Ni sace nece biti uzrok, jer svake godine menjam od 4 do 5 rama u plodistu.
ove godine ce drustva ostati bez pogaca, pa cemo videti rezultate...
Можда је у томе и проблем. Вероватно ниси пратио мој став по питању старости саћа у плодишту. Ја сматрам да саће у плодишту мора бити довољно старо, а то значуи да је изграђено нај касније до краја априла (ако се ради о производним друштвима) или до краја маја (ако се ради о ројевима и пакетним ројевима). Крајњи рок је до пред крај јуна (али то би важило за природне ројеве који су се рада изројили). Мада то саће у тим ројевима је већ под знаком питања, јер ће се из њега излеће мање генерација пчела.
Ако су оквири са младим саћем, на таквом саћу пчеле имају проблема током зиме и чешћа је појава пролива (уколико није нозема).
Ако се ради о ноземи онда је то озбиљан проблем, па да би пчелар био сигуран неопходна је анализа.
Коначно, жив створ, па се понекад и укаки.
Поздрав!
Pcele mi ne zimuju na belom sacu... sace izgracjujem na uljanoj repici, a nesto kasnije, ali nije to bitno, skrenuli smo sa teme totalno.
Ovde se ne prica o sacu, nozemi... sa time nemam problema, ovde se prica o hrani koja se dodaje pcelama preko zime. Podrzavam vas stav da ne bi trebalo prihranjivati pcele tokom zime, i da treba pustiti da ide svojim tokom, pod uslovom da se ostavi dovoljna kolicina kvalitetne hrane, i pravilno rasporedjene.
Ja sam pisao o sumlji da su tu pojavu u mom pcelinjaku prouzrokovale pogace. Zato vratimo se na pogace i njihov sastav, i koliko ima meda u njima, a sta je ono resto....
Proveravao sam neka drustva pre nekoliko dana, sve je ciso kao suza, nekima sam cak i dodao ukristalisan med u kesama, kada dozvoli vreme dodacu svima,
a desetak drustava ce dobiti pogace, kao i ranijih godina. Sve ce se samo pokazati.