Аутор Тема: štitna žljezda  (Прочитано 14430 пута)

0 чланова и 5 гостију прегледају ову тему.

На мрежи zdravkoobradovic

• moderator
  • Поруке: 4.242
  • Године: 57
  • Локација: Bačka Palanka
štitna žljezda
« послато: 21-09-2009, 21:09:05 »
  Oboljenja štitne žljezde su veoma komplikovana , pa ih je iz tog razloga komplikovano lečiti alternativnim medicinskim preparatima.Ali postoji smeša koja fantastično poboljšava rad štitne žljezde , a koju mogu da koriste i zdrave osobe.
Za normalnu funkciju štitne žljezde dobro je napraviti  mešavinu od mladih oraha i meda.Dok je još mali i zelen , pre nego što počne da sazreva treba ga ubrati i preliti medom.Obično se 40 mladih oraha izbode iglom i prelije litrom meda.Ova mešavina treba da odstoji izvesno vreme.Orah će tako omekšati ,pa može da se jede zajedno sa medom.Jedna kašika dnevno je dovoljna za fantastičan rad štitne žljezde.Ovakav preparat ne može da se kupi ni u jednoj apoteci , pa ga je potrebno samostalno napraviti kod kuće. Malo truda u kasno proleće kada se obično beru ovi mladi orasi doprineče poboljšanju vašeg opšteg zdravlja s obzirom na to da štitna žljezda reguliše rad ostalih žljezda i sve bitne procese u organizmu.Recept je iz grčke sa ostrva tasos.

ovaj recept nadjoh u novinama pa da ga pročitaju i ostali članovi foruma možda nekom nekad zatreba.

pozdrav svima

На мрежи Slobodan Jevtic

• Dokazani prijatelj foruma SPOS Info
  • moderator
  • Поруке: 14.513
  • Године: 63
  • Локација: St.Kostolac
Одг: štitna žljezda
« Одговор #1 послато: 21-09-2009, 21:15:01 »
To je kod onih što imaju       nedostatak joda      šta sa onim koji boluju       a imaju višak joda   
pozdrav

На мрежи Goran Stanojevic

• moderator
  • Поруке: 3.759
  • Године: 40
  • Локација: Smederevska Palanka
« Одговор #2 послато: 21-09-2009, 22:27:47 »
I koja velicina oraha treba da bude?

• moderator
« Одговор #3 послато: 22-09-2009, 20:41:48 »
gorane pojma nemam ja sam ovo pročitao pa mi se učinilo da može nekom koristiti verovatno neko na forumu zna više o ovome .
pozdrav

На мрежи Sveto Stevanovic

• Starosedelac
  • Поруке: 4.055
  • Локација: Užice
« Одговор #4 послато: 23-09-2009, 14:17:02 »
Kolega Gorane, orasi treba da se beru dok su mladi, veličina da bude kao pitomi lešnik ili malo veća, Mogu se izbosti kao što je napisao Zdravko, ali je bolje da se iseku na četvrtine, jer se tada lakše ekstrahuju u medu. Ovaj recept sam prvi put pročitao pre 15-tak godina u časopisu Eliksir i od tada ga stalno pravim i koristi se u mojoj kući. To je recept prvenstveno za jačanje organizma, imuniteta, naročito u jesen i zimu. Možda ti nije poznato da mladi oraščići imaju do 3000 onih jedinica vitamina C (ne znam da li neka druga biljka ima više), a u SSSR-u su iz mladog orahovog lista dobijali vitamin C. Mladi oraščići su bogati i jodom. O korisnosti joda za ljudsko zdravlje ću napisati neki drugi put. Pozdrav.

Ван мреже Moma Milovanovic

• Starosedelac
  • Поруке: 5.649
  • Локација: Valjevo-Osecina-Gornje Crniljevo
« Одговор #5 послато: 24-09-2009, 16:28:10 »
Sveta je sve objasnio o velicini i starosti orascica, velicine da mogu uci u flasu, od npr. belog vina, ,ja tako pravim orahovacu.

recept: 40 mladih oraha (izbodenih viljuskom) staviti u braon flasu, 250 grama secera ili meda, doliti prepecenice i 40 dana drzati u prozoru na suncu
            zatvoreno. Povremeno promuckati. Za to vreme dobar deo oraha se istopi. Procediti. Piti ujutro po 0.03 uz grgoljenje. Leci upalu kajnika, dezinfekuje
            usnu duplju i desni, popred toga potpomaze i disajnim organima.

Recept sa medom je napisao Zdravko, a moja ga supruga koristi vec 10 godina, stim sto se orascici u medu iseku n 4 do 6 kriski dq bi se lakse
            razlozili i oslobodili jod.

Da ponovim orascici velicine klikera, kad se raseku unurasnjost je bela.

Pozdrav.

Ван мреже stojanovic predrag

• Starosedelac
  • Поруке: 3.927
  • Године: 65
  • Локација: Vlasotince
« Одговор #6 послато: 24-09-2009, 17:54:04 »
Sveta je sve objasnio o velicini i starosti orascica, velicine da mogu uci u flasu, od npr. belog vina, ,ja tako pravim orahovacu.

recept: 40 mladih oraha (izbodenih viljuskom) staviti u braon flasu, 250 grama secera ili meda, doliti prepecenice i 40 dana drzati u prozoru na suncu
            zatvoreno. Povremeno promuckati. Za to vreme dobar deo oraha se istopi. Procediti. Piti ujutro po 0.03 uz grgoljenje. Leci upalu kajnika, dezinfekuje
            usnu duplju i desni, popred toga potpomaze i disajnim organima.

Recept sa medom je napisao Zdravko, a moja ga supruga koristi vec 10 godina, stim sto se orascici u medu iseku n 4 do 6 kriski dq bi se lakse
            razlozili i oslobodili jod.

Da ponovim orascici velicine klikera, kad se raseku unurasnjost je bela.

Pozdrav.

Samo neke primedbe.
Ako se stavlja 250gr šećera, onda je malo više meda (u medu ima i voda). Ja stavljam 350gr. I drugo prepečenica ne treba da bude mnogo jaka, ne više od 40%. Po potrebi dodati destilisanu vodu. Pa pravimo liker. Ako ima oko 30% alkohola onda je najukusniji. Ja sam već opisao liker od prpolisa koji je "lek za dušu".

Pozdrav Peca
Uzimaj med kao hranu da ga ne bi uzimao kao lek.

Ван мреже Moma Milovanovic

• Starosedelac
  • Поруке: 5.649
  • Локација: Valjevo-Osecina-Gornje Crniljevo
« Одговор #7 послато: 24-09-2009, 19:03:31 »
Peco to u stvari i bude liker, kad sam rekao prepecenica upravo sam mislio na onu od oko 40 stepeni. Najbolje je da svako pravi odnos meda i rakije po zelji,
jedina stalna mera su mladi orasi i "lek za dusu'' je gotov.

Pozdrav...

Ван мреже Vojo Brstina

• Starosedelac
  • Поруке: 4.697
  • Године: 50
  • Локација: Novo Milosevo
  • tel. 063 383 114 i 023 782 015
    • www.kosnicevoja.rs
« Одговор #8 послато: 24-09-2009, 21:20:46 »
Kolega Momo mislim da je kolega Peca u pravu što se tiče ukusa i arome likera.
Mada o ukusima kažu da ne treba raspravljati, kao ni o ženama ( sve su lepe i dobre za nekoga ), ali za likere mislim da su najukusniji sa 25-30% alkohola.
Kad je orahov liker na stolu, a još pre podne, sa 25% alkohola ja obično popijem dva. ;)
Prosto ni ne osetim kako jedan drugog za rukav povuče ;)
Živeli!!!!!  
Blago onom ko vise vidi svojim nego tudjim ocima
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php

• Starosedelac
« Одговор #9 послато: 24-09-2009, 22:04:35 »
Kad ste već spomenuli liker da i ja kažem šta je još dobro. Kada oraščići odstoje 40-tak dana u medu ja tu teglu meda i oraščića (tegla od 1 kg) pomešam sa 1 litrom prepečenice, dobro promućkam i posle procedim. Ovakav liker je prilično gust i ukusan za piti. Ja i supruga ga pijemo u toku jeseni i zime svaki dan pred ručak. Pozdrav.

Sasa Colak

• Гост
« Одговор #10 послато: 25-09-2009, 09:14:30 »
Molim vas da vrlo ozbiljnu temu o bolestima stitne zlezde ne skrecemo u drugom pravcu. Recepti za likere i druge proizvode imaju svoje mesto na forumu.

• Starosedelac
« Одговор #11 послато: 25-09-2009, 09:48:22 »
Ali taj liker je dobar za štitnu žlezdu. Da li jeli med sa oraščićima ili pili jednu čašicu likera sasvim je svejedno. Za one koji imaju manjka joda u organizmu nije toliko važno kako će ga uneti. Za informaciju, jod u organizam unosi se hranom i vodom. A ako nekog zanima zašto je sve značajan jod neka pita. probaću da odgovorim. Pozdrav.

Sasa Colak

• Гост
« Одговор #12 послато: 25-09-2009, 10:16:24 »
Pa dobro... ako tako kazes Sveto, mada bas i nisam siguran, ali i nema razloga da ne verujem.

Ван мреже Damir Ban-ekomedo

• Novi stanovnik
  • Поруке: 164
  • Године: 47
  • Локација: Čakovec, Hrvatska
« Одговор #13 послато: 25-09-2009, 10:30:51 »
Osnovni način kako ljudi unose jod u organizam je -kuhinjskom solju. Zakonska je obaveza proizvođača konzumne soli ,u istu stavljati određeni procentni promil joda. Na taj način je zapravo i zauvek nestao problem nedostatka joda kod ljudi (čija je posledica gušavost).

Orasi i drugi prirodni proizvodni bogati prirodnim jodom ,u kombinaciji sa medom i drugim pčelinjim proizvodima, svakako pomažu ljudima koji imaju problem sa štitnom žlezdom i toplo ih preporučam - i preventivno i kurativno.

• Starosedelac
« Одговор #14 послато: 25-09-2009, 10:47:51 »
Veruj meni. Da napišem nešto o značaju joda.
 Jod je neophodan za valjano funkcionisanje štitne žlezde. Svakih 17 minuta kroz nju prođe sva čovekova krv. Pošto ćelije od kojih je ta žlezda sačinjena privlače jod, njen sekret bogat jodom ubija tokom tih 17 minuta slabe klice, koje u krv dospevaju kroz neku povredu kože, kroz sluzokožu nosa i grla, ili apsorbovanjem hrane iz organa za varenje. Snažne, virulentne klice slabe prilikom svakog prolaska kroz štitnu žlezdu. Posle svakih novih 17 minuta te bakterije su sve slabije, dok konačno ne uginu. Ali to će se desiti jedino ako štitna žlezda raspolaže sa dovoljnom količinom joda. U suprotnom one će da prežive i tako će da nam stvaraju probleme.
 Pouzdano je dokazano da količina joda u štitnoj žlezdi zavisi od količine joda koju čovek unosi u sebe hranom i pijaćom vodom. Ako se u organizam unosi premalo joda, štitna žlezda je lišena elementa koji joj je neophodan da bi valjano obavljala svoju funkciju.
 Osim što ubija mikrobe, štitna žlezda ima i druge funkcije:
1. ona obnavlja energiju potrebnu za svakodnevne poslove. Postoji nesumnjiva veza između količine energije kojom čovek raspolaže i količine joda koju u sebe unosi.
2. Druga funkcija joda jeste da nam smiruje živce i oslobađa nas napetosti.
3. Treća posebna funkcija joda tiče se mišljenja. Um bolje radi kad je organizam  snabdeven dovoljnom količinom joda.
Zbog ove tri funkcije potrebno je unositi jod u organizam, a to možemo i sa korišćenjem likera sa oraščićima, meda sa oraščićima, hrane koja je bogata jodom (morski plodovi, rotkva, špargla, šargarepa, paradajz, spanać, krompir, grašak, jagode, gljive, glavičaste salate, banane, kupus, žumance, luk...), namazati ponekad jedan deo kože tinkturom joda, uuzimanjem preparata koji su bogati jodom, korišćenjem  lugolovog rastvora joda (taj rastvor sadrži 5% elementarnog joda i 10% kalijum jodida)...
Toliko za sada.
Podaci koji su korišteni su iz knjige "Narodna medicina" Dr D. K. Džervis
Pozdrav.

• Starosedelac
« Одговор #15 послато: 25-09-2009, 11:40:11 »
Što se soli tiče, u "Narodnoj medicini" od Dr Džervisa piše i ovo:
"Kao što izvlači jod iz krvi koja kroz nju prolazi, i korisno ga upotrebljava, štitna žlezda isto može biti primorana da iz sebe ispušta jod, do čega dolazi ako, na primer, pijemo vodu sa dosta hlora, ili u sebe unosimo previše natrijum-hlorida (kuhinjske soli).
 Postoji poznati zakon o međusobnom istiskivanju halogenih elemenata. Grupa halogenih elemenata izgleda ovako:
          Elementi             Relativna atomska masa
            fluor                             19
            hlor                              35,5
            brom                             80
            jod                              127
 Klinička aktivnost svakoga od ova četiri halogena elementa nalazi se u obrnutoj srazmeri s njegovom atomskom masom. To znači da svaki od tih elemenata može potisnuti elemenat sa većom, ali nikako ne onaj s manjom atomskom masom. Na primer, fluor može potisnuti hlor, brom i jod zato što od njih ima manju atomsku masu. Slično tome, hlor može potisnuti brom i jod, zato što im je atomska masa veća od njegove. Isto tako, brom može da iz tela potisne jod, zato što jod ima najveću atomsku masu od svih halogenih elemenata. Suprotan postupak nije mogućan. Poznavanje ovog hemijskog zakona navodi nas na razmatranje upotrebe hlora kao sredstva za čišćenje pijaće vode. Hlorom se pijaća voda često čisti od štetnih bakterija, ali taj hlor smanjuje i količinu joda tako potrebnog organizmu."
 A ja kažem da je hlor i sastavni deo kuhinjske soli, pa ako potiskuje jod iz vode onda to sigurno radi i u jodiranoj soli. Smatram da je bolje organizam snabdevati jodom iz meda i oraščića nego se uzdati u jodiranu kuhinjsku so. Pozdrav.

• Novi stanovnik
« Одговор #16 послато: 25-09-2009, 17:05:33 »
Veruj i ti meni.

Da kuhinjska so nije jodirana, na ulicama bismo sretali na stotine (pa i tisuće) ljudi sa gušom i drugim poremečajima u radu štitne žlezde.

• Starosedelac
« Одговор #17 послато: 25-09-2009, 21:47:51 »
Kod nas je jodiranje soli počelo 50-tih godina prošlog veka. Nije mi poznato da je pre tog vremena bilo toliko gušavosti koliko spominje kolega Damir, da kuhinjska so nije jodirana. Ne bi bilo dobro da se samo kuhinjskom solju unosi potrebna količina joda u ljudski organizam. Smatram da se može sasvim lepo živeti i bez upotrebe kuhinjske soli koju kupujemo u trgovinama,a u kojima je jod već odavno nestao (stara so). Zadnjih 20-tak godina uzimanje soli smanjio sam na minimum, može se reći da mogu da konzumiram neslanu hranu, pa nemam nikakvih problema sa zdravljem, ali u isto to vreme povećao sam značajno upotrebu pčelinjih proizvoda. Pozdrav.
« Последња измена: 25-09-2009, 23:39:33 Sveto Stevanovic »

• moderator
« Одговор #18 послато: 26-09-2009, 14:38:22 »
pojedine mineralne vode sadrže značajne količine joda neophodnog za naš organizam

• Novi stanovnik
« Одговор #19 послато: 26-09-2009, 17:47:41 »
Nažalost, upravo je kvalitet hrane (vitaminsko mineralni  - opčenito nutritivni sastav ) za ljude u poslednim decenijama rapidno pogoršan - pre svega zbog "moderne poljoprivrede". Deficit joda, bez konzumacije jodirane soli, samim time bio bi još i više prisutan kod savremenog čoveka.

Površno je pomisliti da se izbegavanjem kuhinjske soli ista ne unosi u organizam barem "posredno" - putem kupovnog hleba i tisuća drugih proizvoda (suhomesnati proizvodi, kanditorski proizvodi...)u kojem je jodirana so uobičajeni i nezamenjivi sastojak.

Kako ja stvarno nisam kompetentan za "dublju" raspravu po ovoj temi, ovime zaključujem moje sudelovanje u ovom delu "nepčelarske" rasprave.  Srdačan pozdrav!