SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PONOVO O SUBVENCIJAMA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.837

Kao što smo vas i informisali u  martovskom Pčelaru, Skupština Srbije usvojila je Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, shodno kome je za pčelarstvo određena subvencija od 500 dinara po košnici.

Subvencije u poljoprivredi, ovog puta i u pčelarstvu, mogu dobiti samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, što je već svima poznato godinama unazad, a u Pčelaru za decembar 2012. godine obavestili smo vas da tu subvenciju, mogu dobiti samo komercijalna gazdinstva, te smo preporučili pčelarima da regulišu status svog gazdinstva tako da bude komercijalno. Kasnije se ispostavilo da poljoprivredni penzioneri ne mogu imati registrovano komercijalno gazdinstvo, već isključivo nekomercijalno (i ne mogu ostvariti subvenciju), ali zato svi ostali mogu.

Nadamo se da ste regulisali status svog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, ili da ste ga registrovali ako ga niste imali (do 31. marta, što je višegodišnji rok za registraciju ili obnovu gazdinstva). Ranijih godina, ovaj rok je ponekad produžavan, ali ove godine to je nemoguće, jer je rok za registraciju upisan u Zakon. Zato je država obezbedila duže radno vreme radnika koji tehnički obavljaju registraciju, i rade čak i subotom. I ministar poljoprivrede je lično, preko reklame RTS-a pozivao poljoprivrednike da registruju poljoprivredno gazdinstvo i ostvare pravo na subvencije. U nekim opštinama je ove godine zahtevan novi izvod iz katastra za potrebe registracije gazdinstva, jer je došlo do nekih statusnih promena po pitanju katastra, a u opštinama gde do takvih promena nije došlo, novi izvodi nisu traženi.

Pri obnovi i novoj registraciji neophodno je imati ID (HID) broj gazdinstva koji se upisuje u obrazac br. 4. Samo da napomenemo, sva poljoprivredna gazdinstva koja u svom domaćinstvu imaju stočarsku proizvodnju, već imaju svoj ID broj i potrebno je samo otići do prve nadležne veterinarske stanice i u okviru postojećeg ID broja gazdinstva nadležni veterinarski tehničar će dopisati da se na tom domaćinstvu nalaze i pčelinje zajednice (pored drugih vrsta ranije prijavljenih životinja). Pri upisivanju u registar poljoprivrednog gazdinstva, pored upisa pčelinjih zajednica, upisuje se i ID broj (HID).

O ovom uvođenju pčelara u veterinarsku evidenciju držalaca pčela već smo više puta pisali u časopisu Pčelar, prvi put još 2010. godine, te verujemo da ste taj posao davno obavili. Uvođenje u ovu veterinarsku evidenciju (bazu podataka) je besplatno, i niko nema prava da vam naplati bilo kakvu naknadu za taj posao.

Poljoprivredna gazdinstva koja na svom imanju nemaju stočarsku proizvodnju trebaju da odu do prve nadležne veterinarske stanice sa ličnom kartom i da dobiju ID (HID) broj poljoprivrednog gazdinstva. To je obaveza svih pčelara, o kojoj je SPOS, kako rekosmo, i ranije više puta pisao u časopisu Pčelar i na sajtu SPOS-a, još od 2010. godine. I ovde ponavljamo tadašnje uputstvo, koje važi i danas, i koje je već objavljivano u časopisu Pčelar:

Način registracije pčelinjaka u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije regulisan je tako da svaki pčelar treba da ode do svoje lokalne ovlašćene veterinarske stanice i da pruži podatke o svom pčelinjaku. Tamo će dobiti evidencioni list u koji se upisuje dodeljeni jedinstveni identifikacioni broj gazdinstva iz Centralne baze. Ukoliko je gazdinstvu već dodeljen identifikacioni broj gazdinstva prilikom registracije drugih životinja, pčelinjak dobija isti broj, a u Centralnoj bazi podataka se pored postojeće uloge (držalac goveda, držalac živine…), dodaje i uloga „držalac pčela“. Ovde treba napomenuti da veterinar ne upisuje broj vaših košnica, a i kad bi upisivao, taj broj ne bi bio validan. Validan broj košnica, tj. pčelinjih zajednica, za dobijanje subvencija, biće samo onaj broj košnica koji bude obeležen. Kada ovlašćeni obeleživač bude obeležio košnice, on će obaviti upis obeleženih košnica u bazu podataka, i na osnovu tog broja, pčelar će moći da podnosi zahtev za dobijanje subvencija.

Procedura registracije pčelinjaka u bazi podataka identična je proceduri registracije bilo kog drugog tipa gazdinstva na kome se drže i čuvaju životinje, s tim što je obavezno čekiranje polja „držalac pčela“. Ukoliko je pčelinjak smešten na mestu koje nema svoju adresu, upisuje se broj katastarske parcele.

Da ne dođe do zabune, BPG (broj poljoprivrednog gazdinstava) ima 12 cifara, isto kao i ID broj (HID), ali su to različiti brojevi i potpuno različitih namena. Prvi se dobija od Uprave za trezor, a drugi od Uprave za veterinu.

Svi koji su registrovali svoje poljoprivredno pčelarsko gazdinstvo do 31. marta 2013. godine, time su načinili prvi korak ka dobijanju propisanih subvencija u 2013. godini, u visini od 500 dinara po košnici. Oni koji to nisu učinili iz bilo kog razloga, pravo na subvencije po košnici moći će da ostvare tek u 2014. godini. U dogledno vreme, Ministarstvo će objaviti proceduru prijavljivanja za dobijanje subvencija, o kojoj ćemo vas tada i obavestiti. Na žalost, svi oni koji nemaju pristup internetu i ne prate redovno sajt SPOS-a i informacije na njemu koje se objavljuju svakog dana, ne mogu očekivati da budu pravovremeno informisani o svemu, jer časopis Pčelar izlazi jednom mesečno, što je za današnji brzi način života ipak premalo. Zato se potrudite da obezbedite stalni pristup internetu, kako biste bili pravovremeno informisani.

Uprava za veterinu organizuje obeležavanje košnica shodno Pravilniku, što će takođe biti uslov za dobijanje subvencija, ali još uvek nema uputstava kako će se to obaviti na terenu. Čim ih bude bilo, obavestićemo vas. Međutim, pošto se plašimo da će država ipak biti spora po tom pitanju, dajemo vam sledeću preporuku, kako biste obezbedili svoja prava, bez obzira na brzinu države. Najpre, odmah idite do svoje ovlašćene veterinarske stanice (i ovlašćenog obeleživača životinja), i podnesite mu dopis sa zahtevom da obeleži vaše košnice, u dva primerka. U zahtevu upišite sve svoje podatke, broj poljoprivrednog gazdinstva i ID (HID) broj, svoju adresu i kontakt informacije. Zahtevajte da vam prilikom prijema zahteva, OBAVEZNO potpišu, stave datum prijema i overe vam pečatom jedan primerak zahteva, kako biste vi imali dokaz da ste zatražili obeležavanje košnica, i to pravovremeno. Nakon toga čekajte dalja uputstva.

Za sada je važno da ste završili registraciju svog poljoprivrednog gazdinstva, sada samo treba sačekati da država krene sa obeležavanjem košnica (u skladu sa postojećim Pravilnikom: www.spos.info/propis.php?type=doc&id=153), i da objavi detaljnija uputstva o daljim koracima.

Apelujemo na sve pčelare da ispune sve svoje obaveze i povuku novac koji je država namenila za subvencije po košnici. Jer, ako ta sredstva ne budemo iskoristili, iduće godine ne samo da neće biti realno da tražimo povećanje nivoa subvencija do nekog realnijeg nivoa, već postoji opasnost i da nam se postojeća suma umanji. Zato budimo odgovorni i iskoristimo izdvojena sredstva za nas, bez obzira da li nam se u ovom trenutku čine malim ili ne. Selećim pčelarima ova subvencija može da plati jednu selidbu, što nije za zanemarivanje. Posebno kada se uzme u obzir činjenica da je za subvencije po košnici država ove godine izdvojila 200 miliona dinara (skoro 1.800.000 evra), i bila bi ogromna šteta da ne iskoristimo ta značajna sredstva, za koja smo se teškom mukom izborili.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE