Pre neki dan sam gledao na You-Tube predavanje Janoša Balinta.On kaže da ima, i da je pročitao, preko 200 knjiga iz pčelarstva.Ni u jednoj nije našao da pišu neke osnovne stvari o kojima je on govorio na predavanju, a koje ako se zanemare, mogu napraviti više štete nego koristi pčelinjoj zajednici.Ako on to kaže, onda je sigurno da su mnogi prepisivači pisali knjige, samo zbog toga da bi zadovoljavali svoju sujetu, ne računajući da će neko to i da čita.Ja sam se dve-tri godine, pre nego što ću nabaviti prve rojeve, bavio izučavanjem pčelarske literature.Više sam naučio o cveću koje raste po našim livadama, nego o tehnici pčelarenja.U samo nekoliko knjiga sam našao, da se taj koji ih je pisao, dotakao suštine pčelarenja, a to je, kako uskladiti sve faze razvoja zajednice sa tehnikom,košnicom,pašnim prilikama...U svim ostalim pišu beskorisne stvari, koje su pisane za one koji hoće da se informišu šta je to pčelarstvo, a ne za one koji hoće da postanu pčelari.A u red tih gluposti, spada na primer:,,U proleće kada cveta dženarika treba rotirati nastavke".Kada cveta dženarika nisu svima pčele isto razvijene.Zar nije pametnije napisati kada se gornji nastavak popuni sa pčelama, pa će onaj koji pročita odmah da zna, kada i šta treba da uradi.Neko će reći, to se tako okvirno piše, da se otprilike zna, kada se šta radi.To okvirno može da bude razlika i po mesec dana.
Iz tog razloga bi forum trebao da bude učionica, ali detaljna učionica, jer kako treba raditi,, otprilike" i ,,od oka", toga već ima dosta na drugim mestima i to nikome nije od koristi, a može da napravi i štetu.Kada se jednom nešto pogrešno nauči, to se posle teško ispravlja.Komplikovane stvari na prost način mogu da objasne samo vrhunski majstori jer su sigurni u svoje znanje.Svi koji krenu nešto da kažu, pa ne kažu do kraja, da bude jasno, oni treba da pišu knjige i da se stave u red sa onima koji su već ispisali na hiljade beskorisnih stranica.Iz tog razloga ljudi i dolaze na forum, da nauče od živog pčelara nešto pametno, što će posle i oni nekome da prenesu.