SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKANDALOZNI REZULTATI ANALIZE MEDA U METROU



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 51.205

Nakon pojave neverovatno jeftinog meda u Metrou krajem oktobra prošle godine (OVDE) i sledstvene analize koju je obavio Pokret potrošača „Forum“, sa kojim je SPOS sklopio 31. januara 2009. godine ugovor o saradnji, i koji smo obavestili i zatražili da iskoristi svoja zakonska prava i izvrši kontrolu tog meda i rezultate objavi javno, imali smo prilike da vidimo da bagremov med firme Irikom iz Beograda nije odgovarao Pravilniku o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Ovih dana je ponovo u niškom Metrou uzorkovan med, ovog puta tri vrste meda proizvođača Irikom iz Beograda (bagremov, livadski i cvetni). Dobijeni rezultati su poražavajući, i predstavljaju konačni dokaz šta sve mogu da pojedu građani Srbije koji se medom snabdevaju na ovaj način. Da li će država i dalje nemo da posmatra kako ima mnogo slučajeva da med ili „med“ koji prate svi zakonski zahtevani dokumenti ne odgovara zahtevanom kvalitetu, čak sadrži veštačke boje (!!!!), dok u isto vreme pčelarima ne dozvoljava da pod istim uslovima kao pčelari Evropske Unije dođu do tih istih dokumenata i plasiraju svoj med i na domaće i na strano tržište?

 

 

Da podsetimo, u prethodnoj analizi iz novembra 2009. godine, bagremov med proizvođača Irikom iz Beograda po pitanju nekih parametara kvaliteta nije odgovarao Pravilniku o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Nivo HMF-a u ovom medu iznosio je 424 mg/kg, a dozvoljeno je maksimalno 40 mg/kg. Aktivnost dijastaze iznosila je manje od 1 DN, a dozvoljeno je minimalno 8 DN. U stručnom mišljenju laboratorije o rezultatima piše da je ovaj med „male (bez)dijastatske aktivnosti“ i „nekarakterističnih organoleptičkih osobina (miris i aroma) za med od bagrema“.

 

Poslednje analize meda iz niškog Metroa (uzorkovano 26. aprila), koje nam je Pokret potrošača „Forum“ danas ustupio za objavljivanje, pokazale su sledeće:

 

 

Livadski med firme Irikom iz Beograda nije usaglašen sa propisanim vrednostima, pa je nađeno da je količina redukujućih šećera 56,25 (a propisano je minimalno 65), da je količina saharoze 20,75 (a propisano je maksimalno 5), da je nivo HMF-a 190 mg/kg (a propisano je maksimalno 40), da aktivnost dijastaze ne postoji (a propisano je minimalno 8 DN) i da sadrži boju sintetskog porekla E102. Shodno stručnom mišljenju laboratorije, ovaj med NIJE zdravstveno bezbedan prema Zakonu o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS br. 41/2009).

 

Cvetni med firme Irikom iz Beograda nije usaglašen sa propisanim vrednostima, pa je nađeno da je količina redukujućih šećera 57,75 (a propisano je minimalno 65), da je količina saharoze 19,25 (a propisano je maksimalno 5), da je nivo HMF-a 160 mg/kg (a propisano je maksimalno 40), da aktivnost dijastaze ne postoji (a propisano je minimalno 8 DN) i da sadrži boju sintetskog porekla E102. Shodno stručnom mišljenju laboratorije, ovaj med NIJE zdravstveno bezbedan prema Zakonu o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS br. 41/2009).

 

Bagremov med firme Irikom iz Beograda nije usaglašen sa propisanim vrednostima, pa je nađeno da je količina redukujućih šećera 57,8 (a propisano je minimalno 65), da je količina saharoze 19,8 (a propisano je maksimalno 10), da je nivo HMF-a 160 mg/kg (a propisano je maksimalno 40) i da aktivnost dijastaze ne postoji (a propisano je minimalno 8 DN). Shodno stručnom mišljenju laboratorije, ovaj med NIJE zdravstveno bezbedan prema Zakonu o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS br. 41/2009).

 

Prema izveštaju laboratorije, sve tri vrste meda nisu imale karakterističnu aromu za deklarisani proizvod.

 

Zahvaljujemo se Pokretu potrošača Forum na saradnji i ustupanju dobijenih analiza. Rezultate analiza Pokret potrošača Forum objavljuje na konferenciji za štampu. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE