SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI KRUPNJA PROTIV GMODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.598

Pčelarsko udruženje "Krupanj" iz Krupnja predalo je u utorak, 12. februara 2013. godine opštinskom rukovodstvu Deklaraciju o zabrani gajenja GMO. Autor Deklaracije je profesor dr Miladin Ševarlić.

Pčelarsko udruženje "Krupanj" očekuje od opštinskog rukovodstva da na prvoj narednoj sednici usvoji ovu deklaraciju.

Predsednik PU Krupanj
Milan Sredojević

 

DEKLARACIJA
Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

1.  Opština Krupanj se obavezuje da će dosledno poštovati Zakon o genetičkim modifikovanim organizmima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 41/2009;  u daljem tekstu: Zakon o GMO), zahteva njegovu doslednu primenu na teritoriji Republike Srbije i protivi se njegovoj promeni.
2.  Opština Krupanj u okviru svojih zakonskih i organizacionih mogućnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svojoj teritoriji.
3.  Opština Krupanj se obavezuje da će preduzeti sve odgovarajuće mere, kao što su stručna predavanja i drugi programi obrazovanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO.
4.  Opština Krupanj zahteva i očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka i pokreta da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata i da se onemogući nedozvoljeno gajenje i  promet GMO i moguće štetne posledice GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje prirode u Republici Srbiji.
5. Opština Krupanj očekuje od RTS kao medijskog javnog servisa građana Srbije i drugih sredstava informisanja da redovno i objektivno informišu javnost o primeni Zakona o GMO i o rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO.
6.  Opština Krupanj poziva sve gradove i opštine u Republici Srbiji da podrže i usvoje ovu Deklaraciju.
Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!

Pčelarsko udruženje  "Krupanj" Krupanj
Predsednik Milan Sredojević

М.П.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien