SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK U UPRAVI ZA VETERINU OKO OBELEŽAVANJA KOŠNICA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.897

Danas je u Upravi za veterinu održan sastanak na kome je razmatrana i usaglašena procedura obeležavanja košnica u narednom periodu.

Sastanku su ispred Uprave za veterinu prisustvovali gospodin Budimir Plavšić (načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja), gospodin Zoran Ivanović (rukovodilac Grupe za obeležavanje i sledljivost životinja), i gospodin Zoran Marinković (rukovodilac Grupe za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja). Nakon sastanka delegacija SPOS-a se na kratko srela i sa gospođom Zoricom Novaković, koordinatorkom poslova u Upravi za veterinu, koja menja smenjenog vršioca dužnosti direktora Uprave za veterinu.

Delegaciju SPOS-a su činili predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, i predsednik Komisije SPOS-a za zdravstvenu zaštitu pčela Dušan Banjac.

Glavna tema sastanka bila je procedura obeležavanja košnica u narednom periodu, što je jedan od uslova za dobijanje subvencija po košnici.

Postigli smo potpunu saglasnost sa predstavnicima Uprave za veterinu po ovom pitanju. Procedura će uskoro biti i zvanično objavljena, možda za petnaestak dana, trenutno se piše uputstvo veterinarima na terenu, koje će i nama biti dostavljeno na uvid. Ono što ćemo ovde napisati smatrajte nezvaničnim informacijama, mada je sve to danas usaglašeno i nema razloga da se išta menja.

Naime, registracija poljoprivrednih gazdinstava obavlja se do 31. marta, ali pošto 31. mart pada u nedelju, obavljaće se i 1. aprila, u ponedeljak. Nakon toga, odmah u utorak, Uprava za veterinu imaće tačan podatak koliki broj pčelara je zainteresovan za subvencije, pošto su njihove košnice najhitnije za obeležavanje, i hitno će naručiti pločice za obeležavanje njihovih košnica. Pčelari će moći da vade ID (HID) broj i u narednom periodu, ali pošto ga nisu izvadili u periodu u kome su se registrovala poljoprivredna gazdinstva, znači da nemaju pravo na subvencije u 2013. godini, i obeležavanje njihovih košnica nastaviće se odmah nakon obeležavanja košnica pčelara koji su se prijavili u navedenom roku. Jer, ako je neko registrovao poljoprivredno gazdinstvo bez ID (HID) broja, iz toga proizlazi da on praktično ne drži pčele, te samim tim nema pravo na subvencije u 2013. godini. Sve o HID broju pročitajte OVDE.

Kada bude došlo vreme za obeležavanje, pčelar će dobiti još jedan ID broj, a to je ID broj pčelinjaka, tj. stajališta. Jer, pčelinjak su košnice sa pčelama, a stajalište je lokacija gde se pčele u košnicama drže, te je to pravilniji termin. Svaki pčelar imaće onoliko ID brojeva stajališta, na koliko mesta ima pčelinjake.

Ovde ja NAJVAŽNIJE naglasiti, jer to ne znaju ni mnogi veterinari na terenu, ili im nije najjasnije, kako saznajemo od pčelara sa terena, a to je da svaki pčelar može imati SAMO JEDAN ID (HID) broj, ali će imati više različitih ID brojeva stajališta, zavisno na koliko mesta ima pčelinjake. Takođe, važno je znati, da se ID (HID) broj vadi u mestu registracije poljoprivrednog gazdinstva, a ID broj stajališta kod teritorijalno nadležne veterinarske stanice. Ako imate pčelinjake u više opština, svaki ID broj stajališta za svaki pčelinjak vadite u teritorijalno nadležnoj veterinarskoj stanici u tim opštinama, ali ID (HID) broj vadite isključivo u mestu gde ste registrovali gazdinstvo, i on može biti samo jedan.

Takođe je važno naglasiti da će prilikom selidbe na novu lokaciju biti potrebno da se obezbedi ID broj novog stajališta. Za to će vam veterinari tražiti dokaz da za parcelu gde selite imate odobrenje vlasnika parcele. Da biste to ostvarili, dovoljno je da sa vlasnikom parcele odete u lokalnu kancelariju Mesne zajednice, i tamo vlasnik treba da potpiše saglasnost da je saglasan sa time da vi postavite pčelinjak na njegovoj parceli (obavezno se navodi broj parcele i katastarska opština) te godine, ili tokom više godina, ako postignete takav sporazum. Ta saglasnost biće vam dovoljna, i prema informacijama koje ima Uprava za vaterinu, overa te saglasnoti u Mesnim kancelarijama je besplatna. Ova saglasnost nema formu ugovora, već obične izjave, i to je dovoljno da vam se dodeli ID broj novog stajališta. Znači, nije vam neophodan bilo kakav izvod iz katastra.

Ono što je bilo dosta važno jeste cena obeležavanja košnica, o čemu je danas takođe razgovarano. Definitivno je da će cena obeležavanja jedne košnice iznositi 30 dinara, i to će biti jedini trošak pčelara po ovom pitanju. Ostale troškove snosiće država. Inače, obeležavanje košnica se vrši samo jednom i nikada više. U narednom periodu, ako povećavate broj košnica, uzimate nove pločice za njihovo obeležavanje, a ako smanjujete broj košnica, dužni ste da vratite višak pločica.

Videli smo pločicu, koja je od izuzetno kvalitetnog materijala, koji se ne može polomiti ni na koji način, Na njoj su laserski ugravirani brojevi, slova i bar kod. Pločica je elipsastog oblika i na sebi ima dve rupe za zavrtnjeve. Pločica će biti nešto duža od prikazane na slici, a koja je jedna od verzija izrađenih pločica, za koju smo se saglasili da je najkvalitetnija, a izrađena je od specijalne plastike.

Sve bi trebalo da zaživi već za petnaestak dana, danas su na teren poslati probni obrasci koje veterinari treba da popune i da vrate, kako bi se ovom probom proverilo da je sve u redu, i odmah nakon toga se kreće sa radom.

Zahvaljujemo se Upravi za veterinu na brzini obavljenog posla, vidi se da su vredno radili u proteklom periodu kako bi ceo posao obavili u roku.

Razgovarano je i o više nego spornom predlogu Programa mera zdravstvene zaštite pčela, ali su se prisutni izjasnili da nisu odgovarajući sagovornici za Program mera, te definitivno mora da se zakaže novi sastanak na tu temu. Nakon ovog sastanka, bili smo i kod koordinatorke poslova u Upravi za veterinu, gospođe Zorice Novaković, koja menja smenjenog vršioca dužnosti direktora Uprave za veterinu, koja nam je obećala da će nam zakazati sastanak na tu temu, i da će nam poslati na uvid Program mera kada bude finalizovan, kako bismo dali naše primedbe i sugestije, na čemu joj se zahvaljujemo.

Ponavljamo i ovde još jednom, da je predloženi Program mera katastrofalan za pčelare i pčelarstvo, i da će blokirati izvoz meda iz Srbije ako bude usvojen u ovom obliku. SPOS će zato preduzeti sve moguće mere kako bi došlo do usaglašavanja stavova sa Upravom za veterinu, na opštu korist pčelarstva i države Srbije, kao i svih pčelara Srbije.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE