #117 послато: 09-11-2012, 18:43:28 »
Brnda je pisao da je dobijao sortni voćni med sa svojim nukleusima. Dok sam imao lr košnice probao sam sledeće al samo jednu sezonu i sa jednom košnicom. Za bagrem sam koristio mr na sledeći način. Na 15 pred bagrem sam maticu sa otvorenim leglom spuštao u donji nastavak pa mr i na nju nastavak sa zatvorenim leglom. Na maticnoj otvoreno leto. Donje nisam zatvarao al sam stavljao dasku kao usmerivač ka gornjem na mr. Na 7-8 dana do bagrema sam dodavao još jedan nastavak.  Kad bagrem počne da cveta skidao sam mr i stavljao mrezu sa letom za medišne nastavke. Leto na podnjači zatvarao a otvarao jedno manje od 5 cm sa strane. E sad obično sam razrojavao posle bagrema. Onda mi palo na pamet da probam sledeće. Posle bagrema vratio sam mr sa letom na medište. Zatvorio ono leto sa strane. Otvario leto na podnjači ali sam sa parčetom lamperije koju sam stavio na poletaljku onemogućio pčelama ulaz dok su mogle da izlaze što je važno zbog trutova. Pčele su imale kontakt sa maticom iz medišta preko matične rešetke. Sad će neko reći da to nije dobro zbog polena i drugih stvari što je tačno. Al me interesovalo šta bi bilo kad bi bilo. Da skratim. Rezultat. Početkom avgusta taj gornji nastavak je bio pun kao oko. Svih 10 ramova zatvoren med.  Ostala društva koja su  radila normalno bez matične morala su se prihraniti radi dopune zimske zalihe. Napominjem da sam tu varijantu posle bagrema radio samo jednom i sa jednom košnicom samo radi znatiželje. Zato to ne preporučujem nikom već sam samo izneo jedno iskustvo koje ne mora biti pravilo već slučajnost. Da bi se potvrdilo kao ispravno treba bar deset košnica pa posmatrati par godina.

• moderator
« Одговор #118 послато: 09-11-2012, 19:22:05 »
Sta da kazem//odgovorili Sasa i Goran.
Nikola ja sam prosle godine ima u vocu pre bagrema pun polunastavak meda, na jednom pcelinjaku. Tu je pored voca bilo i malo unosa sa crnjusi. Na dugom je bilo sasvim prosecno. U polunastavku po 2  - 3 rama meda

Ван мреже Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #119 послато: 09-11-2012, 19:51:10 »
Sigurno je to mislio, jer u principu kod DB kosnice taj polunastavak ispod plodista, nije potreban, dovoljno ima hrane u plodistu.

Zemljace to je u principu tacno, ali, kada naidje ovakva godina plodista ostanu prazna. :)
Svim DB kosnicama sam  dodao po jedan polunastavak (magacin hrane) kao sastavni deo kosnice. Ne bih vise da gledam u nebo i razmisljam kada ce da padne kisa i da li ce biti letnje pase...