. . . (malo više o tome sam pisao na forumu: pčelarski razgovori koji je vodio Željko iz Pančeva, kad bih znao kako postavio bih link do tamo).
Evo Zoranovog teksta:Počeo sam da pčelarim sa dva roja u jednoj košnici i već na bagremu od njih izvadio desetak kilograma meda (u istoj godini, rojeve sam nabavio pre bagrema). Moj sistem i nije bio pravi dvomatični, pre bi se reklo udvojeni: dva društva u jednoj košnici odvojena snelgrovom daskom sa četiri leta. U vreme paše manipulacijom letima usmerite izletnice iz gornjeg društva u donje i ako imate prosečnu pašu bez problema možete staviti 2 LR nastavka za medište. Tačno je da i u slaboj paši ima meda, tačno je da u prosečnoj paši donesu duplo više nego obična društva i tačno je da vam u dobroj paši treba dizalica da utovarite košnice. Elem, jedne godine posle solidne prve paše bagrema krenem u seobu na drugi bagrem sa 10 udvojenih i dva obična društva. Udvojena društva su imala po 4-5 LR nastavaka (2 plodišna i 2-3 medišna puna otvorenog meda koji nisam imao gde, početnička greška). Svaku košnicu su u kamion tovarila četvorica, na svakom uglu po jedan. Selio sam sa kolegom koji je imao oko 30 običnih društava. Uz put je počela da rominja kiša pri temperaturi od oko 18 stepeni. Prvi peh je da je kamion proklizao na jednoj blagoj uzbrdici jer je na tucaniku bilo trave. Vratim se u selo, nađem traktor, iščupa nas on i nastavimo. Nakon 200m pri prelasku preko jedne livade kamion je prosto skočio preko jednog malog jarka koji nisam video zbog visoke trave, i čulo se: tup, tup, tup. . . Kad smo otvorili kamion, sve crno, ne vide se košnice, samo pčele. 12 košnica smo istovarivali 4 sata, neke bukvalno nastavak po nastavak. Preko 100 uboda samo u predelu glave i vrata kod mene. Jedno društvo je u potpunosti stradalo i nekoliko je bilo oštećeno i još mnogo toga. Epilog u medu: izvrcano oko 700kg meda. Šta bi se tek dogodilo da nije bilo svega ovog. Naravno, ja sam napravio mnogo grešaka i zato se sve ovo i događalo, ali to je danak neiskustvu. Zaključak: sistem rada je dobar ukoliko možete da ga ispratite potrebnom mehanizacijom (kamion sa dizalicom i verovatno palete), kao i ostalom opremom, jer u dobroj paši zaista nećete moći da podignete košnicu. Ovo važi ako sa jedne paše žurite na drugu (recimo, sa prvog na drugi bagrem), a med nije zreo za vrcanje. Ako imate dovoljno vremena da skinete med, situacija se menja. Ja to nisam mogao da ispratim, a mislim da je dobro za profesionalce ili one koji to nameravaju da postanu. Ja to još uvek nisam, a ako rešim da budem, lako ću naći kamion.
PS: Sistem sa matičnom rešetkom je verovatno bolji od ovoga što sam ja radio.