SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSEDNIK SPOS-a RAZGOVARAO SA NAČELNICOM VETERINARSKE INSPEKCIJE SRBIJE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.967

Predsednik SPOS-a razgovarao je sa načelnicom Veterinarske inspekcije Srbije gospođom Sanjom Čelebićanin, na više tema, i članovima SPOS-a može da prenese dobre vesti.

Razgovor je imao dve teme.

Prva je aktuelna situacija oko akcije suzbijanja neispravnog meda na tržištu Srbije. Načelnica veterinarske inspekcije uverila je predsednika SPOS-a da inspekcija ovih dana čini sve što je u njenoj nadležnosti da proveri kvalitet meda na tržištu, te da će nakon svih obavljenih kontrola i pojačanog nadzora nad akterima u prometu meda koji je u toku, objaviti detaljan izveštaj.

Druga tema, podjednako važna za pčelare Srbije, ticala se novih pravila koja će važiti za prostorije u domaćinstvu. Kao što je poznato, nedavno je Ministarstvo poljoprivrede ukinulo postojeći sporni Pravilnik koji reguliše prostorije u domaćinstvu pčelara iz 1989. godine, na koji je SPOS imao brojne primedbe, sa datumom ukidanja 1. juna 2011. godine. Ovaj Pravilnik zamenjen je Pravilnikom o uslovima higijene hrane (OVDE, pod rednim brojem 25) o kome smo već pisali i na sajtu i u Pčelaru za novembar 2010. godine. Taj Pravilnik je otvorio novu stranicu u oblasti pčelarstva po pitanju prostorija u domaćinstvu. SPOS je očekivao da će nakon njega izaći još jedan pravilnik koji će detaljnije precizirati prostorije u domaćinstvu. Međutim, došlo je do nesporazuma, jer je upravo taj Pravilnik jedini koji će regulisati prostorije u domaćinstvu i drugog neće biti. Ovo je odlična vest za pčelare Srbije, koju je danas potvrdila i načelnica Veterinarske inspekcije Srbije.

Da podsetimo, to znači da je Uprava za veterinu praktično prihvatila sve sugestije SPOS-a po ovom pitanju, i odlučila se za osnovni princip da treba rešiti suštinske probleme, a ne baviti se formom, što je za svaku pohvalu i opštu podršku. To je bila i poruka Priručnika o dobroj pčelarskoj praksi objavljenog 2007. godine povodom seminara u čijoj organizaciji je učestvovalo i Ministarstvo poljoprivrede, i drago nam je što je zaživelo pravo rešenje.

Naime, ovaj Pravilnik samo propisuje uslove higijene hrane, a ne bavi se uopšte brojem, obimom i vrstom prostorija u primarnoj proizvodnji, kao što je činio prethodni Pravilnik, te će se one praktično prilagođavati obimu proizvodnje.

Takođe je dogovoreno sa gospođom Čelebićanin da se sa SPOS-om usaglasi Pravilnik o dobroj pčelarskoj praksi koji SPOS priprema, kako bi jednog dana bio priznat i od strane države, što je osnovni preduslov za uspešno i moderno pčelarenje, sa niskim rizima za zagađenje pčelinjih proizvoda u primarnoj pčelarskoj proizvodnji.

Dogovoren je sastanak nakon Nove godine, na kome ćemo detaljnije razgovarati na sve ove teme.

Zahvaljujemo se gospođi Čelebićanin na dobrim vestima, kao i svim poslenicima Ministarstva poljoprivrede! Ovo je zaista izuzetan novogodišnji poklon pčelarima Srbije!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE