SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

 

STANDARD KVALITETA
„DOBRA PČELARSKA PRAKSA“

 

Standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ razvijen je od strane SPOS-a, uz finansijsku podršku EU i ADA, i praćen je jedinstvenom teglom za med koju mogu koristiti samo članovi SPOS-a koji su pristupili standardu potpisivanjem Ugovora o licenci. 

Standard je potpuno besplatan za članove SPOS-a. 

Svrha standarda je primena adekvatnog stručnog rada sa pčelama od strane pčelara, koji se prati od strane SPOS-a, i izložen je u potpunosti uvidu javnosti, kako bi potrošači koji kupe med iz standarda bili sigurni da je pčelar preduzeo sve neophodne mere, kako bi zaštitio bezbednost proizvoda i sprečio svako moguće zagađenje (hemijsko, biološko ili fizičko). 

Tako se proizvodu daje dodatna vrednost, i stvara se sigurnost kod potrošača da su kupili zaista vrhunski i visokovredan proizvod. Od kada je SPOS završio svoj Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, med iz standarda se plasira u maloprodajama na tržištu (OVDE), te je i na taj način dostupan potrošačima sa maksimalnim garancijama kvaliteta, pošto SPOS stoji iza svake tegle analizama meda po najvišim svetskim standardima. Potrošači mogu nabaviti med iz standarda i kod pčelara „na kućnom pragu“, koji po pravilima standarda DPP i Statutu SPOS-a rigorozno odgovaraju za kvalitet. 

Potrošači se mogu detaljnije informisati o načinima pravilne upotrebe meda, tako što će pogledati naš film „Zdravlje iz košnice“ (OVDE), koji je na datom linku podeljen na tri dela, a scenario za film mogu u celosti pročitati OVDE

Dodatak časopisa Pčelar za avgust 2014. godine bila je besplatna knjiga A4 formata za sve članove SPOS-a, pod nazivom STANDARD KVALITETA „DOBRA PČELARSKA PRAKSA“, koja obuhvata sve relevantne dokumente potrebne za pristup i održavanje standarda. Članovi SPOS-a knjigu su mogli od početka avgusta 2014. godine da preuzmu u štampanom obliku kod svog predsednika društva ili udruženja pčelara, a ovde je mogu u celosti preuzeti u digitalnom obliku. Dobra pčelarska praksa tekovina je projekta „Reka meda“, koji su većim delom finansirali Evropska Unija i Austrijska razvojna agencija ADA. 

Knjigu možete direktno preuzeti ovde: Knjiga DPP SPOS. IO SPOS je nakon više od 6 godina primene standarda, na osnovu stečenih iskustava, uveo određena pojednostavljenja koja OBAVEZNO pročitajte OVDE

Eventualna pitanja postavljajte na: [email protected]

Standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ je dobrovoljni standard Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

U knjizi su objavljeni svi uslovi za pristup standardu.

Ovo je novi način proizvodnje, plasmana i marketinga meda koji od 2014. godine stoji na raspolaganju svim zainteresovanim članovima Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a od 2016. je zaživeo na celoj teritoriji Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju, a apsolutno je primenljiv i na sve druge države planete za pčelare članove SPOS-a, na njihov zahtev. 

Za potrebe standarda, SPOS je razvio posebnu teglu jedinstvenog dizajna i SAMO u njoj se sme plasirati med iz standarda. 

Sertifikate o vrhunskoj bezbednosti nove tegle SPOS-a po pitanju zdravstveno-higijenske ispravnosti po najvišim trenutnim standardima, možete u celosti preuzeti OVDE

Dobro nam došli! 

Ovde možete pročitati sve operativne uslove za ulazak u standard i naručivanje tegli SPOS-a.

 

NARUČIVANjE TEGLI SPOS-a

 

 

CENA TEGLI, METALNIH POKLOPACA, ETIKETA I BANDEROLA

 

СПОС тренутно нема слободних средстава да унапред уложи у наручивање тегли, па да касније покрије та средства њиховом продајом. Недавно смо имали могућност наручивања тегли (24. август – 18. новембар 2020), али се то показало као недовољно и потражња расте и даље. Зато је ИО СПОС донео одлуку да позове заинтересоване да уплате тегле у количини за коју су заинтересовани, те када се накупи уплата за 100.000 тегли (минимална могућа наруџбина), пренећемо средства произвођачу и наручити нову количину.

Али, од сада, продају тегли преузима Погон „Наш мед“, и од сада ће, као што смо и код прошле наруџбине најавили, тегле моћи да се наручују искључиво по њиховој реалној тржишној цени, јер СПОС више не може да субвенционише теглу са око 10,4 динара, као што је до сада радио. Такође, неће више бити регионалних центара за дистрибуцију тегли, већ ће све тегле од произвођача бити испоручиване само у Рачу, и само тамо ће моћи да се преузимају. Погон ће наравно развозити тегле у заинтересоване општине, искључиво у целим палетама (1.452 тегле стају на једну палету), и то искључиво када иде у ту општину на преузимање меда. Постоји могућност да се палете тегли довезу и у неку вама блиску општину када се у ту општину иде на преузимање меда. У свим другим случајевима, тегле, поклопци, етикете и бандероле се преузимају искључиво у Рачи.

 

Цена тегле са металним поклопцем, новом модернизованом самолепљивом етикетом и бандеролом је 44,69 динара.

Тегле уплатите на рачун Погона „Наш мед“ 200-2987910101033-61, не заборавите да број тегли које наручујете МОРА бити дељив са 121, са ОБАВЕЗНИМ позивом на број на уплатници, упишите број 800.

Када се сакупе уплате за 100.000 тегли, наручујемо их и обавештавамо од кад могу да се преузму.

 

Ако пчелар жели да му штампарија утисне његове произвођачке податке на етикету, и то је могуће, и за утискивање података на 1.000 и више етикета, цена износи 2.400 динара са ПДВ, а за утискивање на 2.000 и више етикета цена износи 3.360 динара са ПДВ. Та доплата уплаћује се директно на рачун штампарије вирманом (Kолор прес доо, Његошева 2, 34220 Лапово, рачун: 205-16735-32 Kомерцијална банка), а наведене податке који ће се штампати на етикету шаљете мејлом штампарији на: [email protected] За све недоумице по овом питању обратите се штампарији на телефон: Драган Симић, 064/8222-405

 

Po ovoj ceni dobijate etiketu na kojoj postoji prazno polje za upis imena, prezimena, adrese i kontakt podataka pčelara. Preporučuje se da svaki pčelar izradi pečat veličine polja za upis podataka, te da tako upiše podatke, pre lepljenja etikete na teglu, jer je ručno pisanje izuzetno ružno. To iziskuje jednokratan trošak za pečat tako male veličine, koji danas uopšte nije skup. Što se tiče etiketa, čiji izgled je objavljen u knjizi o DPP, a kasnije su redizajnirane i modernizovane, potrebno je i ovde naglasiti da su sve etikete identične, da su na svakoj navedene sve vrste meda, sa kvadratićem ispred, u kome treba upisati slovo X ispred vrste meda koju sipate u teglu. Pčelari koji žele i imaju uslove da med plasiraju u trgovine, mogu dobiti namenski odštampane etikete za svaku vrstu meda posebno, ali to je stvar posebnog dogovora sa direktorom Pogona „Naš med“, i takve etikete imaju drugačiju cenu, zavisno od tiraža.

 

 

PROCEDURA NABAVKE TEGLI, METALNIH POKLOPACA, ETIKETA I BANDEROLA (korak po korak)

 

  • Najpre se upoznajte sa pravilima standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa“ u istoimenoj knjizi, od strane 5 do strane 10, koju vam je SPOS besplatno poslao avgusta 2014. godine (ako ste novi pčelar i nemate je, preuzmite je na sajtu SPOS: www.spos.info/standard-kvaliteta-dobra-pcelarska-praksa). Ako prihvatate pravila i možete ispuniti tražene uslove, najpre potpišite Ugovor o licenci u tri primerka (kopirajte ga iz knjige od strane 11 do strane 14). Sva tri primerka šaljete na adresu SPOS (Ul. Dr Agostina Neta br. 30A, 11070 Novi Beograd), a SPOS će vam vratiti vaš potpisan i overen primerak. 
  • Svi pčelari dužni su da SPOS-u pošalju Prijavu za uključivanje/obnovu registracije (strane 15 i 16 u knjizi), gde će sada, kada je poznata cena tegle, upisati i TAČAN broj tegli koje naručuju. 
  • Pošto su pčelarski kontrolori u standardu DPP zapravo vaši predsednici društava i udruženja pčelara članica SPOS-a, neophodno je da oni u saradnji sa vama hitno popune (ako već nisu) obrazac Liste provere i izveštaj o kontroli (strane 17, 18 i 19 u knjizi o DPP), te i njega pošaljite na adresu SPOS-a. SPOS će kontrolorima za svakog pčelara koga su kontrolisali na ulasku u standard kvaliteta DPP, popunili navedeni obrazac od tri strane i poslali ga na adresu SPOS-a, isplatiti neto naknadu od 300 dinara, dok troškove upotrebe sopstvenog vozila do pčelinjaka ili prostorija u domaćinstvu pčelara snosi pčelar koji ulazi u sistem DPP.
  • Ponovo napominjemo da možete ući u standard DPP, a da ne naručujete tegle. OD OGROMNE JE VAŽNOSTI da svi pčelari SPOS-a budu u standardu i da proizvode med po pravilima navedenim u knjizi o DPP. Jer, cena meda iz DPP biće veća u otkupu od klasičnog meda. Ali, moći će da ga predaju na otkup samo oni pčelari koji već imaju potpisan Ugovor o licenci, jer se može prodati samo onaj med koji je vrcan isključivo nakon potpisivanja Ugovora o licenci. Takođe napominjemo da oni koji ne naruče tegle, a u standardu su DPP sa potpisanom licencom, ne smeju prodavati med u drugoj ambalaži a deklarisati ga kao med iz standarda DPP, jer je to krivično delo! Jedina ambalaža u koju se može sipati i kao takav deklarisati kao med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa“ i staviti na tržište, jeste upravo SPOS-ova tegla sa specijalnim metalnim poklopcem i samolepljivom etiketom i banderolom. Sve drugo je strogo zabranjeno u maloprodaji. Ako niste naručili tegle, med u maloprodaji smete prodavati kao i do sada, bez deklarisanja da je iz standarda. Jer, ako bi se dozvolila distribucija meda iz standarda u različitoj ambalaži, standard bi na tržištu izgubio smisao, a potrošači bi bili dovedeni u zabludu, i ceo sistem bi propao, što svakako nećemo dozvoliti, jer će svi prekršioci pravila standarda po ovom i drugim pitanjima, biti sankcionisani u skladu sa pravilima standarda i Statutom SPOS-a.