SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVA POLITIKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.970

Danas je predsednik SPOS-a imao sastanak sa jednim od prvih saradnika novog ministra poljoprivrede gospodina Dušana Petrovića, gospodinom Zoranom Nenadovićem.

U veoma iscrpnom i otvorenom razgovoru razmatrana je primena nove razvojne politike Ministarstva poljoprivrede i trgovine u sferi pčelarstva. Naime, Ministarstvo poljoprivrede će ove godine na sasvim drugačijoj osnovi subvencionirati poljoprivredu, a svi prethodni planovi, koji su se bazirali na prošlogodišnjem tipu podrške, stopirani su.

Gospodin Nenadović razmenio je mišljenje sa predsednikom SPOS-a o planovima da se izuzetno povoljnom kreditnom politikom podstakne razvoj pčelarstva. Kreće se sa ozbiljnim razmatranjem takvog načina podrške, kroz kredite u visini do 5.000 evra po pčelaru, bez hipoteke, sa obavezom vraćanja kredita u trogodišnjem periodu, isključivo medom. Država bi pokrila kamatu komercijalnih kredita. Cilj je da sa tih 5.000 evra zainteresovani počelari uvećaju pčelinjak za 50 košnica i pčelinjih društava, te da ojačaju kao robni proizvođači.

Predsednik SPOS-a izložio je dobro poznati stav SPOS-a i o načinu subvencioniranja po košnici, jer bi time bili pokriveni pčelari sa manjim brojem košnica koji ne mogu da uđu u investiciju većeg širenja pčelinjaka već u ovoj godini.

Današnji razgovor doveo je do novih predloga koji će nakon dodatnih razgovora narednih dana, dovesti do predloga pomoći pčelarstvu već tokom naredne nedelje, koji će biti stavljen na javnu raspravu. Svi koji žele da efektivno (pre svega brzo) učestvuju u javnoj raspravi, zbog kratkoće vremena, najbolje je da se priključe forumu SPOS-a (http://spos.info/forum/index.php), koji već broji 2.400 članova, i predstavlja relevantnu bazu mišljenja srpskih pčelara.

Ono što je sigurno jeste da će država ove godine izdvojiti značajno veća sredstva za razvoj pčelarstva. Naše trogodišnje aktivnosti konačno su dale prave i najvažnije rezultate, jer je znatno povećani izvoz meda prošle godine prepoznat u Ministarstvu poljoprivrede, kao način povećanja deviznog priliva i izvoza. Jer, nakon što je SPOS pronašao kupce iz inostranstva koji mogu da kupe po pristojnim cenama nekoliko puta veće količine meda nego što Srbija može da proizvede, normalno je da se postavlja pitanje zašto koristimo svega 0,5% pčelinjih paša u Srbiji, i zašto dozvoljavamo da toliki med nepovratno propada.

Zaista je bilo za uživanje slušati gospodina Nenadovića koji celom problemu pristupa apsolutno sistemski, sa željom da se produkcija meda poveća značajnije.

U celoj ovoj analizi i realizaciji na terenu, Ministarstvo poljoprivrede će koristiti usluge SPOS-a u smislu partnerskih odnosa i zajedničkog planiranja i realizacije dogovorenog, ali će u celu priču biti uključeni i otkupljivači meda, što je SPOS-u posebno drago, jer će to konačno biti prilika da inicijativa SPOS-a iz 2008. godine o zajedničkom nastupu SPOS-a i otkupljivača, dođe ponovo na dnevni red, kako smo ovih dana i najavili, te da svima bude bolje.

Hvala Ministarstvu poljoprivrede na dobrim namerama da se u pčelarstvo uloži više sredstava već u ovoj godini!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE