• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KORONA VIRUS I PČELE 

 

Korona virus promenio je sliku čitave planete, pa i Srbije. Promenio je svaku vrstu privredne delatnosti i posledice će biti nesagledive i dugoročne. 

Već sada, tokom trajanja pandemije oboljenja uzrokovanog ovim virusom, pčelarstvu je nanesena ogromna šteta. Naravno da se to ne može porediti sa ljudskim životima, ali baš zato život ne sme da stane. Ali, zabrana kretanja starijima od 65 godina u naseljima preko 5000 stanovnika, i starijima od 70 godina u naseljima ispod 5000 stanovnika, kao i zabrana kretanja kompletnom stanovništvu od 17 do 5 sati, onemogućila je radove mnogih pčelara na pčelinjacima, a o selidbi pčela koja sledi krajem aprila i da ne govorimo. 

SPOS se zbog toga obratio nadležnima za dozvolu da pčelari mogu posećivati svoje pčelinjake ili će ostati bez njih, ali je uprkos argumentaciji dobio negativan odgovor. Tek zahvaljujući neverovatnom razumevanju kompleksnosti situacije od strane ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, naše molbe su prihvaćene i posle više dana zajedničkog rada uspeli smo da dođemo do rešenja problema. Ovde objavljujemo epilog i sva uputstva i procedure kako doći do dozvole. 

 

KAKO DOBITI DOZVOLU ZA ODLAZAK NA PČELINJAK pročitajte OVDE

KAKO POVESTI POMOĆNIKA RADI RADOVA I SELIDBE NA PČELINJAK pročitajte OVDE

KAKO DA PČELARI BEZ REGISTROVANOG POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA ODU NA PČELINJAK pročitajte OVDE

 

NAPOMINJEMO PČELARIMA da se ni slučajno ne igraju sa ovom dobrom voljom države! SVAKO ko pokuša da zloupotrebi sve ove dogovore SPOS-a i države biće najstrožije kažnjen i biće mu zabranjeno da u daljem periodu ide na pčelinjak! 

Nemojte voditi sa sovom sve članove porodice na pčelinjak, jer ovo nije način da organizujete porodičnu šetnju, već samo da odradite nužne radove na pčelinjaku! 

Nemojte voditi sa sobom veći broj ljudi u vreme kada ne selite pčele! 

Ukratko, ponašajte se odgovorno, sprečite širenje korona virusa, zaštitite druge od sebe, i sebe od drugih! 

 

Kinesku knjigu prevedenu na srpski jezik o bolesti koju izaziva korona virus možete preuzeti OVDE

 

Izrada sajta Tirien