Аутор Тема: Dali postoji rešenje  (Прочитано 2394 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Zlatko Haskič

  • Doseljenik
  • *****
  • Поруке: 143
  • Локација: Parecag Slovenija 100 mnv
Dali postoji rešenje
« послато: 19-04-2015, 19:46:51 »
Poštovani kolege,

Imam neobičnu molbu. Zadnjih nekoliko godina su se mi oko kuče namnožile železne kačice (neznam kako bi se to prevelo na Srbski jezik) znanstveno ime je Diploda.

To je u suštini crv, crne boje koji ima malo tvrdi oklop, ne pravi nikakve štete, jer se hrani trulim liščem, trulom travom i slično. Jedini problem sa njim je, da je veoma neugledan, naročito ako se namnoži tako kako se prošle godine (puno kišnih dana). Prija mu vlažno i toplo vreme, ne voli suho i vruče. Živi zakopan v zemlji, pod trulim granama, ispod predmeta (lonci za cviječe) a kad krenu da šetaju u množini, onda je to veoma veoma neugodno. Ima ih na stotine. Fito stručnjak nam je objasnio, da ih vuče žbuka na kuči jer je od prirodnog materiala (izključivo gašeno apno) i da su se zbog toga tako namnožili u blizini kuče. Prskanje nekim sredstvom ne pomaže, jer ne žive na površini. Ako se zgnječi onda smrde po trulom  .

Dali je koji kolega imao sličan problem i molim za koju ideju kako i šta uraditi, da bi bili ti insketi tamo gdje im je mjesto a ne na fasadi kuče.

Hvala za pomoč,pozdrav iz Slovenije, Zlatko


=https://imageshack.com/i/ipTgXOmPj][/URL