SPOS logo
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

САОПШТЕЊЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА АСОЦИЈАЦИЈЕ ПЧЕЛАРСКИХ УДРУЖЕЊА МАЧВАНСКОГ И КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА

Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.267

Поводом вести, објављене у листу „Подринске новине“ од 10. марта 2016. да је у Шапцу основана Регионална асоцијација пчеларских друштава, изјављујемо следеће.

– Асоцијација пчеларских удружења два округа, Мачванског и Колубарског, давно је основана, пре више од седам година, на оснивачкој скупштини одржаној првог марта 2009. године у Шапцу, када је изабран извршни одбор, усвојен статут и одређено седиште и адреса. Поводом оснивања и прве годишњице рада, штампан је Билтен Асоцијације 2010. године у тиражу од 1000 примерака.

– Седиште јој је у Шапцу а основни покретач и носилац њених активности је Друштво пчелара „Шабац“, најјаче пчеларско удружење у оба округа.

ДП „Шабац“ је до сада организовало 9 регионалних скупова и саветовања Асоцијације а 2015. годину завршило са 257 својих чланова (од којих су 160 и чланови СПОС-а), који поседују преко 10.000 кошница а произвели су у прошлој години више од 250 тона меда.

– Оснивање Асоцијације помогао је Град Шабац а свих ових година постојања помаже и њен рад. У раду прошлогодишњег регионалног скупа Асоцијације у Шапцу, учествовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, истакавши у свом излагању да је веома пријатно изненађен нивоом организованости и рада Асоцијације и Друштва, и обећавши још помоћи пчеларима, која је и стигла.

На иницијативу градоначелника ДП „Шабац“ је, 7. новембра 2015. организовао почетак рада шестомесечне пчеларске школе. Школа има 164 полазника за које је Град Шабац обезбедио 600 кошница и 600 ројева.

– За ових седам година постојања Асоцијација је, заједно са појединим чланицама, организовала 38 регионалних саветовања пчелара.

Петнаест чланица је једном или више пута било у улози домаћина регионалног скупа. Петнаесто је удружење из Косјерића, које је по први пут било домаћин, 37. по реду саветовања одржаног 13. децембра 2015. године .

– На последњем саветовању, 38. по реду, одржаном 27. децембра 2015. године, коме је домаћин био УП „Нуклеус“ из Ваљева, једногласно је донета одлука о пријему у чланство три нова удружења и утврђено да Асоцијација има 30 чланица. Констатовано је и да за ових седам година ни једна чланица није напустила Асоцијацију нити доставила приговор на њен рад. Статутом је предвиђено да чланица која жели иступити из Асоцијације подноси о томе писмену изјаву.

– Ове зиме Асоцијација је обезбедила 13 бесплатних предавања члановима који су то тражили као облик помоћи у свом раду. Обезбедила је и 16 предавача из својих чланица за извођење шестомесечне наставе у пчеларској школи коју је покренуло ДП „Шабац“ под покровитељством Града Шапца. Уговорила је, два регионална саветовања у децембру, у Косјерићу и Ваљеву, о којима је напред било речи, и одржање два регионална саветовања за пролеће: једно у Лајковцу за 27. март (најава објављена у мартовском броју „Српског пчелара“) а друго јубиларно, четрдесето по реду у Шапцу за 24 април чији домаћин ће бити ДП „Шабац“ а специјални гост председник СПОС-а др мед Родољуб Живадиновић, који ће водити пчеларску трибину о актуелној проблематици српског пчеларства.

– Гарантовали смо председнику Живадиновићу да ће му учешће на Саветовању у Шапцу бити безбедно и да се догађаји из марта 2015. (које је описао у ауторском тексту под насловом „Дно дна“ објављеном у „Пчелару“, детаље погледајте ОВДЕ), када је, од људи који не припадају ни ДП „Шабац“ ни Асоцијацији, био изложен бруталном нападу у коме му је демолиран аутомобил, неће поновити.

Председник

Рајко Пејановић