Pravila korištenja foruma > Pravilnik o radu foruma SPOS-info

Pravilnik SPOS Foruma

(1/1)

Dragoljub Krstic:
СПОС Инфо форум је сајт превасходно намењен едукацији и информисању.
СПОС Инфо форум је водећи домаћи интернет центар за сабирање и проток актуелних информација битних за пчеларство.
Самим тим, постови које корисници пишу на форуму морају бити апсолутно тачни и исправни. Тачност постова подразумева да долазе из неког компетентног извора, или из личног искуства самих корисника. Исправност подразумева граматичку и правописну исправност у границама у којима корисник може најбоље да се искаже. Због различитих тастатура, исправним се подразумева и латиница без српских слова ч, ш, џ, ћ, ђ...

Расправе које се воде морају имати сврсисходност, и морају се водити толерантно уз коришћење аргумената, и морају бити повезани са основном темом. Постови ван теме биће без упозорења уклањани, а аутори санкционисани ако их поново испишу.

Корисници СПОС Инфо форума могу расправљати и писати о различитим темама везаним за пчеларство, ако су, као што је наведено, сврсисходне. То подразумева да:
- могу помоћи осталим корисницима, а не да прерасту у чет, односно причаоницу,
- садрже корисне информације до којих многи корисници не долазе лако на другим местима, информације морају бити једноставно размештене и лаке за претрагу,
- нису анкетне теме које се тичу појединих личних укуса корисника,
- нису трачеви, теорије ван званичне науке, квази-научне теме, теорије завера и, пре свега, непроверене алтернативне методе, које могу штетити осталим корисницима,
- нису теме о тренутној политичкој, религијској и националној ситуацији и не крше постојеће законе државе Србије.

Како би очували пријатну атмосферу на сајту, и заштитили наша и ваша права, увели смо правила која је сваки корисник овог сајта дужан да поштује.

ПРЕЦИЗНА ПРАВИЛА ПРАВИЛНИКА ФОРУМА СПОС ИНФО:1. Регистрацијом свог корисничког имена на овом сајту, посетиоц сајта постаје корисник овог сајта. Уговором о регистрацији, сваки корисник форума обавезан је да се при регистрацији потпише пуним именом и презименом, то јест није дозвољено коришћење надимака, нити скраћеница имена и презимена. Ову тачку правилника морате да примењујете, или нећете бити регистровани.

2. Уколико се неки корисник понаша у супротности са овим правилником, најпре ће бити опоменут (а спорни пост му обрисан). Ако настави да крши правила, биће му забрањен приступ сајту, тј. биће 'банован'.
Администратор и уредници овог сајта задржавају право да одмах употребе задњу опцију, уколико се корисник сајта понаша крајње недолично. Администратор има дискреционо право да процењује недоличност понашања. У тој процени, администратор је дужан да примарно поштује интерес СПОС-а.

3. Уколико администратор процени да корисник сајта ненамерно крши овај правилник, он или уредници сајта ће му обрисати спорну поруку, и замолити га да поново прочита овај правилник. Уколико корисник настави да крши правилник примениће се поступак описан у Посебним одредбама које описују процедуру удаљавања корисника форума који се не придржавају Правилника, а које су саставни део овог Правилника.
Уредници, брисањем порука (који је у супротности са овим правилником), углавном само желе да одржавају ред на сајту, како би дискусије биле што конструктивније и боље, и како би се заштитио интерес СПОС-а.

4) Трудите се да ваши постови имају сврху.

А) Ако желите активно да учествујете на форуму, морате се трудити да пишете само поруке које имају смисао и сврху. Немојте писати поруке само да бисте нешто написали, свака ваша порука треба да има своју сврху у дискусији. Када одговарате на неку тему, немојте само са реч-две да одговарате, већ се потрудите да своје мишљење образложите. Поруке које су неразумљиве, беспотребне, или које садрже само једну реч или смајли ће бити обрисане. Ово се посебно односи на похвале, нпр. "Супер је текст", "Идеја је феноменална", итд. Ако већ нешто хвалите, напишите барем шта вам се то свидело, а не само кратак коментар да је нешто 'супер' и слично.
Б) У форумима је забрањено отварање тема анкетног типа у којима се ништа важно неће рећи или показати. Администратор задржава дискреционо право да утврђује и процењује важност.
Ц) Забрањено је писање у темама које су неактивне дуже од 3 месеца уколико немате шта корисно да додате. Сматра се непожељним активирање старих тема уколико за то не постоји ваљан разлог. Ако се процени да је корисник дошао на форум само да би ударио свој печат у старим темама, уредништво сајта има права да кориснику забрани приступ сајту.

5. Корисници овог сајта су дужни:
А) да пре свега поштују овај правилник.
Б) да поштују мишљење других људи.
В) да не вређају, провоцирају, нити омаловажавају друге кориснике (ни на форуму, ни преко приватних порука).
Г) да не вређају, провоцирају, нити омаложавају уреднике и администратора (ни на форуму, ни преко приватних порука, ни преко мејла, нити било где).
Д) да не износе неистине и неутемељене сумње (уместо неистина или неутемељених сумњи, потребно је да лепо поставе питање, и добиће одговор).
Ђ) да не пишу великим словима, да не користе обојена слова (осим у специјалним ситуацијама када треба нека важна реченица да се нагласи, али ни тад не смеју користити дречаве боје), да не претерују са коришћењем смајлија (више од 3-4 смајлија по поруци се већ сматра претеривањем), као и да не претерују са коришћењем знакова узвика и знакова питања, по истом принципу.
Е) да једну поруку или питање не понављају више пута, у разним дискусијама и форумима. Довољно је само једном написати поруку или питање, и пост ће сасвим сигурно бити прочитан.
Једном речју, дужни су да се понашају пристојно.
Ж) Када се отвара нова дискусија (тј. када се пише нова порука), наслов поруке мора бити у складу са темом о којој се пише. Није добро писати наслове типа "Помоћ", "Да ли..", "Проблем", итд, где се из наслова не може закључити о чему се ради. Наслов мора бити смишљен тако да се из њега може јасно закључити о чему се ради, да не би корисници беспотребно отварали поруку уколико их не интересује тема.
З) Када се појави интересовање или жеља за напредовањем на овом сајту, чинити то на конструктиван начин, тако што ће се несебично и правим одговорима помагати другима својим знањем, а не нагомилавањем беспотребних порука од форума до форума. О напредовању неког корисника дискреционо одлучује администратор форума уз обавезну консултацију са уредничким тимом.
И) Скоро свака тема из света пчеларства је покривена на овом форуму у оквиру неке од категорија. Свака порука има своје логичко место и врло је јасно да теме треба постављати у за њих предвиђене форуме. Тако говори логика, а практична искуства показују да људи редовно пишу поруке на местима на којима нема места за дискусије на те теме. У таквим случајевима, порука ће бити премештена ако је квалитетно написана, а уколико није, избрисана или на неки други начин уклоњена из форума да не би ометала ток дискусија. Теме које не припадају ни једној целини од наведених, увек могу наћи своје место у форуму "Разни разговори" и слично.
Ј) Да користе благодет коју нам нуди претрага форума и да прво претраже има ли одговора на њихово питање, а тек онда постују нову тему. "Три пута мери, једном сеци".

6. Забрањено је:
А) питати и давати информације које крше закон.
Б) питати и давати информације о томе где се може наћи интелектуална својина која се нелегално дистрибуира.
Ц) износити информације које су нелегалним путем набављене (туђе поверљиве информације, туђе приватне ствари, рецимо туђе шифре за интернет, кредитне картице...).
Д) водити дискусије о томе како да се на лак и брз начин ухакује туђи сајт или компјутер, или напише деструктиван програм.
Е) употребљавати на било који начин идентитет и личне информације осталих корисника овог сајта, или своје податке дати другом ко би могао да их искористи да уместо вас прегледава форум или пише по њему.
Ф) употребљавати провокативне потписе (сигнатурес). Забрањено је, дакле у  потписима држати било шта што може да има политичку конотацију, или да представља обележје било које војске. Сваки учесник форума МОРА да постави фотографију свог лица новијег датума на аватару, односно фотографију на којој се лице може јасно препознати. Они који не желе да ставе своју фотографију, могу да учествују у раду форума без фотографије, али је забрањено користити било какве друге фотографије сем наведене.
Г) вређање уредништва форума. Добронамерне критике прихватамо, а за Ваше примедбе, питања, сугестије, похвале... има простора у форуму предвиђеном за то.
Х) у оквиру неке дискусије писати поздравну поруку за новопридошлог члана. За такве ствари служе Приватне поруке (скраћено ПП).
И) питати, давати, или нудити материјал као и информације о порнографији.
Ј) бити вулгаран (ово се посебно односи на сексуалну вулгарност). Такве дискусије биће одмах обрисане.
К) постављати секси голишаве слике, као и линкове ка сајтовима са таквим сликама.
Л) позивање на активности које за последице могу имати законске санкције.
М) спамовање (беспотребно писање) форума.

Шта није спам:
- имати линк ка личном или туђем сајту у потпису (чак и ако је комерцијално).
- ставити линк ка свом сајту у циљу помагања другима (на вашем сајту се налази корисно упутство или програм који може помоћи У ВЕЋ ЗАПОЧЕТОЈ ТЕМИ).

Шта јесте спам:
- рекламирати свој комерцијалан сајт/форум/производ у постовима ако се тиме прелази граница доброг укуса. О томе да ли се претерује дискреционо одлучује администратор форума.
- ставити линк ка вашем сајту више од једног пута, у циљу привлачења посетилаца и/или остваривања зараде невезане за пчеларство.
- било какав вид привлачења људи обећавањем зараде.

Н) Забрањено је имати потпис дужи од пет редова. У потпису не смете имати ни више од пет линкова. Забрањено је такође користити велики фонт или дречаве боје у потпису (дречаве боје су: наранџаста, жута, зелена, црвена, цијан и љубицаста). Забрањено је и коришћење IMG, QUOTE и CODE тагова у потпису, што значи да нема слика, квотованих текстова и слично.
Њ) Забрањено је директно линковати слику у поруци уколико је слика већа од 350 x 250 пиксела. Уколико је слика већа од те димензије - онда ставити само линк ка слици, или направити мању верзију слике која ће да линкује оригиналну слику (погодан сајт за то је www.tinypic.com а најпогодније је постављање слика на наш сервер и то путем додатних опција, где можете у једном посту поставити до 20 слика, под условом да појединачно не прелазе 200 KB).
О) Забрањено је линковати сајтове/форуме на којима се нуди пиратизован софтвер или порнографија.

7. Уколико неки корисник има неки проблем, и тражи помоћ у решавању проблема, корисник је обавезан да напише што више информација о проблему, како би осталим корисницима, који желе да помогну, олакшао посао.
Такође, не треба очекивати да ће остали корисници решити сваки проблем, нарочито не оне који захтевају вишесатно ангажовање. Овај сајт постоји да би једни другима помогли, али треба имати и меру. Не може се очекивати да неко остави своје послове цео дан, да би сатима решавао проблем неког другог корисника. Корисници треба да се прво потруде да сами лоцирају проблем, како би посао осталих корисника, који желе да помогну, био што мањи.

8. У конструктивним дискусијама забрањено је скретати ток дискусије ради шале и забаве. Конструктивна дискусија треба да остане конструктивна до самог краја. Такође, препоручљиво је да се дискусија не скреће са теме ради неке друге теме - боље је отворити нову дискусију о тој новој теми, а претходну дискусију оставити да тече својим током.

9. Забрањено је водити приватне дискусије на јавним местима. Приватна дискусија је када два, или више, корисника воде лични разговор, који не интересује остале. За приватне дискусије постоје "Приватне поруке", или неки други вид комуникације (емаил, ИЦQ, ИРЦ...). Осталим корисницима, који не учествују у праћењу приватне дискусије, није занимљиво да читају личне преписке, па се зато приватне дискусије, на јавним местима, сматрају некултурним.

10. Уредници имају право да опомену корисника да склони аватар који је, по мишљењу уредника споран, или да га привремено уклоне, док члан не постави други који је у складу са Правилником.

11. Уколико особа, чија је фотографија објављена на сајту, није сагласна да њена фотографија стоји на сајту, и уколико затражи брисање фотографије, дужност уредника је да спорну фотографију обрише. Корисник који је поставио слику добиће опомену пред искључење са форума.

12. Забрањене су дискусије о политици која нема директне везе са пчеларством. Забрањено је помињање било које религије у негативном контексту, као и расправе на ту тему.

13. Сва међународна права која гарантују слободу говора важе и овде, уколико корисник својим постом не крши неку од тачака овог Правилника.

14. Забрањено је прозивање, провоцирање, омаловажавање и вређање по расној, националној, етничкој и верској основи, као и на основу сексуалног опредељења. Полна дискриминација и ниподаштавање на основу исте су такође забрањени. Забрањено је и пропагирање верског и сексуалног опредељења.

15. Сваки корисник овог сајта је одговоран пред законом, као и Статутом СПОС-а (за оне који плаћају чланарину СПОС-у), за садржај своје поруке коју објави на сајту. Сајт је интерактиван, и поруке се објављују чим их корисници напишу. Корисници сами сносе одговорност за садржај својих порука.
Пошто је на сајту отворена дискусија, и пошто свако може написати оно што жели, СПОС, администратор и уредници нису одговорни за садржај порука које објаве корисници. Дужности власника сајта и уредника су да организују јавне дискусије и да воде рачуна о реду и миру на форуму.

16. Забрањено је користити више од једног налога. Злоупотреба форума креирањем више налога из било ког разлога, кажњава се удаљавањем корисника са форума (бановање) на најдужи рок, без упозорења.

17. Лажно представљање није дозвољено. На овом форуму не можете бити анонимни, морате се представити именом, али не можете се представити као Петар Петровић, а зовете се сасвим другачије, и не можете се представити као професор а нисте завршили ни факултет. Лажирање имена је и законом кажњиво, а лажирање професије је недопустиво, између осталог, због људи који читају вашу поруку или савет. Ово правило дакле постоји да се не би дошло у ситуацију да се неко лажно представи као лекар и напише нестручан савет.
Једноставно речено, име и презиме, стручност и професија не смеју да се лажирају. Такође је обавезно у свој профил уписати локацију, тј. насељено место у ком живите. На захтев администратора, дужни сте доставити одговарајућу личну исправу због евентуално потребне идентификације. Уколико тај захтев не испоштујете, већ после првог наредног писања на форуму, бићете бановани на најдужи рок.

18. Уколико уредници сматрају да порука треба да се обрише или закључа из било ког разлога, задржавају право да спорну поруку обришу или закључају одмах.

19. Свака порука која се објави на форуму постаје власништво овог форума, и аутор поруке не може да обрише поруку без претходне дозволе уредника.
Аутор поруке може да обрише/мења своју поруку само уколико сматра да је порука плод нетачне информације, погрешне реакције, непотребне садржине и слично.
Није дозвољена могућност да корисник може да обрише (или едит-овањем порука уништи) целокупан свој учинак на форуму (све своје поруке), јер се то третира као ремећење реда и рада на форуму.

20. Постављањем ваше поруке или вашег ауторског дела (експлицитно: текста, слика и осталих садржаја које је форум у могућности да дистрибуира публици) на овај форум, сагласни сте да овај форум постаје дистрибутер вашег дела, без новчане или друге надокнаде. Даље, одричете се могућности повлачења или брисања ваше поруке, односно ауторског дела, са овог сајта без сагласности СПОС-а.

21. При постављању туђих текстова на овај сајт, корисник је дужан да узме у обзир ауторска права ствараоца. Уз текстове пренете са других сајтова треба навести аутора, а за остале врсте текстова који се преносе или преписују, као што су одломци из књижевних дела или стручне литературе, затим чланци и тако даље, обавезно је навођење извора (пуно име књиге или часописа, а уколико је у питању сајт - линк ка тексту, евентуално и ка основној страници сајта). Стављање туђег текста под знаке навода се препоручује у сваком случају, али није обавезно уколико је јасно наведен аутор, односно извор постављеног текста; уколико се на истом месту наизменично користе "туђе" и сопствене речи, потребно је правилно цитирати, дакле, цитирани део ставити под знаке навода или 'qуоте' таг.
Уколико се преписком или преношењем текста повреде ауторска права, последице сноси особа која је садржај поставила на сајт. Власник сајта се ограђује од сваке одговорности тог типа.

Мини Правилник за преношење вести/чланака са других сајтова ::
1. Ако је у питању чланак - немојте да преносите цео чланак, већ само уводни део, а за остатак оставите линк.
2. Вести можете да преносите целе, уз обавезно навођење целог линка са ког је преузета вест.
3. Можете линк да стављате унутар [урл таг-а.
4. Немојте да копирате више од 2 вести са одређеног сајта у једном посту, ако немате дозволу од власника/уредништва тог сајта. У реду је ископирати 1-2 вести са једног сајта, али све што је више од тога - прелази границу Интернет културе.

22. Дистрибуција садржаја са овог сајта је дозвољена само у некомерцијалне сврхе, уз обавезну напомену да је садржај преузет са овог сајта, и уз обавезно навођење адресе сајта. За све остале видове дистрибуције (нарочито за правилник и упутства за кориснике), обавезни сте да претходно затражите одобрење од власника СПОС Инфо Форума.

Посебне одредбе које описују процедуру удаљавања оних коруисника форума који се не придржавају Правилника:

А) За прво кршење правила, администратор или овлашћени уредник аутономно процењује степен тежине прекршаја и одређује удаљавање са форума у висини од 15, 30, 60, 90, 180 или 365 дана. Трајно удаљавање са форума не може се изрећи. Корисници форума немају права на жалбу на процену администратора или овлашћеног уредника по питању разлога и дужине уклањања са форума, као ни на поређење тежине прекршаја са другим прекршиоцима правила форума. Таква жалба, на форуму или у писаном облику, сматраће се новим прекршајем правила форума.
Б) Корисник који је удаљен са форума одлуком администратора или овлашћеног уредника, има право жалбе уредничком колегијуму форума, преко секретара СПОС-а, у писаном облику у року од највише 7 дана. Ако уреднички колегијум одбије жалбу, наредну жалбу има право да упути надзорном лицу или телу овлашћеном од стране ИО СПОС-а, чија ће одлука по жалби бити коначна и непроменљива, без права на даље жалбе по било ком основу.
В) За свако наредно кршење правила, дужину удаљавања са форума не одређују администратор или овлашћени уредник, већ се дужина удаљавања дуплира у односу на најдужу прописану меру удаљавања из претходног периода. Администратор је дужан да води писану евиденцију о тачном времену удаљавања прекршиоца правила форума, разлозима за удаљавање као и дужини удаљавања. Поруке које су предмет удаљавања се чувају трајно.
Г) Након повратка на форум, они којима је истекла мера удаљавања са форума, не смеју ни једном речју помињати своје удаљавање, или индиректно алудирати на њега, јер ће се то сматрати новим кршењем правила форума.
Д) Корисници форума немају право да коментаришу на форуму мере удаљавања са форума за било ког члана форума, нити да посредно алудирају на њих, јер ће се то сматрати кршењем правила форума. За све примедбе и жалбе по том питању треба испоштовати прописану процедуру давања примедби или жалби.
Ђ) За све прекршаје правила, било које тежине, администратор или овлашћени уредник, могу у изузетним случајевима, по слободној процени непостојања намере кршења правила форума, да изрекну јавну опомену након брисања текста који крши правилник, а да не пропишу меру удаљавања. Ако се исти или сличан прекршај понови, немају више право на изрицање јавне опомене, већ морају да удаље корисника са форума на одређено време.

------------------------------
1А. Администратор форума, уз консултовање са осталим уредницима, задржава право доношења одлука које нису прецизиране форумским правилником, јер не постоји ни један правилник на свету који може да предвиди и прецизира све могуће потребе и проблеме у раду.

2А. Пошто техника сваким даном напредује, и јављају се нови видови злоупотребе форума, уредници форума могу да предлажу ИО СПОС-а измену правилника, како би те злоупотребе спречили и поспешили напредак форума, а све то уз одобрење администратора. Након измена Правилника, а у року од 7 дана, сматраће се да су сви корисници форума на знање примили исправке, измене и допуне истог.

Уколико се не слажете са овим правилима, ми вас најљубазније молимо да не посећујете овај сајт, или барем да не пишете поруке на њему.
Хвала!
Измењени Правилник форума ступа на снагу одмах по објављивању на Форуму. За све спорне ситуације које нису разрађене Правилником, примењиваће се одредбе тачака 1А и 2А а за тумачење истог надлежан је доносилац истог.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију