Sasvim opuštene teme, nevezane za pčelarstvo > Pomoć oko korišćenja forumske tehnike

Postavljanje slika na forumu uz pomoć programa Irfan View

(1/3) > >>

Aleksandar Lazovic:
Drugari,

Ne želim da utičem na to koji čete programčić da koristite za upodobljavanje slika za forum, ali moj predlog je uvek bio IrfanView + IrfanView_plugins.
Besplatan je i jako jednostavan za rad.

Učitate sliku, sa "R" ili "L" je rotirate levo ili desno, ako ste slikali vertikalno, potom joj smanjite dimenzije otvaranjem "Resize" prozora pritiskom na "Ctrl+R" i izborom željene dimenzije. Meni se pokazalo sasvim OK postavljanje dimenzija od 1024*768 za horizontalne, a 800*600 za vertikalne slike (koje u stvari budu 800*1200).

Možete jednostavnom selekcijom dela slike da je prekadrirate, da je fino rotirate, sredite boje i još štošta, ali je to već napredno korišćenje ovog malog alata.

Ostalo je samo da je snimite pritiskom na "S", a kada izaberete "jpg", tu vas čeka najlepša opcija, koju sam obeležio na donjoj slici - Set file size!
Štiklirate je, ubelešite 199.00 u mesto sa veličinu u kilobajtima i snimite je gde hoćete.

Tako ste obezbedili da slika, koliko god da je velika, bude u forumskim gabaritima.

Nadam se da će ovo nekom da pomogne.
L.A.

Aleksandar Lazovic:

--- Цитат: Gradimir Avramovic  14-05-2013, 23:05:49 ---     Aco da li postoji neka varijanta da se "sredi" više fotografija u usti mah, jer ubi me ovo- jednapo jedna u Foti F X...
     Ne bih koristio nikakve druge intervencije već samo da se smanji na neophodnu veličinu...

--- Крај цитата ---

Naravno da može, IrfanView ima takozvani Batch conversion. Pritiskom na "B" otvoriće se Batch prozor. U "Advanced" podesite sve šta želite da menjate na slikama, recimo automatsku korekciju boja, izoštravanje, podešavanje kontrasta, čak mošete da dodate potpis.
Ostaje da podesite format na JPG, u JPG opcijama uklljučite plugin za smanjivanje slike na manje od 200kb koji sam gore objašnjavao, podesite gde će da vam se snimaju slike, na desnoj strani iz gornjeg u donji prozor ubacite sve slike koje želite da konvertujete i - pritisnete "Start Batch" :)

Izgleda komplikovano, ali ako probaš, videćeš da je jako jednostavno. Probaš jednom - dva puta da vidiš da li dobijaš pravi rezultat i potom je sve OK. A podešavanja se čuvaju i za sledeći put, tada samo ubaciš slike, pritisneš Start i uživaš!

Gradimir Avramovic:
Evo Aco, da probam da li sam ukapirao. Posto koristim racunar moje cerke, fotografije koje kacim bice deo njene izlozbe na kraju Master studija.

Aleksandar Lazovic:
Dosta ljudi mi je na pp pitalo o mom načinu postavljanja velikih slika na forum, ali su manje od 200kb.
Davno sam to objasnio u temi o postavljanju slika, a evo te poruke sam izdvojio u posebnu temu, uključujući i Gradove slike, odrađene "po ovoj tehnologiji".

Sa srećom, pitajte ako treba neka dodatna pomoć!

Aleksandar Lazovic:
Eh, da, pade mi na pamet možda za mnoge najjednostavniji način za smanjivanje slika u format za prikazivanje na forumu, za one koji koriste i fejsbuk:

Postavite vaše slike u galeriju na fejsbuku, pa ih podom jednu po jednu snimite sa fejsbuka u neki folder desnim klikom mišem, pa Save picture as...
Trebalo bi da je sam fejsbuk sada te snimljene slike smanjio i u veličini i u gabaritima da mogu da se postave na forum kroz "Dodatne opcije/Priloži"

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију