Sasvim opuštene teme, nevezane za pčelarstvo > Moj grad, moje selo...

Leskovac-moj grad

(1/3) > >>

Marjan Petkovic:
У срцу простране и плодне Лесковачке котлине, дугачке 50 и широке 45 километара, налази се град  Лесковац препун најразличитијих географских и туристичких мотива и објеката, који ће привући пажњу и најпробирљивијих посетилаца. Осим што је Лесковац препун занимљивих мотива и објеката, он је и значајан транзитни центар који повезује југ Европе (Грчка), преко Београда северозапад Европе, преко Приштине Јадранско море и преко Софије и Црног мора Евроазијски коридор.

Само подручје општине Лесковац налази се на надморској висини од 210 до 240 метара и смештено је у плодној котлини, оивиченој Бабичком гором (1098м), Селичевицом (903м) и Сувом планином на истоку, Раданом (1409м) и Пасјачом на западу и Кукавицом (1442м) и Чемерником (1638м) на југу. На северу отворена је према Нишкој, а на југу, преко Грделичке клисуре, према Врањско-бујановачкој котлини.

Uzastopna poruka: 31-08-2013, 14:03:01I naravno..Leskovac je grad roštilja...
Uzastopna poruka: 31-08-2013, 14:09:27Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, Лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке.
Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре... одлика су овог краја.
Највећа река Лесковачког краја је Јужна Морава која тече од југа према северу и заједно са Западном Моравом чини Велику Мораву. У Јужну Мораву се уливају: Власина, која захвата воду из Власинског језера и протиче кроз Црну Траву и Власотинце; Ветерница, која протиче кроз Лесковац;

Јабланица, која извире подно Гољака и протиче кроз Медвеђу и Лебане; Пуста Река, која креће са планине Радан, напуни Брестовачко језеро и протиче кроз Бојник. Вучјанка, која креће са планине Кукавице, протиче кроз Вучје и улива се у Ветерницу. У Лесковачком крају познате су и Козарачка река, Предејанска, Копашничка и Сушица.

Природна богатства Лесковачког краја погодују великој разноврсности биљног и животињског света. Најраспрострањенији су од животиња: срндаћи, дивље свиње, зечеви, јаребице и фазани, док је код биљака приметно веома разнолико присуство лековитих и других корисних биљака. Прва флористичка истраживања на овој територији вршио је оснивач српске ботанике Јосиф Панчић крајем 19. века.

Заједно са својим сарадницима он је пронашао на Осторзубу изузетно ретку биљку, ендемореликт ловорвишњу, зеленоче (Прунус Лауроцерасус). Више од 100 година ова биљка заокупља пажњу ботаничара из читавог света, јер се на њу досада наишло само у Бугарској и на још 2-3 локалитета. Због тога је Острозуб проглашен строгим природним резерватом. Иначе, Лесковачки крај поседује још преко 50 ретких (углавном лековитих) биљака, ендема и релката.
Десетак километара јужно од Лесковца, пространа лесковачка котлина почиње да прелази у брдовит предео под шумом. Ту настаје живописна Грделичка клисура, чији се најјужнији део зове Момина клисура. Кроз клисуру протиче река Јужна Морава.

У наставку клисуре, на 25км од Лесковца, налази се Предејане, лепо планинско излетиште опкољено шумом, брдима, заклоњено од ветра и без магле – идеално за одмор.
Ова нетакнута планинска лепотица богата је разноврсном дивљачи, а њена посебност огледа се и у томе што се са њених обронака прожа изузетан поглед на Суву планину, тако да може представљати полазну тачку за организовање пешачких планинарских тура
Протичући кроз усеке, стене и литице планине Кукавице, река Вучјанка прави предивне канале, слапове и „казане“. У кањону дугом неколико километара има више атрактивних места за купање.
 У самом средишту кањона реке Вучјанке смештена је једна од најстаријих хидроцентрала на Балкану. Изграђена је 1903. године, а и данас је у функцији
Посебна је предност ове планине у податку да је од Лесковца, удаљена само 16 км. Са њиме је спојена линијама приградског саобраћаја, велике учесталости полазака, и путем са савременим коловозом. Ограничене могућности прихватања излетника у локалитету

Потенцијал за развој туризма у граду Лесковцу је планина Кукавица, која је смештена између Врањске котлине на југу, Лесковачке на северу, одн. Грделичке клисуре на истоку и долине Ветернице, са највишим врхом Влајном (1441 м). Овако ограничена захвата 587 м2. Планина Кукавица располаже природним условима за развој планинског и ловног туризма, обзиром на богатство ловне дивљачи, од којих су најзначајније дивље свиње и срнећа дивљач.

Остале врсте дивљачи и птица, као и присуство предатора, доминирају овим пространствима којима Ј.П. "Србија суме" газдује преко установљеног ловишта "Кукавица" које се налази на 1360 м н.в. Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %. Кукавица је идеално место за припреме спортиста, планинарење и шетње у природи, сеоски туризам, брање лековитог биља.
Власинско језеро је најпривлачнији и најпосећенији туристички центар југа Србије, удаљено је од Лесковца 75 км. Лежи на висоравни, чија је надморска висина 1260 м, у подножју планинских висова Чемерника, Варденика и Стрешера који се благо спуштају до обала језера.

Микроклиматске прилике Власинског језера омогућавају интензивно целогодишње искоришћавање. Температура воде на површини језера у сунчаним данима креће се од 21-23С, што омогућава купање.Снежни покривач у овим крајевима задржава се од почетка децембра до краја мартаа, па су прелепе стазе за скијање права атракција за љубитеље зимских спортова.

Примамљиви пејзажи, непрегледна шеталишта, богатство флоре и фауне, еколошки чиста, нетакнута природа са климом која посебно погодује здрављу, пружа непоновљив доживљај овог простора.Због свега овога Власинско језеро представља туристички бисер и атракцију југа Србије.
Излетиште Пашина чесма, представља најпосећеније и најперспективније излетиште лесковчана.Налази се 10 км од Лесковца.

Положај, конфигурација терена и богатство четинарском и храстовом шумом на 86 ха, чини излетиште атрактивним за спорт, рекреацију и ловни туризам.
Сијаринска Бања је удаљена 52 км од Лесковца. Налази се на 530 м надморске висине.До Бање се стиже:
-аутопутем Београд-Ниш-Лесковац,
-регионалним путем Лесковац-Приштина,
-железницом (Београд-Ниш-Атина).
Бања има изворе минералне воде (температура од 32 до 72°C). Постоји и радиоактивно-сумпоровито блато.
У Бањи постоји гејзер вреле воде чији водени стуб достиже висину од 8м и повремени гејзер који еруптира на сваких 10 минута.

Toliko za pocetak od mene..sad slede slike..

 


Zoran Markovic:

 Evo od mene nekoliko sličice grada kao i Roštiljijade koja je u toku.
 Ovo je 24. Roštiljijada po redu koja je počela 26.avgusta i trajaće do 1.septembra.
 Očekuje se da će oko 600.000 ljudi posetiti ovu trenutno najveću manifestaciju u Srbiji.
 U toku ove gurmanske manifestacije obezbeđen je i kulturno zabavni program.
 Večeras je po protoklu koncert grupe SKA,  i Nove zvezde granda.

draganpantic87:
leskovac je najlepsi grad na svetu !!! jesam subjektivan!!!

Ljubisa Mladena:
Nit je grad  nit je  lepDa bi  bio grad   treba  mu i ostalo  a ne samo  puki broj  stanovnika   a  da bi bio  lep  mora   da ima  dušu Leskovac je  umro  u  bombardovanju   pred   kraj   drugog  svetskog  rata   gde je svaki  peti   poginuo a  onda ga  naseliše  neki   novi  ljudi  i  onda svako  od  njih  donese  parče   svog   zavičaja  sa  sobom .   Tako je  nestao  Leskovac  kao i mnoga    mesta   u  Srbiji    Što  se   Roštiljijade  tiče    lepa je   manifestacija       samo   što  u  toj  pljeskavici    ima   svega   samo  ponajmanje   mesa  a  i  ako  ga  ima    to  je   ko  zna    iz  koje     zemlje     i sa kog  kontinenta   Prosto   rečeno   puši  se  ckara    samo   ne  miriše  meso Tako je  i  sa  Leskovcem  njega samo  zovu   gradom

Velickovic Bojan:
U bre Ljubo,šta nas nagrdi
Mada ja sam Lebanac.....

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију