Savez Pčelarskih Organizacija Srbije - Forum SPOS Info
07-09-2010, 11:45:07 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Вршкара  (Прочитано 14970 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
dragan donic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Старост: 46
Локација: Velika Plana
Поруке: 263

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.0.249.89 Chrome 4.0.249.89

« Одговор #390 послато: 11-03-2010, 21:45:09 »

Колега Милоше , пуно вам хвала за оволико лепих  речи написаних  о вршкари од вас се има шта научити  у књизи Јосипа Белчића давно сам прочитао да нема савременог пчеларења без поседовања вршкара у одређеној сразмери.Пишите ваша искуства су дргоцена!
Сачувана
Zoran Radisic
Prolaznik
*
Ван мреже Ван мреже

Старост: 40
Локација: Loznica
Поруке: 6

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #391 послато: 21-03-2010, 22:11:06 »

Pozdrav.
Evo danas brat i ja zavrsismo jednu vrskaru.
Kako vam se cini?
Сачувана
Stevan Banković
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Локација: Beograd
Поруке: 96

Windows XP Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0

« Одговор #392 послато: 21-03-2010, 23:07:09 »

Zorane,
extra je. Ja moju još nisam omazao.Nego čime si je mazao i koji je odnos u sastavu?

Pozdrav
Сачувана
Zoran Radisic
Prolaznik
*
Ван мреже Ван мреже

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #393 послато: 22-03-2010, 00:05:22 »

Stevo,
omazao sam je taze govedjom balegom.U kantu od oko 10-12l stavio odprilike 2/3 balege,jednu pregrst pleve i 2/3 zidarske fangle kreca u prahu.Sve sam to dobro izmesao da se dobije kompaktna celina,mora se dodavati i vode po potrebi da se dobije zidja masa (ne preterivati sa vodom da se mnogo ne razredi).I onda mazanje.Mi smo se trudili da sto bolje utrljamo, masu nismo zalili.
Napominjem da nisam imao neku posebnu razmeru nego onako po osecaju,ovde sam veceras video da sam mogao staviti i pepela ali kasno,to cu u nekoj drugoj prilici.Stavio sam je u zgradu na promaju, da se susi, pa cemo videti kako ce ispasti kad malo susne. Zao mi samo sto vec krece vegetacija pa sam za ovu godinu zavrsio sa vrskarama ali sledece zime ...Moja povoljnost je sto zivim pored reke pa pavitine imam koliko ti drago,a za prutice mislim da bi i leskovi bili sasvim u redu.
Evo ga brat udara glazuru  Зеленко
Lep pozdrav.
Сачувана
Slobodan Jevtic
Urednik foruma
Ван мреже Ван мреже

Старост: 60
Локација: St.Kostolac
Поруке: 7.840

Dokazani prijatelj foruma SPOS Info i 3 x kum

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #394 послато: 22-03-2010, 07:26:04 »

Samo da ti kažem mnogo lepo urađena za ostalo postoje majstori
koji bolje znaju pozdrav
Сачувана

Predrag Brajkovic
Pepi
Glavni urednik foruma
Ван мреже Ван мреже

Старост: 52
Локација: Zajecar
Поруке: 1.444

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Одговор #395 послато: 22-03-2010, 21:20:57 »

У суботу сам са собом, на пчелињак, водио једног малог из секције. Вршили смо преглед стања храна, легло, матице, јачина и уписивали у записник. У сваком друштву смо изгребали по једну страну оквира са медом. С обзиром да ме деца, већ дуже времена, убеђују да исплетемо једну вршкару, по завршеном  послу смо накупили дреновог шибља и мало павита. Павита ће требати још, па ће свако од деце индивидуално (за домаћи) да накупи. Једном малом сам дао нацрт врха вршкаре, да његов деда на тракси то одради.
Зоране, прелепо си урадио вршкару. Има леп облик, а рекао би и запремину. Гледао сам и ја лесково шибље, које је много лепше од дреновог, али ми се чини да је некако слабашно. Нисам сигуран колико је трајно, па сам одустао и накупио, проверено, дреново. Истина је да се оно лесково просто нуди, како је право и лепо.

Поздрав!
Сачувана

Pčele su čudo!
Zoran Radisic
Prolaznik
*
Ван мреже Ван мреже

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #396 послато: 23-03-2010, 18:25:57 »

Pozdrav Predraze,
  Kosnicu smo radili prema tvojim onim slikama. Nismo stavljali ona drvca u krst jer mislimo da nisu potrebna.Jednom sam naselio roj u vrsku koju sam kupio na pijaci u Loznici od nekog cice iz Bosne. Prihranio ga medom, izvukao je oko 10dm saca i posle 2-3 dana je napustio kosnicu.
   Ima li neko nekakav predloa za podnjacu za ovakvu kosnicu ili da se snalazim sam.
Vrskaru sam uzeo radi skidanja rojeva ali nikad je nisam upotrebio,stoji mi na tavanu vec nekoliko godina,probacu na prolece da ih naselim. Vrskara nije bas zgodna za skidanje roja zbog tezine i gabarita.Mnogo je bolja omanja kartonska kutija u koju su stavljene dve tanke letvice u krst kroz sredinu,laka za rukovanje i lako se roj stresa posle u okvirnu kosnicu.To me je naucio pok. deda Drago Djordjevic.Kutija se stavi iznad roja i malo mu se pomogne ka krene u nju,po instiktu one polako sve predju u kutiju a ostalo znate.
Сачувана
Predrag Brajkovic
Pepi
Glavni urednik foruma
Ван мреже Ван мреже

Старост: 52
Локација: Zajecar
Поруке: 1.444

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Одговор #397 послато: 23-03-2010, 23:15:18 »

Pozdrav Predraze,
  Nismo stavljali ona drvca u krst jer mislimo da nisu potrebna.

Та дрвца су некада стављали и тако је свуда писало, а можда и није неопходно. Дрвца се не стављају кад се вршкара плете, већ касније, кад се насељава рој. Вероватно може и без њих. Када сам вадио саће из вршкаре, приметио сам да пчеле готово и  не везују саће за та дрвца. Изграде саће, а дрвца заобуђу, тако да она просто стоје у рупама кроз сатове. Да ли је увек тако, нисам сигуран.

Што се тиче хватања ројева, згодне су оне плетаре од сламе. Ја имам две, које користим више од двадесет година. Потребан има је ремонт. Користио сам и ове од павита (олепљене), али тешке су и праве проблем ако је рој на неком незгодном месту. Једном приликом сам и ја искористио картонску кутију. Све се може, ако човека хоће пчеле. Нисам видео, али се десило у мом селу, да се рој ухватио за живу жену. С обзиром да су били пчелари, све је прошло како треба.

Поздрав!
Сачувана

Pčele su čudo!
Jernej Mehle
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Локација: Slovenija
Поруке: 73

Windows XP Windows XP
Browser:

« Одговор #398 послато: 24-03-2010, 08:37:57 »

Zorane, super vrškara! I odlične informacije od obojice. Pozdrav, j
Сачувана

Ključ do zdrave pčele prirodno je saće.
Ali prirodno saće još nije prirodno pčelarenje,
kao "hot-dog" još nije vruči pas.
Tihomir Mačkić
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Старост: 37
Локација: Banja Luka
Поруке: 991

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Одговор #399 послато: 24-03-2010, 10:31:16 »

Sviđa mi se ova kućica za vrškare... Смешко
Сачувана
Sveto Stevanovic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Локација: Užice
Поруке: 4.008

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 4.1.249.1036 Chrome 4.1.249.1036

« Одговор #400 послато: 24-03-2010, 12:25:13 »

Kućica je odlična, samo mi vrškare izgledaju male. Probaću nešto slično da napravim. Pozdrav.
Сачувана
Zoran Radisic
Prolaznik
*
Ван мреже Ван мреже

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #401 послато: 24-03-2010, 17:53:04 »

Niko mi nista ne napisa za podnjacu,ima li ko kakvih predloga?
Jeli obavezna ona rupa za leto ili mogu da izlaze  sa donje strane?
Сачувана
Jernej Mehle
Rado viđen gost
Ван мреже Ван мреже

Локација: Slovenija
Поруке: 73

Windows XP Windows XP
Browser:

« Одговор #402 послато: 24-03-2010, 20:32:34 »

Odlična kućica! A pletare imaju leta na trečom obruću, kao što sam ih i ja uradio poslije dugog razmišljanja. Zašto tako visoko? Zbog lakšeg tovarenja: leto se začepi, a vrškara obavije zavjesom, pa je dole lepo zatvoreno, a kad je leto ispod, mislim da pčele mogu da se provuku uz spoljašnju stranu zida vrškare ?? A u svijetu imaju na vrškarama/pletarama leta dole, malo gore, na sredini, a Njemci sasvim gore, pedalj ispod vrha. Mislim da je to zbog prevažanja?

Za podnjaću pitao sam velike majstore, ali su nešto veoma škrti na radodarnosti, obećan je bilo i film od majstora Brnde?? Na slikama vidim različite podnjače, ali i one bez njih, samo sa tanjurom na daski.

Dolazi proljeće, a niko neče mladim vrškarašima par rečenica da podjeli? Pozdrav, j
Сачувана

Ključ do zdrave pčele prirodno je saće.
Ali prirodno saće još nije prirodno pčelarenje,
kao "hot-dog" još nije vruči pas.
Milos Milosavljevic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Старост: 65
Локација: BALJEVAC NA IBRU
Поруке: 568

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18 Firefox 3.0.18

« Одговор #403 послато: 25-03-2010, 17:43:13 »

Ta drvca, što se postavljaju na vrškari, negde na jednoj trećini visine gledano odozgo, mi je hiljadu puta otežavala posao efikasnog vađenja saća iz vrškare, nakon iskucavanja pčela. Jer nije istina da pčela za njih neće da vezuje saće. Hoće i to kako. Kroz pet šest ramova se drvce uvuklo u saće od voska pa ni snažna, a popularna "konjska" klešta ima da zapnu da bi se drvce isčupalo. A i realno, stvarno ko udara drvčiće u krst u rupi drveta u koju roj pčela uleti. Međutim, kojiko sam se puta namučio dok sam drvčiće vadio iz više godina stare vrškare, toliko puta, a možda i više sam imao neprilika, baš iz razloga ne postavljanja drvčića u vidu krsta u praznu vrškaru, pre useljenja roja u nju. Jer, drvo u šumi stoji, kako stoji i čak ni jaki vetar ni za milimetar, tako ogromno stablo ne pomera, a kamo li da ga izvrće, kako mi to znamo i moramo sa našom pčelom u vrškari.  Ne da je poželjno, već je obaveza da se prutići kao armatura saću i to u delu saća gde pčele med skladište, postavljaju, pri tome vodeći računa o njihovom, sutra lakom čupanju kleštima iz popunjene, saćem, naše iskucane vrškare. Pčele svoje saće kače za zidove vrškare i u toj gornjoj zoni odlazu teški med, pa potpora takvom saću, dobro dođu naši ukršteni štapići. Ispod štapica je u većini slučajeva saće plodišta, a ono je kao pero lako, te ne postoji opasnost njegovog otkidanja, prilikom našeg, ponekada nespretnog i dosta sporog, zagledanja prevrnute vrškare.  Prutići se zavlače između pletiva pre mazanja vrškare kravljom balegom, ali pri tome se mora voditi računa, kažem, da se prutic, može skroz izvuci kroz pletivo vrškare, kada za to dođe vreme.
  Podna daska kod vrškare, čak i ne mora da postoji. Okačite vrškaru o nekakvu čvrstu granu i dobro je učvrstite da se ne okreće, pomera i pčelama nije potrebna podna daska. Gde će pčele izletati? Pa skoro cela donja otvorena površina vrškare je otvori za komunikaciju sa okolinom. Međutim, pčela zna da saće izgradi i van gabarita vrškare, pa je za to potrebno pčeli ograničiti zapreminu date joj kućice. Gde će stajati vrškara? Na goloj zemlji, pri tome podignuta na tri nešto deblja oslonca, kamena. Ili još bolje parče lima od bureta, bačeno na golu zemlju i vrškara na lim postavljena. Ma ima da radi ko satić, samo ako priroda pruži povoljne uslove.  Obična daska colara, pa još u krug ( nešto malo većeg prečnika) izrezana, da se atmosferski talog ne širi u unutrašnjost košnice, je odlična podna daska. Sve do sada nabrojano ne omogućuje pčelaru udobnost pri negovanju useljenih pčela u njegovu, ko biseri vrednu košnicu, vrškaru.
  Ali, ako se na srugarama kupi otpadak, obično od dozemka nešto većeg prečnika trupca parče daske debljine oko 5 sm a da je širine oko 35 do 40 sm i takvo parče debele daske se poveri dobrom rukovaocu motornom testerom, koji će sa oštrim zupcima testere iskopati brazde po celoj dasci, uzduž i popreko, s tim što ne sme da drvo probije do kraja debljine daske. Kanali se vade samo u delu daske u vidu kruga čili prečnik je za dva sm manji od prečnika naše vrškare. Kada se testerom izvade kanali i isti međusobno spoje, istom tom testerom se izvuče kanal, pa skoro do samog kraja tako obrađene daske, Na kraju  kanala se dletom napravi malo šira rupa u koju će pčelar uz pomoć levka sipati sirup, ili razblaženi med, kako bi pčele u vrškari nahranio. Pri tom ne pomerati košnicu sa mesta, niti pčele u košnici uznemiravati. Kada se kanali testerom izvade, vrelim voskom  obložiti iskopane kanale ( da nam drvo ne popije sirup), a kanal koji je vani gabarita naše košnice, kao i sama rupa za sipanje hrane, mora se obložiti sa gornje strane limom kako bi sprečili pčelu tuđicu da nam ne pokrade našu muku.
 Ali najbolja podna daska se može napraviti baš kako se vidi u prilogu na okačenim slikama. Obična plastična hranilica se ugradi i učvrsti za podnu dasku, ali tako da, njenim zadnjim delom bude van podne daske. Taj se deo pokrije limom koji se može okretanjem u stranu pomerati i u tako otvorenu hranilicu sipati ono što smo naumili pčelama dati. Lim, nakon sipanja ponovo vratimo na svoje mesto i time osigurali pristup tuđici do naše hrane.  Znači vrškaru prilikom hranjenja ničim ne uznemiravamo, a tako hranjene pčele znaju da to cene pa će nam uzvratiti brzim razvojem, rojenjem, i veselom zukom bez i trunke želje za ubadanjem. Danas je jedna od šest vrškara pomerena sa takve podne daske i okrenuta objektivu da se i ona nađe među nama, na našem dragom forumu.
« Последња измена: 25-03-2010, 17:55:18 Milos Milosavljevic » Сачувана
Moma Milovanovic
Starosedelac
Ван мреже Ван мреже

Старост: 61
Локација: Osecina-Gornje Crniljevo
Поруке: 2.057

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6 Firefox 3.6

« Одговор #404 послато: 25-03-2010, 17:50:02 »

Milose genijalna ideja.

Pozdrav Moma.
Сачувана
Странице: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 0.109 секунди са 20 упита.

04-04-2010, 09:01:59