• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAŠI JUNACI SAKUPILI 1.100 KG DONIRANOG MEDA ZA PROBNI RAD POGONA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.345

Dana 8. marta 2020. godine u 15 sati stigla je informacija iz Slovenije da je za probni rad opreme slovenačkog proizvođača IPROS u Pogonu za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ potrebno najmanje 900 kg meda, po mogućstvu kristalisanog, kako bi se uspešno isprobala komora za dekristalizaciju i linija za obradu meda.

U razgovoru predsednika i zamenika predsednika SPOSa uopšte se nije moglo naslutiti koliko će akcija trajati i da li će uopšte biti uspešna, jer kupiti toliki med u ovoj fazi kada Pogon samo ima troškove, praktično je bila skoro nemoguća misija. Naime, trebalo obezbediti količinu od najmanje 900 kg, a optimalno oko 1.200 kg ispravnog meda.

Cilj zamenika predsednika SPOS-a koji je postavio ispred sebe je bio da se akcija NE vodi JAVNIM pozivom, već pozivom provereno dobrih, humanitarnih i razumnih pčelara… Tako je i bilo. Istog dana, do kasnih večernjih sati, nakon samo 7 poziva došlo se do oko 400 kg.

Takvo ohrabrenje stiglo je u pravi čas, pozivaju se i članovi IO SPOS-a, članovi Operativnog tima SPOS-a za pomoć pčelarima prilikom krađe košnica, prikolica i kontejnera, članovi LOT-ova (lokalnih operativnih timova za suzbijanje krađa pčela), pojedini predsednici društava i udruženja… Donirana kilaža raste.

Postavljaju se pitanja: „Koliko, kakav, gde dostaviti“

Odgovori: „Koliko se može, a da se kuća ne ostavi bez meda, bar 20, 30, 40 kg“  

Dana 9. marta 2020. godine stiže Viber poruka od Siniše Arsenina, pita: „Kojeg meda treba za probu, bagrem ili suncokret?“

Odgovor: „ Što jeftiniji ali ispravan, najbolje stari i kristalisan“

Siniša „Koliko još fali?“

Odgovor „Tu smo negde na oko 400 kg“

Siniša: „Računaj na bure meda od braće Arsenin“

Odgovor: „Oooopa, hvala, da upišem koliko kg?“

Siniša: „Oko 300 kg, to je za naš pogon „Naš med“. Neka nam bude medno, vidimo se“

Posle ovog izuzetnog gesta, u kriznim godinama kada meda i nije bilo poslednjih par sezona, nije više bilo bojazni da li će akcija uspeti ili ne. Slede pozivi, akcija se nastavlja i završava već tog 9. marta 2020. oko 23 h.

Na spisku se nalazi oko 1.100 kg meda. Sutradan počinje organizacija prikupljanja do sabirnih mesta koje okružuju donatori: Beograd, Aleksinac i Lučani. Organizacija je završena 14. marta 2020. godine.

Uvodi se vanredno stanje u međuvremenu, celo vreme prati se razvoj situacije i donosi se odluka da 15. marta ujutru prevozimo med do pogona u Rači, brine nas dalji razvoj situacije. Sav donirani med ulazi u pogon nešto pre 11 časova. Osmesi na licima svih prisutnih  prevoznika i zaposlenih u Pogonu.

Zahvaljujemo se pre svega svim dobrim ljudima, humanim i razumnim pčelarima, u tišini i bez ikakve pompe priključuju se svakoj akciji SPOS-a, mnogi su me zamolili da im ne objavljujem imena, ali ja imam potrebu da im se i na taj način odužim ispred Saveza. Hvala Vam, junaci naši! 

Radivoje Stojanović, zamenik predsednika SPOS-a 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien