• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd spos.rs@gmail.com 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USKORO SUDSKI PROCES ZBOG TROVANJA PČELA U MALOM STAPARUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.647

Nakon trovanja 529 pčelinjih društava u Malom Staparu kod Sivca (OVDE), Odbor za zaštitu pčela SPOS-a preduzeo je sve korake iz svoje nadležnosti (OVDE), a nakon utvrđivanja da je jedna firma opravdano osumnjičena da je potencijalni uzročnik ovog velikog trovanja, predsednik SPOS-a je i lično prisustvovao novom inspekcijskom nadzoru (OVDE), nakon što je advokatska kancelarija SPOS-a utvrdila po nama teške propuste u prethodnom inspekcijskom nadzoru.

Drugi cilj posete predsednika SPOS-a bio je da pokuša da argumentima ubedi vlasnika osumnjičene firme da je najbolje da se dogovori sa pčelarima i da, pored već podnete prijave ya privredni prestup i kayne koju će morati da plati po tom osnovu, smanji troškove i obešteti pčelare kroz vansudsko poravnanje. 

Advokatska kancelarija SPOS-a obavestila je danas SPOS, da je upravo danas istekao rok da se osumnjičena firma izjasni po zvaničnom zahtevu za mirno rešenje spora koji je advokatska kancelarija SPOS-a poslala osumnjičenoj firmi u ime oštećenih pčelara. Pošto osumnjičena firma u propisanom periodu nije kontaktirala ni advokatsku kancelariju SPOS-a ni oštećene pčelare, jasno je da sledi sudski proces. 

Narednih dana će advokati iz advokatske kancelarije SPOS-a obići oštećene pčelare i još jednom popričati sa njima, a očekuje se da tužba bude predata sudu naredne nedelje. 

Na žalost, nije bilo dovoljno zdrave pameti da se stvari reše vansudskim poravnanjem, i pčelarima i okrivljenom sledi sudski proces. 

Na žalost, pogodilo se da su upravo danas na internetu, tj. na mestu na internetu koje svakodnevno objavljuje različite neistine i obmanjuje javnost navodno štiteći pčelare a zapravo im nanoseći neviđenu štetu, objavljene neke analize pčela, koje nisu prave i zvanične analize. Pitamo se, ima li kraja ljudskoj zlobi, i da li zloba može da shvati da ovakvim zlonamernim i prozaičnim objavama nanosi direktnu ŠTETU oštećenim pčelarima? Ali, navikli smo na sve vrste borbe, pa i na ovakve dvostruke. Idemo dalje.  

Inače, prave analize pčela koje će biti korišćene na sudu su sasvim drugačije, u njima su pronađeni insekticidi koji su potencijalni uzrok stradanja pcela. Na sudu treba dokazati ko ih je otrovao. 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedIn

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien