Savez Pčelarskih Organizacija Srbije - Forum SPOS Info
07-09-2010, 12:09:20 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ventilacija po ljetnim vručinama  (Прочитано 5373 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Slobodan Jevtic
moderator
На мрежи На мрежи

Старост: 60
Локација: St.Kostolac
Поруке: 7.840

Dokazani prijatelj foruma SPOS Info i 3 x kum

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 1.5 Firefox 1.5

« Одговор #15 послато: 31-05-2009, 14:42:03 »

Цитат
Цитат: Dragan Šošić  данас у 14:15:51
 . Medljiku pčele poslednju otkrivaju i to je približno pouzdan znak da medonoše lagano prestaju sa medenjem. Ako se pčelarima kaže da se po posećivanju pojilice tačno može videti kakva je vlažnost i potreba za vodom, može neki neiskusan pčelar biti uplašen da je pčelama previše vrelo u košnici pa zatim odiže krovove i radi slične nepotrebne radnje, sa rizikom da podstakne grabež. Veća količina pčela na pojilicama je samo merilo stanja paše.     
Mislite kada ram sa medom stoji u zbegu za stimulativnu prihranu da tada ne vuku više vode.Vuku Dragane. Mislite da i takvih početnika ima koji će dizati krovove.Još nekog mladog čoveka ima neko ko ga uči a i pročita nešto kao što je i vas učio vaš otac niko se nije rodio u košnici da sve zna a svi ostali greše.nemojte sada da će ljudi početnici okretati krovove dole. Ja imam još grešaka u pisanju tražite nema nepogrešivog čoveka. Ali prepucavanje je gubljenje vremena a vreme je život budite  pozdravljeni od jednog grešnika
Сачувана

Dragan Šošić
Stanovnik
Ван мреже Ван мреже

Старост: 49
Локација: Beograd
Поруке: 200

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10 Firefox 3.0.10

« Одговор #16 послато: 01-06-2009, 09:31:18 »

Ono što mislim to sam vrlo jasno rekao. Ram sa medom za prihranjivanje! Nemojte pogrešno tumačiti ono što sam napisao. Med u takvom ramu ima oko 16 % vlage i ne znam kako bi pčele sa time uopšte vršile poboljšanje mikroklime u košnici. Iz unetog nektara se odstranjuje višak vode i jedan deo te vode se koristi za prilagođavanje vlažnosti vazduha potrebama društva, odnosno regulacije mikroklime. Takođe nisam rekao da pčele uopšte ne unose vodu u košnicu. Pogledajte sve ranije poruke i videćete da to rade i iskusni pčelari (mislim na odizanje krovova i vađenje umetaka u žičanim podnjačama). Ostalo nisam razumeo i ne bih komentarisao.
Сачувана
Slobodan Jevtic
moderator
На мрежи На мрежи

Старост: 60
Локација: St.Kostolac
Поруке: 7.840

Dokazani prijatelj foruma SPOS Info i 3 x kum

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 1.5 Firefox 1.5

« Одговор #17 послато: 11-06-2009, 20:41:55 »

Treba mi mišljenje cenjenih kolega pčelara,u vezi ventilacije na ovim vrućinama. Kod mene su na DB košnicama otvorena dva leta, doljnje 10 puta 200mm gornje 10puta50mm i iza na podnjači ispod žičane mreže 35 puta 380mm pčela je na 20 rama društva u punoj snazi.Vaše mišljenje dali je dosta ili malo zbog legla i vlage u košnici.  evo slike zadnjeg dela
Сачувана

Sveto Stevanovic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Локација: Užice
Поруке: 4.008

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 1.0.154.65 Chrome 1.0.154.65

« Одговор #18 послато: 11-06-2009, 21:20:54 »

Kolega Slobodane, to bi trebalo biti dosta za ventilaciju. Ako nema mnogo pčela koje lepezaju na letima onda je sigurno dobra ventilacija. Evo ti primera kod moje jedne košnice od pre neku godinu. Na gornjem nastavku nema otvora leta a donji nastavak je imao zatvorenu rupu pomoćnog leta. Sa slike se može videti koliki im je to bio problem iako su imale dovoljno prostora u košnici. Sada moji nastavci svi imaju pomoćna leta i kada počne neka dobra paša ona su sva otvorena ( samo držim zatvoreno leto na prvom nastavku kada imam postavljen hvatač polena, kao na drugoj slici, druga košnica s leve strane ). POzdrav.
Сачувана
Ibrahim Malicbegovic
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Старост: 55
Локација: Žepče B i H
Поруке: 77

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.1.249.1064 Chrome 4.1.249.1064

« Одговор #19 послато: 12-05-2010, 19:33:07 »

Ventilacija je jako diskutabilna .Šta raditi ljeti.Ja pratim kako je u vrškari-pletari,ona nejma gornje i donje leto.Ja kada je veliki unos nektara i velika vručina ,izvadim komplet leto.I to je to.Vani što budu brade to su kučne pčele i one regulišu ventilaciju.Zavirite u košnicu pa čete vidjeti ,kad je velika vručina, vrlo malo pčela je u košnici sa maticom.Kad hoču selit a ima brada tada prvo poprščem pčele kroz ventilacionu mrežu,zatim izvadim limove na podnjači,malo zadimim ione polako se povlače u košnicu,zatvorim leto i kreče utovar.
Сачувана
RANDJICJOVICA
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Старост: 46
Локација: Bela Crkva
Поруке: 424

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.2 Firefox 3.6.2

« Одговор #20 послато: 15-05-2010, 21:10:31 »

Cim se pcele hvataju u bradu ventilacija nije dobra,otkad sam uveo rupe na svakom nastavku nemam problema sa bradama na letu,probajte na par kosnica i necete se kajati.
Сачувана
Momčilo Janjičić
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 53

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Одговор #21 послато: 23-05-2010, 12:05:00 »

Ако погледамо природна станишта пчеле (најчешће шупље дебло), видећемо како оне саме уређују вентилацију. Да ли је неко ту видео појаву браде? Ја сам тај проблем прилично успешно решио као и већина пчелара помоћним летима...
      Медно!  Смешко Намигивање Зеленко
Сачувана
Predrag Markovic
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Старост: 36
Локација: Uzice
Поруке: 66

Windows NT 6.1 Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3

« Одговор #22 послато: 23-06-2010, 20:28:26 »

Kakva su vasa iskustva sa ventilacijom prilikom seobe? Mi iz Uzica do suncokreta imamo 250-300km , a obicno su visoke temperature!
Pozdrav!
Сачувана
Sveto Stevanovic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Windows XP Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0

« Одговор #23 послато: 24-06-2010, 23:37:15 »

Dovoljno je da imas zbeg sa mrezom. Pozdrav.
Сачувана
Lazovic Zivojin
Starosedelac
На мрежи На мрежи

Старост: 50
Локација: Горњи Милановац
Поруке: 1.884

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Одговор #24 послато: 24-06-2010, 23:46:28 »

Ako neko ima punu podnjaču i smatra da je nedovoljna ventilacija samo preko zamreženog zbega, možda nije loša dodatna ventilacija između nastavaka. Kod jednog našeg drugara sam video da kod pripreme za seobu postavlja komadiće drvenih čačkalica između pojedinih nastavaka.
Pozdrav
Сачувана

Жить хорошо, а хорошо жить ещё лучше
Бити жив је добро, а добро живети је још боље...

Што више рупа у сиру, то мање сира ... што више сира, то више рупа >>> што више сира то мање сира
marjanovic slobodan
Član redakcije časopisa "Pčelar"
Urednik foruma
Ван мреже Ван мреже

Старост: 49
Поруке: 3.251

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.10 Firefox 3.5.10

« Одговор #25 послато: 25-06-2010, 12:53:09 »

To sa drvenim cackalicama zaboravite. To je nekad neko predlozio ko nikada nije selio pcele. I to moze da koristi neko ko seli 2-3 kosnice. Koliko bi trebalo da se spreme pcelinjak od 50 do 100 kosnica i svaka po 3-4 nastavka. Druga stvar kad je stegnem vezovima od cackalice ne ostaje nista.  Besmisleno. Ako imate rupe na telima (a ako nemate probusite jednom za svagda) postavite plasticne regulatore koji imaju i deo za ventilaciju.
Сачувана

čitati, čitati i samo čitati...
Predrag Markovic
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Старост: 36
Поруке: 66

Windows NT 6.1 Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.4 Firefox 3.6.4

« Одговор #26 послато: 25-06-2010, 21:31:50 »

Dovoljno je da imas zbeg sa mrezom. Pozdrav.
Kod jednog broj starijih kosnica podnjaca mi je puna ,imam zamrezen zbeg , ali mi je otvor na poklopnoj dasci1.5x12 cm. Bez poklopne bi bila velika promaja!?
Hvala!Pozdrav!
Сачувана
Sveto Stevanovic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Windows XP Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0

« Одговор #27 послато: 25-06-2010, 22:18:47 »

Kod seobe ti neće problem biti promaja.
Сачувана
Ceric Dino
Stanovnik
Ван мреже Ван мреже

Старост: 39
Локација: Zenica
Поруке: 238

Windows XP Windows XP
Browser:

« Одговор #28 послато: 29-06-2010, 23:37:05 »

Mnogi govore o ventilaciji nevezano za vanjske uslove a to unosi pometnju. Ventilacija nije ista ljeti i zimi. Zimi je puno lakše napraviti propuh nego ljeti. Brada jeste glavni vid nepravilne ventilacije. Kućne pčele umjesto da rade sa medom izlaze vani da oslobode makar dio temperature svojim prisustvom. Ja također nisam imao problema sa ovim. Pomočna leta jesu dobra ventilacija ali po vručinama nedovoljna. Kada je čovjek uzeo pčele u svoje košnice bilo koje vrste tada je počeo i da se brine o njima. Tačno je da u šupljem drvetu nemaju brade ali ali imaju prirodu na svojoj strani. Hladovina drveta često je dovoljna za manje temperature a debljina drveta pruža zavidnu hladovinu koju ste im uzeli kada ste ih strpali u kutije od 2cm debljine.
Ventilacija zimi
Veoma lako pogriješiti i napraviti propuh. U hranilicama imam otvore oko 2 cm zamrežene i zaštićene stranicom krova od direktnog udara vjetra. Na toj košnici nikada nisam imao vlage. Zimi ne stavljam ništa a imam čitavo vrijeme stiropor u krovovima 3cm. Ostale košnice na kojim a sam radio ventilaciju imale su vlagu jer sam štedio na rupama.
Ventilacija ljeti
Kada temperatura pređe 35 stepeni a košnice na suncu ventilacija mora biti maximalna i svaka promaja koju napravite nemože štetiti. Pčele unose nektar koji ima preko 30 % vode a onda nastaje isparavanje. Oni koji su bili u sauni mogu potvrditi da temperatura nije problem ali kad dodate vode na vatru tj kada povisite vlagu postaje neizdržljivo. Noću temperatura pada i nemamo potrebu za tako rapidnom ventilacijom.
Ventilacija je ovisna o vanjskoj temperaturi i vlazi vazduha i mnogi griješe kada je uzimaju zdravo za gotovo. E tu je moja žena pravi znalac. Ujutro prozrači spavaću sobu i jorgane sve dok nisu vručine obasjale prozore a popodne sve zatamni i lagano otvori na drugoj strani stana. hehehe
Сачувана

I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Рајко Борић
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 91

Windows XP Windows XP
Browser:

« Одговор #29 послато: 01-07-2010, 23:35:24 »

Вентилација је важна тема и волео бих да више пчелара напише о својим искуствима у разним условима.

Ово је такође занимљиво
Krečno leglo je gljivično obolenje i sa lakoćom ga možete rešiti ako košnicu malo bolje zatvorite da nema promaje i suzite leto na odgovarajuću meru prema snazi pčelinje zajednice.
Сачувана
Странице: 1 [2] 3   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 0.373 секунди са 18 упита.

данас у 08:37:28