Аутор Тема: Izrada košnica i pčelarske opreme  (Прочитано 152050 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже marjanovic slobodan

• Član redakcije časopisa "Pčelar"
  • moderator
  • Поруке: 6.242
  • Године: 52
  • Локација: Uzice
Izrada košnica i pčelarske opreme
« послато: 22-10-2008, 23:31:26 »
Vecina nas pcelara svoje kosnice i ostalu pratecu opremu izradjujemo sami.Poslao sam nekoliko slika sa raznom opremom, neke se tek spremam da posaljem ali zelim da kazem da sve sto posedujem a tice se pcelarstva uradio sam sam. Zelim u ovoj temi da sa kolegama diskutujemo o nacinu izrade kosnica i opreme, o materijalima, o nacinu lepljenja stranica, nacinu spajanja uglova itd....
« Последња измена: 26-10-2008, 18:15:08 Petrović Boban »

Ван мреже Petrović Boban

• Starosedelac
  • Поруке: 635
Одг: IZRADA KOSNICA I PCELARSKE OPREME
« Одговор #1 послато: 23-10-2008, 00:04:18 »
Svaka čast na izboru teme .
Obraz...On se ne uči...On se ne stiče...To nije ispit koji spremaš...On se ne pere...Ne pozajmljuje...Ili ga imaš, ili ga nemaš...Tvoja je slika...On te odaje...Ne kupuje se i ne prodaje...Kad se izgubi, ne vraća se...Nekom nagrada, a nekom kazna...Neko, tako, bez njega živi, a da ga nema i ne sazna

Ван мреже kristijandubravac

• Starosedelac
  • Поруке: 759
  • Године: 34
  • Локација: Županja istočna hrvatska granica sa Srbijom
  • Pčelarim 15 godina s lr košnicom
« Одговор #2 послато: 23-10-2008, 00:08:46 »
kod stolara napravim stranice i brate tuci topola se pokazala izvrsna košnice nepucaju ne uvijaju se.mislim samo na vanjske dijelove dok netreba raditi ramove od topole.
« Последња измена: 23-10-2008, 21:25:04 Saša Čolak »

Ван мреже Zarko Djordjevic

• Starosedelac
  • Поруке: 831
  • Године: 57
  • Локација: Bač
« Одговор #3 послато: 23-10-2008, 06:09:08 »
Ja to spajam šrafom i bliže krajevima jer borovina se uvija.

• Starosedelac
« Одговор #4 послато: 23-10-2008, 15:21:15 »
i ja sam prijašnjih godina radio sa šarafima ali prije nisam pravio falc sa strane košnice su i danas ok.ove nove sam radi ekserima niti jedna nije popustila 2 godine.šarafi su skupi pa kad lupiš 20 komada odoše pare.

На мрежи Stekic Dragan

• Starosedelac
  • Поруке: 1.283
  • Године: 45
  • Локација: Vladimirci
« Одговор #5 послато: 23-10-2008, 16:33:10 »
Po prilozenim slikama rekao bih da imas mnogo prazni gajbi od piva ,jesi li sve sam "ispraznio" ili ti je neko pomagao :D ;D

• Starosedelac
« Одговор #6 послато: 23-10-2008, 21:09:14 »
kad je pijača u pitanju sami dolaze i prazne gajbe. pošto sam proširio prijateljstva i u susjednu državu svi vi moji prijatelji pozvani ste na daljne ispijanje gajbi pića.razlog trebaju mi za pčele jer nagodinu kad bude 400 košnica koće te sve gajbe popiti ;)

На мрежи Stekic Dragan

• Starosedelac
  • Поруке: 1.283
  • Године: 45
  • Локација: Vladimirci
« Одговор #7 послато: 24-10-2008, 07:11:11 »
Dali je potrebna neka posebna vrsta gajbi i piva ili da ponese ko sta voli ;D

Ван мреже Dejan Jankovic

• Urednik foruma
  • Поруке: 598
  • Године: 37
  • Локација: Šar planina, Brezovica
  • od 2005. LR
« Одговор #8 послато: 24-10-2008, 11:53:12 »
Trenutno lr kosnicu (komplet tri tela podnjaca, zbeg, krov, ramovi) placam od 42 do 45 evra. dostupna mi je samo jedna radnja tako da nemam izbora. Kvalitet mozete predpostaviti (kada nema konkurencije).
Koliko tebe Kristijane kosta izrada te kosnice? U planu mi je prosirenje pcelinjaka pa mi racionalnost i usteda direktno uticale na broj drustava. 
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.

Ван мреже Petrović Boban

• Starosedelac
  • Поруке: 635
Одг: Izrada košnica i pčelarske opreme
« Одговор #9 послато: 24-10-2008, 12:31:36 »
Evo potrudiću se da ti dam odgovor s' obzirom na stanje u Paraćinu . 1 kubik čamovine košta 20000 dinara ( rezane građe ) a 1 kubik topole u trupcu oko 60 eura + rezanje 20 eura po kubiku . Od jednog kubika dobijem oko 15 košnica DB10 . Moj predlog ti je da kupiš građu uzmeš mere od košnice i odradiš sam .
« Последња измена: 24-10-2008, 12:36:13 Petrović Boban »
Obraz...On se ne uči...On se ne stiče...To nije ispit koji spremaš...On se ne pere...Ne pozajmljuje...Ili ga imaš, ili ga nemaš...Tvoja je slika...On te odaje...Ne kupuje se i ne prodaje...Kad se izgubi, ne vraća se...Nekom nagrada, a nekom kazna...Neko, tako, bez njega živi, a da ga nema i ne sazna

Ван мреже Branislav Antic

• Starosedelac
  • Поруке: 419
  • Године: 62
  • Локација: Nis
« Одговор #10 послато: 24-10-2008, 12:44:51 »
Za reparaciju nastavaka i podnjaca koristim palete euro standarda koje imaju kvalitetne camove daske.Mali je problem sa uvijenim ekserima.
Inace sam u svojoj stolarskoj radionici pravim kompletne kosnice za svoje potrebe.Koristi camove i topolove daske.Na strugaru iseku mi daske od trupaca na colovne mere.Posle prirodnog susenja od godinu dana daske su spremne za obradu.

• Starosedelac
« Одговор #11 послато: 24-10-2008, 17:16:51 »
Trenutno lr kosnicu (komplet tri tela podnjaca, zbeg, krov, ramovi) placam od 42 do 45 evra. dostupna mi je samo jedna radnja tako da nemam izbora. Kvalitet mozete predpostaviti (kada nema konkurencije).
Koliko tebe Kristijane kosta izrada te kosnice? U planu mi je prosirenje pcelinjaka pa mi racionalnost i usteda direktno uticale na broj drustava. 
ja dasku nabavljam u šumi tj trupac pisat ču cijene u kunama da mi je lakše pa onda preračunajte.250 kn goli trupac + prijevoz 50 kn.rezanje na rezari 180 kn.480 kn izađe rezanje s time da ja u rezari odmah režem namjensku dasku za stranice režem na 2 cm i odmah režem na širinu od 26 cm ,za podnice režem 1,5 cm za zbjegove 5 cm.od kubika dobrog trupca izađe cca 0,60kubika daske ili fosne.od jednog kubika ovakve namjenske daske izađe 70 nastavaka.izradu nastavka plaćam 25 kn. jer sad radim kod drugog stolara i radi mi spoj na keks mašinu i odmah ih sklopi i pobrusi.momci pčelarstvo je skup sport stoga  treba svaku dinar ušparati stoga preko zime kucajte i radit u prolječe nečete imati vremena za rad. kasno je za košnicu kad je roj na grani .ja sad idem u izradu 500 nastavaka a prodao sam 200 komada tako da svoje nastavke koje dobijem u biti dobivam đabe.
« Последња измена: 24-10-2008, 17:20:02 kristijandubravac »

• moderator
« Одговор #12 послато: 24-10-2008, 19:43:29 »
Vec sam rekao da svu svoju opremu radim sam. Kod nas u Uzicu ima da se kupi i daska takozvana "kratica" to je daska duzine 1 m. Ona je vrlo pogodna za izradu kosnica. Ona je dosta jeftinija od standardne daske. Ne bih savetovao pcelarima da traze sto jeftinije. Kvalitet mora da se plati. Ja sam ranije nastavke kovao ekserima, a sada obavezno safim. Malo je skuplje ali je mnogo kvalitetnije. Ako vam se desi da treba da popravljate nastavak lako ga rasklopite zamenite sta nije dobro i ponovo ga sklopite. Visine nastavaka nikad ne radim iz jedne daske. 242mm uvek sastavljam iz 3 i vise dascica. Takav spoj se nikada ne krivi i iskoriscenost daske je maksimalna. Imao sam nesto i topolovih nastavaka, ali mi se to drvo ne svidja. Znam da ima i razlicitih topola. Mozda ove sto rastu kod nas nisu dobre. Ramove izradjujem iskljucivo od lipe.

Ван мреже Zarko Djordjevic

• Starosedelac
  • Поруке: 831
  • Године: 57
  • Локација: Bač
« Одговор #13 послато: 24-10-2008, 20:04:36 »
Imam nešto nastavaka od crvene vrbe. Stari pčelari kažu da je to dobar materijal i za ramove,Nemam idealne mašine za stolariju ali košnice radim sam . Kupim samo ramove. Malo je komplikovano iseći veću količinu komada stranica pa za to koristim pomoć profesionalca . Cirkular za rezanje pod uglom tako da nema problema za tačno rezanje na 90 stepeni.

Ван мреже Nikola Vucinac

• Starosedelac
  • Поруке: 2.844
  • Године: 61
  • Локација: Subotica
« Одговор #14 послато: 24-10-2008, 20:34:00 »
Pre par godina sam kupio "Mio standard" malu komb.masinu i od tada sve radim sam.Materijal za nastavke koji imam (camovina,topola), ramovi se rade iskljucivo od lipe ali sam radio nesto i od camovine za probu i nije lose. Posto su moji nastavci 190 mm radim ih uglavnom iz komada kod camovine pazim kako ce se kriviti pa tako sastavljam da moguci stomak ide napolje a ne unutra. Za sastavljanje nastavaka koristim lepilo i vijke, a ramove kujem ekserima. ;)
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Ван мреже dragan donic

• Starosedelac
  • Поруке: 432
  • Године: 49
  • Локација: Velika Plana
« Одговор #15 послато: 24-10-2008, 21:00:01 »
Kao sto dobro znate kosnica i ramovi su to sto jesu ili se samo tako nazivaju. Retki su stolari koji hoce da se uhvate u kostac sa izradom kosnica i ramova a da moraju da ispostuju mere i kvalitet izrade.Kosnice kojima pcelarim AZ veoma su slozene za izradu i stoga su i veoma skupe ima puno rucnog rada, dok su ramovi daleko laksi za izradu od lr i db ramova. Ramove a sebe izradjujem od lipovog drveta i sa njima sam zadovoljan cena lipovog drveta nije previsoka a cene ramova su bile variabilne od 22 do 30 dinara cele godine.Ako imate mogucnosti pravite sami ako imate dobre solare kod njih ali ne kupujte sve i svasta imacete samo muke i nervozu .

Ван мреже nenad savic

• moderator
  • Поруке: 4.756
  • Године: 46
  • Локација: Ripanj
« Одговор #16 послато: 24-10-2008, 22:02:16 »
mene su stolari naterali da pravim kosnice ;D uz puno gresaka dosao sa za mene dobitne konbinacije 
   * podnjacu AV pravim od bagrema
   * plodista od camovine ili topole ( od istog materijala pravim krovove i polunastavke)
   * poklopne daske sam pravio od lipe nije lose sad ih radim od topole
   * ramovi isklucivo od lipe i to obicne ( hofmanovi su mi suvise komplikovani za izradu )
 delove spajam sa srafovima u alatu ( detaljno je objasnjen u knjizi veroljuba umeljica " u svetu pcela" )  elementi su napravljeni iskljucivo iz jedne daske samo spajanje iz letvi pravilo mi problem sa pucanjem na spoju. ostecenja od srafova izgitujem oslajfujem i premazem tri puta sa sandolinom ( ranije sam farbao pa mi se dosta lusti )           
Priroda je nepogresiva, zablude su samo ljudske     Gete

• moderator
« Одговор #17 послато: 24-10-2008, 22:05:57 »
Svaki moj nastavak bilo koje visine poseduje ovu letvu sa prednje i zadnje strane kosnice. Ona sluzi kao odlicno ojacanje onog dela nastavka koji je zarezan za usice satonose (a taj deo je najosetljiviji na kosnici) i odlicna mu je uloga za nosenje nastavka. Ako vam je kosnica povezana za seobu onda za bilo koji nastavak da uzmete mozete da je pomerate. Kada su kosnice spakovane za seobu ova rucke udaraje jedna u drugu i omogucavaju odlicno strujanje vazduha izmedju kosnica itd.
« Последња измена: 13-11-2009, 23:05:37 Драгољуб Крстић »

Ван мреже Nikola Vucinac

• Starosedelac
  • Поруке: 2.844
  • Године: 61
  • Локација: Subotica
« Одговор #18 послато: 24-10-2008, 22:19:10 »
Nastavke spajam na isti ovaj nacin i do sada mi se ni jedan nije rasklimao, a puno je manja povrsina cela daske koja je izlozena atmosferskim uticajima i koja je naj osetljivija na vlagu nego kod cinkovanja. ;)
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Ван мреже Simic Ivan

• Starosedelac
  • Поруке: 626
  • Локација: Sokobanja,Srbija pcelarim sa 25 LR kosnica
Одг: Izrada košnica i pčelarske opreme
« Одговор #19 послато: 26-10-2008, 20:50:17 »

Imam nesto borove gradje koja nije pogodna za namestaj,pa me interesuje da li je ovo drvo pogodno za izradu kosnica?