• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd spos.rs@gmail.com 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS SE OBRATIO EVROPSKOJ UNIJI SA ZAHTEVOM DA NAM DOZVOLI IZVOZ ROJEVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.181

Kao što je poznato, EU svojim propisima ne dozvoljava uvoz rojeva iz Srbije na svoju teritoriju. Dozvoljen je samo uvoz pčelinjih matica sa pčelama pratiljama.

SPOS je ovih dana poslao dopis ambasadoru EU u Srbiji, kao i Evropskoj Komisiji, sa molbom da se preduzmu neophodne izmene propisa koje bi omogućile da se iz Srbije izvoze rojevi u EU. 

Time bi i Srbija postala ravnopravna sa drugim zemljama kojima je to dozvoljeno. 

Napominjemo svim pčelarima Srbije koji imaju interesovanje za rojevima od strane kupaca sa teritorije EU, da im OBAVEZNO napomenu da je osobito vazno da se upravo oni (kupci) obrate svojim nadleznim organima sa zahtevom da se Srbiji omogući izvoz rojeva u EU, to bi značajno ubrzalo ovu proceduru. 

Dozvola izvoza rojeva značajno bi unapredila i razvoj organskog pčelarstva u Srbiji, jer se roj iz organske proizvodnje na pet ramova prodaje u EU po cenama i do 180 evra za pčelara, što bi bio dodatni stimulativni faktor za pčelare da pristupe organskoj proizvodnji, jer se organska proizvodnja zasnovana samo na medu, u Srbiji još uvek ne isplati, bar ne dok SPOS ne završi svoj Pogon za plasman meda do kraja ove godine. 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedIn

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien