Аутор Тема: Pcelarenje DB kosnicom po mesecima i tehnologija pcelarenja istom  (Прочитано 65175 пута)

0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
  • Поруке: 8.450
  • Године: 48
  • Локација: Krusevac
Pcelarenje DB kosnicom po mesecima i tehnologija pcelarenja istom
« послато: 27-11-2009, 01:58:54 »
Postovane kolege,u ovoj temi bi mogli da opisemo tehnologiju pcelarenja DB kosnicom po mesecima,kako bi mladje kolege mogle na jednom mestu da imaju uvid u neke neizostavne poslove vezane za svaki mesec posebno.
« Последња измена: 27-11-2009, 02:04:18 Nenad Ilic »
Ja volim rad koji je stvorio coveka!

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
Одг: Pcelarenje DB kosnicom po mesecima i tehnologija pcelarenja istom
« Одговор #1 послато: 27-11-2009, 02:50:44 »
Pocecu od meseca Jula,posto je mesec Juli pocetak pcelarske sezone.
Opisacu radove koje ja obavljam na mom pcelinjaku i molio bih kolege da me dopune ukoliko je nesto izostavljeno...

JULI   

U toku Jula su ceste vrucine,obicno je tada i vrlo malo padavina i tada je takoreci bespasan period.
Normalno je da u bespasnom periodu matica smanjuje polaganje jaja,tako da se cesto desava da u ovom mesecu umesto da imamo 6-7 rama sa leglom mi imamo 3-4 rama legla.
Obicno pcelari kazu da ce tokom Avgusta stimulisati maticu na vece polaganje jaja stimulativnim prihranjivanjem iz kojih ce se izleci dovoljan broj mladih zimskih pcela.
Moje je misljenje da to nije dobro jer,avgustovsko leglo treba da odneguju pcele koje se izlegu u toku Jula!
Ako u drugoj polovini Jula ima malo legla,iz takvog legla ce se izleci mali broj pcela koje nece moci da odneguju vrlo znacajno Avgustovsko leglo.
Pcele iz Avgustovskog legla imaju vaznu ulogu u kosnici,one se staraju o zimovanju drustva i o prolecnom razvoju zajednice.
Poenta radova u mesecu Julu se svodi na to,da ako je unos nektara slab,drustvo se mora prehranjivati kako bi matica intezivno polagala jaja.
Ja necu pisati o zastiti drustava od varoe u ovom mesecu,posto svaki pcelar ima svoje metode zastite,samo cu napomenuti da je ovo mesec sa kojim se pocinje zastita pcela od ove napasti.
Pozdrav.

Ван мреже nenadpesic

• Starosedelac
  • Поруке: 295
  • Године: 33
  • Локација: Knjazevac, Srbija
  • Knjazevac
« Одговор #2 послато: 27-11-2009, 11:32:21 »
Одлична тема имењаче. Очекујем још материјала.

Поздрав из Књажевца
Neša Knjaževac

Ван мреже Rodoljub Živadinović

• Predsednik SPOS-a
  • Starosedelac
  • Поруке: 7.808
  • Године: 40
  • Локација: Житковац
« Одговор #3 послато: 27-11-2009, 12:43:48 »
Имам једну идеју, ако се слажете. Ако је подржите, отворио бих 12 нових тема на Форуму, под називом ПИСМО ПЧЕЛАРИМА ЗА ЈАНУАР, ... ЗА ФЕБРУАР, ... МАРТ...
Тамо би могли баш лепо да дискутујемо о томе, а пошто има доста младих пчелара, то би им било веома занимљиво. Мислим да други пчеларски форуми немају тако конципиране теме. Ненад ми је овим текстом о јулу дао ту идеју.

Него, Ненаде, што не дођеш данас до Алексинца (40 км преко Каоника, пут је одличан), у 16 сати у Дому културе имамо предавање Ранка Вучковића из Књажевца, а са њим као гост долази и Тома Радивојевић, па да се мало дружимо и причамо. Иначе, то су два највећа пчелара Књажевца. Наравно, позивам и све друге који могу да дођу. Данас је бесплатан улаз, убудуће наплаћујемо ;D
Најбољи одговор будали је ћутање.

На мрежи Slobodan Jevtic

• Dokazani prijatelj foruma SPOS Info
  • Urednik foruma
  • Поруке: 14.515
  • Године: 63
  • Локација: St.Kostolac
« Одговор #4 послато: 27-11-2009, 13:49:50 »
Ova ideja je odlična i treba da se to sprovede u delo ali
da sebi damo obavezu da tu po mesecima izbacimo EPP
upadice koje koristimo na drugim mestima
da sve što nije vezano za taj mesec  pčelu i košnicu da urednici brišu
da tu nema neozbiljnosti već stvarno jedno lepo pisanje koje se koristi u praksi
Otvorite po mesecima i to na nekom lepom mestu napravite komplet jedan podforum
rad u pčelinjaku i van njega  po mesecima.
srdašan pozdrav

Ван мреже Milan Miladinovic

• Starosedelac
  • Поруке: 1.041
  • Године: 32
  • Локација: Петровац на Млави
  • skype-milan007miladinovic
    • Facebook profil
« Одговор #5 послато: 27-11-2009, 13:53:25 »
Имам једну идеју, ако се слажете. Ако је подржите, отворио бих 12 нових тема на Форуму, под називом ПИСМО ПЧЕЛАРИМА ЗА ЈАНУАР, ... ЗА ФЕБРУАР, ... МАРТ...
Тамо би могли баш лепо да дискутујемо о томе, а пошто има доста младих пчелара, то би им било веома занимљиво. Мислим да други пчеларски форуми немају тако конципиране теме. Ненад ми је овим текстом о јулу дао ту идеју.

Bravo za ideju !!

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #6 послато: 27-11-2009, 18:19:32 »
Dobra ideja Rodoljube samo bi trebalo da se otvori za svaku kosnicu posebno,posto radovi nisu bas isti za sve kosnice.Ja cu veceras da obradim  mesec Avgust pa moderatori neka prebace gde treba i ako treba.
Hvala na pozivu,ali sam ja poceo u selu da pecem rakiju,pa nekom drugom prilikom...
Pozdrav.

« Последња измена: 27-11-2009, 21:22:56 Nenad Ilic »

Ван мреже Djoko Zecevic

• Starosedelac
  • Поруке: 1.118
  • Локација: Zlatar - Nova Varoš
    • www.zlatarpcela.org.rs
« Одговор #7 послато: 27-11-2009, 19:08:39 »
Korisno i dobro Nenade!
Svaka čast za ideju. Ovde se radi o DB košnici i ja bih takodje voleo da, kako Slobodan reče diskusija bude korektna i konkretna bez upadica koje nisu vezane za ovu vrstu košnica!
Takodje dobro je Rodoljub predlozio da se odradi i pismo po mesecima!
Naravno, ono što si Nenade pisao za jul mesec, ne moze se primeniti ovde u BP pčelarenju ali kod ravnijih područja itekako moze.
Takodje bih voleo da vidim i teme za ostale vrste košnica redom pa bi tek tada ovo bio vrlo, vrlo moćan i stručan Forum,
sa zeljom da bude najbolji na Balkanu?
Kod pisanja bi trebalo da uzmu učešće svi kolege koji su zainteresovani a rade sa DB košnicom!
Pozdrav

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #8 послато: 27-11-2009, 19:52:54 »
                                                               AVGUST

Uh,mesec Avgust,po meni naj znacajniji mesec u pcelarskoj godini.Glavni mesec za pripremu pcelinjih drustava za zimovanje.Ovaj mesec ne trpi propuste i lose odradjene stvari,svaka greska se skupo placa u prolecnim mesecima.Ako hocete da budete uspesni u pcelarstvu na ovaj mesec morate da obratite posebnu paznju.

Pocetak i kraj Avgusta morate da iskoristite za d e t a lj a n pregled drustava.U pregledu pocetkom ovog meseca morate da obratite paznju na:
               1.jacinu pcelinjeg drustva i kontrola kolicine rezervne hrane.
               2.kakav je kvalitet saca
               3.kakva je matica,da li je leglo cebasto
               4.da li ima varoe na pcelama,krecnog legla,nozeme ili ne daj Boze Americke kuge.
               Sve sto se uoci prilikom pregleda treba zapisati a zatim poceti otklanjanje nedostataka.

Cilj treba da bude,da na pocetku meseca  pcelinja drustva u DB kosnicama budu na 10 rama sa pcelama i sa 6-7 rama legla.
Ako ste u drugoj polovini Jula meseca stimulativno prehranjivali svoja drustva i ako su drustva zdrava sa dobrim maticama ovako stanje ce te sigurno zateci.
Sto se tice hrane,sva drustva koja nemaju bar 10 kilograma hrane treba odmah prihraniti do te kolicine u vecim porcijama,jer bez tih 10 kilograma hrane nema svrhe vrsiti kasnije prihranjivanje.
Pravilo je da pcelinje drustvo nesme da ostane bez te minimalne kolicine meda ni u jednom mesecu u toku godine.
Da bi drustvo normalno prezimilo,na kraju meseca Avgusta mora da ima oko 20 kilograma meda.
                    Sto se tice pcelinjeg gnezda i sredjivanja plodisnog saca,odmah pocetkom meseca treba odstraniti sve ramove sa izvitoperenim sacem,staro sace,nedovrsene satne osnove,treba teziti da u sredini gnezda ostanu ramovi koji su najbolji u kosnici.
Ako na ramovima koji su za izbacivanje ima meda ili legla,ramove sa medom mozete staviti iza pregradne daske ili ih staviti u zbeg gde ce ih pcele ocistiti od meda.Ramove sa leglom treba staviti kao krajnje leve,to jest na hladniju stranu a kada leglo izadje izbaciti ih iz kosnice.
Prilikom sredjivanja saca u plodistu vec postojeci redosled ramova ne treba bitno menjati,vec posle izbacivanja loseg saca grupisati sace u plodistu.
Pcele ce nastojati da u sredini gnezda budu ramovi sa leglom a levo i desno ramovi sa polenom a zatim ramovi sa medom.

Sto se tice hrane,pcelinje drustvo u DB kosnici je kvalitetno zazimljeno ako krajem Avgusta ima najmanje 2 kg. hrane po ulici pcela.
Medna kapa na ramovima plodista treba da bude dubine 9-12cm.Ako pcelinje drustvo ulazi u zimu sa oko 20.000 pcela najmanja kolicina meda koje drustvo treba da ima je 18-20kg.ili najmanje po 2 kg.meda po ulici pcela.Bitno je da dopunu rezervne hrane odrade letnje pcele ciji zivotni vek traje do oktobra kada ce sve uginuti a koje dobro preradjuju secer u toku Avgusta jer u tom periodu one obilno luce invertazu.Znam da je prihrana pcelinjih drustava nuzno zlo ali u mnogim krajevima Srbije to jednostavno mora da se uradi u toku ovog meseca,zbog losih pasnih prilika.
                                 Stanje drustva krajem Avgusta trebalo bi da bude sledece:
          Odlicna drustva su ona koja tada imaju 10 ramova sa pcelama i legla na 5-6 rama.Iz tog legla ce se ipiliti dvadesetak hiljada pcela koje ce uspesno izvesti zajednicu iz zime.
Takodje i na sve ostale radnje treba obratiti paznju,narocito na suzbijanju varoe na pcelinjaku,odrzavanje pojila,kosenje trave,jednostavno odrzavanje pcelinjaka pod konac,a ako vec volimo pcele to nece da nam bude tesko.
Odprilike to su naj bitnije radnje u ovom mesecu,opet kazem po meni najbitnijem mesecu u toku godine.
Sledi Septembar,takodje bitan mesec...
Pozdrav.

Ван мреже Djoko Zecevic

• Starosedelac
    • www.zlatarpcela.org.rs
« Одговор #9 послато: 27-11-2009, 22:58:32 »
Nenade,
kada si pisao o potrebi prihranjivanja u julu (naravno ako nema unosa), onda ja tu u mojim predavanjima govorim da nije svejedno kakva je vrsta prihrane u pitanju, jer su te pcele vrlo znacajne za odgoj zimujucih pcela?
Julske pcele su veoma znacajne (to si napisao), za  negu legla iz koga ce se ispiliti pcele koje mogu ziveti od 5-6 pa cak i 8 meseci!?
Verovao ili ne, ja imam sada sistem prihrane po receptu 1:1:1 a odnosi se na med, secer, vodu!
Mogu jos reci da se radi o bagremovom medu, jer ga ja ovde nikada nisam mogao prodati!?
Taj odnos primenjujem u avgustu mesecu.
Za sada toliko od mene.
Pozdrav sa Zlatara

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #10 послато: 28-11-2009, 18:23:43 »
Ima dosta razlicitih misljenja Djoko oko prihrane pcela medom(zbog sirenja bolesti) ali ,slazem se sa tim nacinom prihrane i ja ga dajem pcelama u istom odnosu,naravno dajem im iskljucivo njihov(da ne kazem svoj) med.
Takodje znam da drustva bez problema prezime i na secernom sirupu(ili samo mislimo da prezime bez problema,to znaju samo one i niko vise)ali jednostavno kada padne sneg,i iz tople sobe gledam na pcelinjak,savest mi je Djoko mirna,znam da sam im dao hranu koja je njihova vec milonima godina,dok nismo dosli mi koji mislimo da znamo sta je za njih dobro i sta one vole vise da jedu.
Pozdrav.

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #11 послато: 28-11-2009, 20:15:25 »
                                                           SEPTEMBAR

Mesec septembar je mesec koji treba da se iskoristi za sve radnje koje iz opravdanih razloga nismo mogli da uradimo u avgustu.To je neki rok do najkasnije 15 septembra.Naravno,mogu se sve radnje uraditi i do kraja meseca,pcele ce ispraviti nase greske(ako mogu i ako stignu)ali pricamo o nekim naj idealnijim rokovima za zavrsetak zazimljavanja pcela.
                     Pri pregledu drustava u septembru treba obratiti paznju na:
            1.Ako u nekom drustvu pcele ne posedaju gusto sve ramove,takvo drustvo treba suziti za jedan ram.Ovo omogucava pcelama da lakse prezime,da budu stalno u kontaktu sa hranom i da u prolece brze krenu sa razvojem.
            2. Ako u centralnom delu gnezda postoji neki ram sa malo hrane,sa losom mednom kapom ispod 10 cm,takav ram treba ostraniti a na njegovo mesto staviti ram sa normalnom mednom kapom.
            3.Takodje ako u centru gnezda postoji ram koji je ceo ispunjen medom takav ram treba izbaciti i staviti ga do krajnjeg rama,najbolje na levu,hladniju stranu.
            4.Ako u pcelinjem gnezdu nema dovoljno rezervne hrane treba je odmah dopuniti a optimalan rok je 15 septembar.
        Ako je gnezdo ovako sredjeno,sa dovoljno kvalitetne hrane mozemo mirno da cekamo ne samo oktobar nego i kraj zime.Naravno i u ovom mesecu treba vrsiti zastitu pcela od varoe.
Sto se tice meseca oktobra u njemu nema nekih znacajnijih radova sem jednog brzog pregleda drustava a o tome malo kasnije.
 Pozdrav.

Ван мреже Slobodan M. Lukovic

• Starosedelac
  • Поруке: 332
  • Године: 77
  • Локација: Ivanjica
« Одговор #12 послато: 28-11-2009, 21:48:10 »
Pridruzujem se Nenadu i Rodoljubu i podrzavam njihove predloge.
Sobzirom na prostor za pisanje i ponavljanje istih reci, predlozio bih
da uvedemo neke skracenice koje bi npr. znacile:
Ram -R
Ram gradjevnjak - RG
Satna osnova - SO
Izvucena satna osnova - ISO
Maticna resetka - MR
itd.itd. jer mnogi imaju problem kod pisanja  a neke reci moraju da se ponove, kao sto sam napred naveo.
Pozdrav iz Ivanjice

На мрежи Slobodan Jevtic

• Dokazani prijatelj foruma SPOS Info
  • Urednik foruma
  • Поруке: 14.515
  • Године: 63
  • Локација: St.Kostolac
???: Pcelarenje DB kosnicom po mesecima i tehnologija pcelarenja istom
« Одговор #13 послато: 28-11-2009, 22:00:35 »
Pridruzujem se Nenadu i Rodoljubu i podrzavam njihove predloge.
Sobzirom na prostor za pisanje i ponavljanje istih reci, predlozio bih
da uvedemo neke skracenice koje bi npr. znacile:
Ram -R
Ram gradjevnjak - RG
Satna osnova - SO
Izvucena satna osnova - ISO
Maticna resetka - MR
itd.itd. jer mnogi imaju problem kod pisanja  a neke reci moraju da se ponove, kao sto sam napred naveo.
Pozdrav iz Ivanjice

Ime mani se toga ovi telegrafisti tra

Ван мреже Djoko Zecevic

• Starosedelac
    • www.zlatarpcela.org.rs
« Одговор #14 послато: 29-11-2009, 17:57:41 »
Nenade, dodao bih još nešto vrlo, vrlo važno!
Pored prirodnog meda, kao najbolje vrste hrane, neophodno je da zazimljene pčele imaju sasvim dovoljne količine perge!
Perga znači život potomstvu a poneki put se omakne da pčelar to ne uoči!?
Otvorene ćelije zalivene medom, moraju se prepoznati, naravno ako nije medljika što se u našim krajevima može često i dogoditi!
Dakle, košnici sa pčelama bez perge, ne piše se dobro!
Izvini što sam ovo dodao, želeo sam da dodam ovaj poznati podatak o zazimljavanju.
Pozdrav

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #15 послато: 29-11-2009, 22:23:35 »
Pobogu Djoko,zasto izvini!?
Ja moram da kazem samo,da sve sto sam napisao do sad,napisao sam ono sto znam,cista srca i otvorene duse,ono sto ne znam ja ne znam,pa bih voleo i druge kolege koje pcelare ovom kosnicom da me dopune,i trudim se da nesto ne zaboravim.Mozda ce ovo koristiti nekom mladom kolegi,mozda nece,ali neka nesto od ovoga koristi bar jednom mladom pcelaru ja cu biti prezadovoljan.
Samo me ti dopuni Djoko,bice mi cast!
Pozdrav.

Ван мреже Jugoslav Radivojevic

• Rado viđen gost
  • Поруке: 84
  • Године: 46
  • Локација: Valjevo
« Одговор #16 послато: 30-11-2009, 19:25:02 »
Postovane kolege,u ovoj temi bi mogli da opisemo tehnologiju pcelarenja DB kosnicom po mesecima,kako bi mladje kolege mogle na jednom mestu da imaju uvid u neke neizostavne poslove vezane za svaki mesec posebno.

Kao da si mi pročitao misli! ;)
Susretao sam se već sa sličnim temama, ali sam i pored svog odskudnog znanja verovao da je različitost u obavljanju poslova na pčelinjacima znatna. Bar kad su u pitanju tipovi košnica.

Hvala ti!

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #17 послато: 30-11-2009, 23:14:41 »
Nema na cemu Jugi. ;)
Pozdrav.

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #18 послато: 01-12-2009, 14:22:44 »
                                                        OKTOBAR

Ja htedoh da pisem u novo otvorenim temama radova po mesecima ali tema nema,ne znam gde se dedose?
U svakom slucaju,u oktobru mesecu su svi poslovi oko zazimljavanja drustava privedeni kraju.Ono sto do sada nije uradjeno ne moze se bitnije ispraviti.
              U ovom mesecu treba uraditi i sledece...
              1.izvrsiti kontrolu legla na americku kugu,jer legla vise ne bi trebalo da bude.Ali,ako se na zaostalim celijama zatvorenog legla primete ulegnuca i rupice a masa unutar celije rastegljiva,tamne boje obavezno takav uzorak odneti u nadleznu veterinarsku labaratoriju.
              2.da preventivno tretira pcelinja drustva nekim od sredstava protiv varoe jer sada legla vise nema ili ga ima u minimalnim kolicinama,tako da ce efikasnost tretiranja biti velika.
              3.sto se tice utopljavanja pcelinjeg drustva ja u ovom mesecu ne vrsim tu radnju,mada veci broj pcelara u ovom mesecu stave po par listova novina preko poklopne daske.
Pozdrav.

На мрежи Nenad Ilic

• moderator
« Одговор #19 послато: 02-12-2009, 00:18:04 »
                                           NOVEMBAR,DECEMBAR,JANUAR

U toku ova tri meseca nema nekog posla na pcelinjaku osim zastite pcelinjih drustava od varoe oksalnom kiselinom.To treba uraditi kada temperatura padne na 5-10 stepeni i kada je vlaznost vazduha veca.Na primer posle kise ili kada je jutro maglovito.Tokom zime je vazno da se pcelama obezbedi mir i da se zastite od uznemiravanja od strane drugih zivotinja.
Polovinom oktobra nestaju letnje pcele,tako da je sada sve na mladim zimskim pcelama.Ako smo sve uradili do sada kako treba drustvo ce bez problema izimiti i krenuti snazno u prolecni razvoj.
                 Cim zahladni pcelinje klube ce se naci na praznom sacu iz kojeg je izaslo zadnje leglo. I to oko 75% na praznom sacu i 25% posto na mednoj kapi.Poznato je da se pcelinje klube zimi krece za hranom navise,tako da pcele ne mogu da prelaze iz ulice u ulicu.Zato je vazno da u avgustu i  septembru pcele naprave kvalitetnu medni kapu i da na svakom ramu ima najmanje 2,5kg hrane.
                  Moje je misljenje da pcele do polovine februara ne treba uznemiravati nikakvom cvrstom hranom(pogacama)jer ih time samo pospesujemo za rano kretanje sa leglom i iscrpljujemo nepotrebno.Naravno ako je pcelinje drustvo zazimljeno sa nedovoljno hrane onda nema drugog izlaza nego mu dodati pogacu cim drustvo probije mednu kapu i izadje na satonosu.
                 U Januaru matica pocinje sa polaganjem desetak jaja dnevno,pcelinje drustvo polako pocinje da se budi i postaje aktivnije.Februar se dosta razlikuje od predhodna 3 meseca pa ce mo to malo kasnije.
Pozdrav.