Sasvim opuštene teme, nevezane za pčelarstvo > Moj grad, moje selo...

Šipovo, Republika srpska

(1/6) > >>

Vranic Nikola:
Opstina Sipovo, povrsine oko 500 kilometara kvadratnih, se nalazi u Jugozapadnom dijelu Republike srpske. Po zadnjem popisu stanovnistva u urbanom dijelu zivi oko 4 a ukupno oko 10 hiljada stanovnika. Reljef opstine je pretezno brdsko planinski. Najniza tacka u opstini je na nesto vise od 400 metara nadmorske visine dok je najvisi vrh planina Vitorog sa 1907 m/nv. Kroz grad proticu 3 rijeke, Janj , Pliva i Lubovica. U opstini  postoje jos rijeke Sokocnica, Volarica, potoci Vaganac i Glogovac te Kupreska rijeka u kojoj se nalazi nebrojan broj izvora. Posebna turisticka lokacija su Janjske otoke. Geoloska podloga je krecnjak i dolomit sa brojnim skrapama, vrtacama i jamama koje nisu dovoljno istrazene. Takodje postoji i Vaganska pecina sa svojim legendama. Manastir Glogovac,  posvecen svetom Djordju datira iz vremena Turaka.
Fly fishing se odrzava vec nekoliko puta sa velikim brojem ribara iz raznih krajeva svijeta. Mnoge poznate licnosti poticu iz ovog kraja. Nedeljko Bajic Baja, Radomir Antic, Nikola Radjen, Darko Milicic, Miroslav Raduljica i mnogi drugi. Postoje veliki potencijali za lov, turizam, biciklizam a i pcelarstvo naravno i jos mnogo toga.

ilic igor:
Nikola , odlicno predstavljanje svoga rodnog kraja.

Verovatno je i tamo sve manje mladih ljudi kao i sirom unutrasnjosti Srbije.

milutin peric:
Pravi lokal patriota. Svaka cast za prezentaciju rodnog kraja.Tamo je pravi raj za pcelarstvo,

Vranic Nikola:
Upravo sinoc na tv BN se prikazalo nekoliko opstina u RS koje izumiru medju kojima je i Sipovo. Ja sam racunao prosjecnu starost stanovnistva u nekoliko sela koja su blizu mene i ona je oko 50 godina. Zalosno, zar ne?
Uzastopna poruka: 19-03-2017, 19:31:20
--- Цитат: milutin peric  19-03-2017, 19:23:13 ---Pravi lokal patriota. Svaka cast za prezentaciju rodnog kraja.Tamo je pravi raj za pcelarstvo,

--- Крај цитата ---


Hvala kolega. Jeste raj, nema ljudi, nema poljoprivrede, ono sto ima je 100% organska tako da pcele beru ono najbolje a i u mom kraju su pase od livadske, lipove pa do sumske.
Uzastopna poruka: 20-03-2017, 08:57:07 ! No longer available

Jedan video ( slajd sou) koji sam napravio prije nekoliko godina.

miroslav sretenović:
Rekao bih za video: dirljivo.
Čini mi se da bokserska braća Kačar vode poreklo iz tih krajeva i čuveni NH Simo Šolaja.
I da sam radio sa rudom BENTONITA (vrsta gline) iz tih krajeva.
Pozdrav mladom kolegi i potrudite se da sledeći izlazak bude sa nekom devojkom.
Nisu valjda sve pobegle iz Šipova, ako su iz ostalih naseljenih i polunaseljenih mesta.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију