Bauk Milos
Rado viđen gost

Ван мреже
Локација: Drvar
Поруке: 76
 Windows Vista
Browser:
 Firefox 3.5.8
|
 |
« Одговор #60 послато: 10-03-2010, 22:45:23 » |
|
I ja obilježavam matice pomoću cilindra i markera, a ovo što sam sada vidio sa sunđerom izgleda mi puno jednostavnije mada ni sa cilindrom nije komplikovano. Bilo bi dobro kada bi neko ko obilježava matice brojevima detaljno objasnio kako se to radi ili još bolje ako ima video snimak ili slike da ih okači na forum.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Dusan Stanojevic
Gost

Ван мреже
Локација: Vranje
Поруке: 31
 Windows XP
Browser:
 Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Одговор #61 послато: 10-03-2010, 23:00:31 » |
|
Desilo mi se da sam kolegi obeležavao matice u proizvodnim društvima i kad sam je stavio u cilindar i obeležio, matica se prevrnula na bok i delovala da je uginula. Izvadio sam je iz cilindra, prevrto, posmatrali smo je oko minut ipo, pirili po njoj, prebacivali iz ruke u ruku i na kraju konstatovali da joj nema pomoći, da je uginula. Kako je košnica bila otvorena, "mrtvu" obeleženu maticu sam mahinalno ubacio u košnicu. Nakon sedam dana, ponovo smo otvorili navedenu košnicu u nameri da pregledamo koliko ima matičnjaka i na naše veliko iznenađenje pronašli smo obeleženu maticu živu i zdravu.
Za divno cudo to se i meni letos desilo,dok smo ja i otac obelezavali maticu i ona se odjednom takodje okrenula na bok i nepomicno lezala,vratili smo je na ram i sacekali neko vreme,pcele su se okupile oko nje i posle 3-4 min ona je ponovo pocela da trckara po ramu. Hteo bih da pitam da li se jos nekom od kolega desilo nesto slicno,i da li neko mozda zna sta je uzrok ovog "padanja u nesvest"? Inace matice obelezavam flomasterom.Puno pozdrava iz Vranja. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Dusan Stanojevic 
|
|
|
|
Ceric Dino
|
 |
« Одговор #62 послато: 10-03-2010, 23:53:31 » |
|
Men su odmah upozorili da matica zna da folira. Par puta mi se desilo i nije ništa neobično. Otkako upotrebljavam tehniku hvatanja rukom nije mi se dešavalo. Dok sam radio sa cilindrom to je radila skoro svaka 3 ili 4 matica. To im je neki vid odbrane da ih pustimo pri miru. I patke imaju sličnu tehniku. Pravi se da joj je slomljeno krilo da bi napadača odmamila od legla. Priroda je čudesna
|
|
|
|
|
Сачувана
|
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
|
|
|
Nenad Ilic
Urednik foruma

Ван мреже
Локација: Krusevac
Поруке: 3.108
 Windows XP
Browser:
 Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Одговор #63 послато: 10-03-2010, 23:57:43 » |
|
Hehe,interesantna razmisljanja... Ne padne u nesvest,nego je opije miris alkohola iz flomastera. Kada se otvori flomaster treba blago protresti flomaster da ispari koncentrovani alkohol na vrhu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Ceric Dino
|
 |
« Одговор #64 послато: 11-03-2010, 00:03:16 » |
|
Hm, moguće ali ja ne radim sa flomasterom. Obilježavam eko ljepilom koje nema mirisa i brojevima. Iako i ta teorija nije za odbaciti. Malo cugne. Možda da naprave flomaster na bazi prepečenice??? hehehehe
|
|
|
|
|
Сачувана
|
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
|
|
|
|
vasilic slobodan-boco
|
 |
« Одговор #65 послато: 11-03-2010, 00:58:21 » |
|
Ja koristim cilindar i flomaster nemam problema a koristim i lak za nokte tako sto na bocici za lak koristim plutani zapusac probusen burgijom 2mm kao isamu burgiju koja pripada kompletu za obelezavanje i nisam zabelezio negativan prijem u momentu vracanja (dodavanja) matica ...poz svima
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mladenko milisic
Novi stanovnik

Ван мреже
Локација: Derventa BiH
Поруке: 175
 Windows XP
Browser:
 Firefox 3.5.8
|
 |
« Одговор #66 послато: 11-03-2010, 07:53:47 » |
|
To što se matica onesvjesti je vrsta šoka. Pšto svake godine obilježim preko hiljadu matica,desi se da se onesvjeste jedna ili najviše dvije matice. To se najviše dešava kod mladih matica pošto su one dosta plašljive,teže ih je uhvatiti. Hvatanje i obilježavanje,što duže traje veća je i mogućnost da matica doživi šok. Zato trebamo izabrati metodu kojom se matica nabrže može uhvatiti i obilježiti,a to je ručno. Maticu ne smijemo da ganjamo po ramu.Moramo sačekati da stane i onda je od prvog pokušaja uhvatiti za krila. Hvatanje sa spužvom na ramu je vrlo rizično ,jer tu matici pritiskamo samo zadak koji je vrlo osjetljiv. U cilindru je ipak sigurnije pošto pritiskamo i prsni dio, pa je potreban manji pritisak. Al je tu matica više izložena matletiranju,pošto je metoda sporija. Od mirisa flomastera ,mislim da se nebih trebala onesvjestiti,jar mi se na početku dešavalo da se flomaster izlije i da cjelu maticu zalije i nije se ni jedna opila.Kad doživi šok zna i po deset minuta da bude nepokretna.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Boza Trbojevic
|
 |
« Одговор #67 послато: 12-03-2010, 03:08:34 » |
|
O obelezavanju matica dosta je receno.
Ja bi samo posavetovao sta da uradite kada matica koja se uplasila poleti sa rama i izgubi se negde u travi ili mozda sleti medzu lisce na obliznji ogranak nekog drveta. Nelutajte i netrazite je uzalud, vec budite mirni i na istom mestu gde ste se tog trenutka zatekli, drzite ram sa koga je poletela, za par minuta, kada se matica malo odmori vratice se na svoj ram sa koga je i poletela, samo trebate biti strpljivi i sacekati koji minut, dimilicu tada ne koristiti. Iznenadicete se kada je ponovo ugledate na ramu sa pcelama.
Instik je vuce u svoje pleme, nece ona da luta po prirodi jer za to nije ni predodredzena, za nju tamo nema mesta, a ni hrane, zna ona da joj je mesto medzu pcelama pa se i zbog tog razloga i vraca.
Ispadale su mi matice pored nogu, sagnem se i podignem je, ali to je samo ispala, a na i odletele, kada odleti ona se i vrati.
Jednom prilikom je jedna pcela jurila maticu po satu, neznam razlog, slucajno sam podigao taj ram i vidim kako je juri, ostale pcele bile su mirne, ali ona kao da je poludela, kada sam hteo da je ostranim, matica se u tom trenutku uplasila i odletela, cekao sam da se vrati, ali, nije se vratila, ostao sam bez matice, a razlog je najverovatnije sto se ona nije vratila bio sto je pcela htela da je ubije, pa se iz tog razloga nije ni vratila, to su moje predpostavke. Trazio sam je, ali posto nije bila obelezena nisam je mogao pronaci, eto jos jednog razloga zasto valja matice obelezavati.
Pozdrav
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Boza Trbojevic
|
|
|
|
Rade Stevanovic
|
 |
« Одговор #68 послато: 12-03-2010, 11:04:09 » |
|
Ko se boji da obeležava matice, neka prvo obeleži 20-tak trutova, posle toga će bez probelema obeležavati matice i za mene je najsigurnije, najlakše i najbrže obeležavanje iz ruke. Inače oko pčela radim bez rukavica, pa mi prsti mirišu na vosak i propolis i nema bojazi da ću ostaviti neke druge mirise na matici. Nikada nisam primetio da posle obeležavanja, maticu jure pčele, a kamoli da je pokušavaju uklupčati. Naprotiv nakon 10-tak sekundi kad je vratim na okvir odakle sam je uzeo i ona se smiri, a pčele se prema njoj ponašaju normalno.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Sava Mitic
|
 |
« Одговор #69 послато: 12-03-2010, 13:23:22 » |
|
O obelezavanju matica dosta je receno.
Ja bi samo posavetovao sta da uradite kada matica koja se uplasila poleti sa rama i izgubi se negde u travi ili mozda sleti medzu lisce na obliznji ogranak nekog drveta. Nelutajte i netrazite je uzalud, vec budite mirni i na istom mestu gde ste se tog trenutka zatekli, drzite ram sa koga je poletela, za par minuta, kada se matica malo odmori vratice se na svoj ram sa koga je i poletela, samo trebate biti strpljivi i sacekati koji minut, dimilicu tada ne koristiti. Iznenadicete se kada je ponovo ugledate na ramu sa pcelama.
Instik je vuce u svoje pleme, nece ona da luta po prirodi jer za to nije ni predodredzena, za nju tamo nema mesta, a ni hrane, zna ona da joj je mesto medzu pcelama pa se i zbog tog razloga i vraca.
Ispadale su mi matice pored nogu, sagnem se i podignem je, ali to je samo ispala, a na i odletele, kada odleti ona se i vrati.
Jednom prilikom je jedna pcela jurila maticu po satu, neznam razlog, slucajno sam podigao taj ram i vidim kako je juri, ostale pcele bile su mirne, ali ona kao da je poludela, kada sam hteo da je ostranim, matica se u tom trenutku uplasila i odletela, cekao sam da se vrati, ali, nije se vratila, ostao sam bez matice, a razlog je najverovatnije sto se ona nije vratila bio sto je pcela htela da je ubije, pa se iz tog razloga nije ni vratila, to su moje predpostavke. Trazio sam je, ali posto nije bila obelezena nisam je mogao pronaci, eto jos jednog razloga zasto valja matice obelezavati.
Pozdrav
Kolega Bozo Interesantno objasnjenje, ali sta uraditi sa starom maticom koja je prilikom pregleda kosnice ISPALA sa rama pored kosnice u travu i nemozete da je pronadjete. Sta uraditi u takvom slucaj?. Ako neko ima i takvo iskustvo? Neka ga podeli i sa ostalima. Pozdrav
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Tokom jeseni i zime - ušećereni med je potvrda garancije njegovog kvaliteta
|
|
|
|
Damir Ban-ekomedo
|
 |
« Одговор #70 послато: 12-03-2010, 14:11:55 » |
|
Evo kako ja obeležavam na stotine matica u sezoni:
potreban materijal:
Opalitne pločice (brojevi)
Burgija od 2,5- 3 mm
Pluteni čep
Orginal lepak i flašica za opalitne pločice
Dašćica debela 2,5-5 cm veličine približno 15x15 cm na kojoj je prišvrščen neki teg (komad nekog gvožđa) te je na dasćici proburgijana rupa tog promera da flašica sa lepkom (ako treba i malo namorana sa selotejpom) čvrsto ulazi u tu rupu. Potrebna je još jedna rupa u dasčici ali ta neide do kraja i služi nam kako bi u njoj uvek bilo nekoliko tupih čačkalica ili palidrvaca.
Palidrvca ili čačkalice sa odrezanim vrhom.
Kutijica od sode bikarbone
izrada:
Burgijom izbušiti rupu posred gumenog čepa flašice sa lepkom
Burgiju okrenuti i radnim delom ubosti u pluteni čep - (ubosti toliko duboko da burgija kada ju tupim delom utaknemo kroz rupu na čepu lepka ulazi skroz do dna ). Tako smo dobili uvek zatvorenu bočicu sa lepkom i nježno zaobljen vrh burgije koji je pri svakom izvlačenju iz lepka idealno popunjen sa lepkom.
Kutijicu od sode bikarbone pričvrstiti na daščicu i u nju usipati sve opalitne pločice (brojeve) - kutijica mora imati poklopac tako dabrojevi mogu biti uvek u njoj.
Tako sada imamo na dasčici pričvrščen lepak i kutijicu sa brojevima a teg nam omogučava da radimo sve sa jednom rukom.
Rad sa ovim priborom:
Nakon što smo rukom prihvatili maticu te ju prstima leve ruke držimo bočno za toraks , desnom rukom prihvačamo pluteni čep i izvlačimo burgiju na čijem vrhu će biti uprao idealna količina lepka (ne preporučam burgiju manju od 2.5 mm a 3.2 je smatram idealna).
Vrh burgije nežno prislanjamo matici na toraks - i ako je sve u redu na toraksu ostane idealna količina lepka idealnog okruglog prečnika.
Tada vračamo burgiju u bočicu a uzimamo jedno palidrvce ili tupu čačkalicu i preko mreže na pčelarskom šeširu dotaknemo vrh jezikom. Tako navlaženim vrhom priljepimo onaj broj iz kutijice koji je okrenut tako da ga možemo čitati i pritisnemo ga na lepak koji smo prethodno naneli.
Najmanje pola minute nakon toga broj je ješ uvek na mekanom lepku i matica ga može pomeriti (ili pčele) ako odmah maticu vračamo u košnicu ili kavez.
Ovaj način lepljenja možda nije idealan ali je svakako najpraktičniji za kojeg znam a matice ako ne izgube broj isti dan onda do smrti ostanu obeležene - neke čak i toliko istroše pločicu da na njoj više nema broja a ponekad čak niti večeg dela boje.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Slobodan M. Lukovic
Novi stanovnik

Ван мреже
Локација: Ivanjica
Поруке: 159
 Windows XP
Browser:
 Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Одговор #71 послато: 12-03-2010, 15:04:20 » |
|
Evo kako ja obelezavam matice: Pre svega da kazem, da koristim samo jednu boju a to je bela jer se najlakse uocava na ramovima. Obelezavam je samo iz jednog jedinog razloga a to je da kontrolom konstatujem da je pcele eventualno nisu zamenile.. Ranije sam i ja koristio razne cilindre i naprave, pa je hvatao u ruku, itd.itd, ali ovaj moj metod smatram veoma jednostavnim.Evo kako ja to radim: 1.Od plasticnog poklopca za teglu napravim kavez-poklapac tako sto burgijom od 1 mm.izbusim rupe u krug na razmak od 2 mm sa strane poklopca.Kroz te rupice provucem crn konac, dobro ga izukrstam.Pre provlacenja konca isecem gormju povrsinu poklopca, ostavim malo ojacanje a onda provucem crni konac uz pomoc igle. To je taj kavez- poklapac za obelezavanje matica.Prosto i jednostavno da svako bez ikakve muke napravi. Vrednost materijala 1 din. a mozda i manje. 2.Za obelezavanje matica koristim jednu boju koju koriste modelari za izradu modela od drveta , a boja se rastvara sa vodom.Ne iritira maticu. Bocica ove boje moze se naci u trgovinama- knizarama ili u prodavnicama u kojima se snabdevaju modelari.Ja sam je u Cacku nabavio u knjizari kod bioskopa do glavne poste.Nalazi mi se na pcelinjaku udaljenom 3,5 km. gde zbog snega ne mogu sada otici kako bi vam preneo njeno ime, ali nije vazno, vazno je da je neutralna i na bazi vode. 3.Obelezavanje je prosto.Sa ovim kavezom poklopimo maticu na ramu, konac joj spreci kretanje,izvadimo iz bocice cetkicu umocenu u rastvor, obelezimo maticu kroz konac, sacekamo minut da se boja osusi, podignemo kavez i matica slobodno nastavi da se seta po ramu. I to je to. Boja nema nikakvi miris, matica se ne dohvata rukom.Cetkica je iz bocice za korekturni lak sto daktilografkinje koriste kada pogrese u kucanju teksta na pisacoj masini pa ga ispravljaju, a moze se koristiti i svaka druga mala cetkica, pa i burgija.. Pozdrav iz Ivanjice gde se sutra odrzava tradicionalna hajka na vuka. Deda Slobodan.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Dragan Arsenijevic
Namernik

Ван мреже
Локација: Užice
Поруке: 18
 Windows XP
Browser:
|
 |
« Одговор #72 послато: 16-03-2010, 17:03:53 » |
|
Umesto konca može til od starog šešira.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Slobodan M. Lukovic
Novi stanovnik

Ван мреже
Локација: Ivanjica
Поруке: 159
 Windows XP
Browser:
|
 |
« Одговор #73 послато: 17-03-2010, 10:14:39 » |
|
Dragane, u pravu si to je jos jednostavnije napraviti. Unazad 10 godina ja koristim kavez- poklapac i obelezavanje matica je veoma jednostavno.U knjizi matica vodim evidnciju o maticama.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Krstic Zlatko
Gost

Ван мреже
Локација: Jabukovac kod Negotina
Поруке: 37
 Windows NT 6.1
Browser:
 Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Одговор #74 послато: 10-04-2010, 20:17:41 » |
|
Do sada sam matice obeležavao markerom za obeležavanje u početku sam koristio cilindar ali mi se mnogo puta desilo da boja naglo iscuri iz markera.Kasnije sam hvatao maticu rukama i tako je obeležavo.Nabavio sam opalitne pločice i od sad ću opet početi da koristim cilindar pošto su mi dve ostale neobeležene od prošle godine.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|