SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DELIMIČNA ZABRANA NEONIKOTINOIDA U EUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.746

Evropska Komisija će predložiti delimičnu zabranu ključnih pesticida kako bi zaštitila pčele, ali je isključila potpunu zabranu.
Odluka prati izveštaj koji je podnet početkom ovog meseca od strane Evropske agencije za bezbednost hrane. Navedenim izveštajem zaključeno je da su tri neonikotinoida, proizvedena od strane „Syngenta“ i „Bayer CropScience“, štetna po pčele.
Evropski komesar za zdravlje i potrošače Tonio Borg rekao je da će komisija predložiti „ambiciozne, ali srazmerne zakonske mere“.
Govoreći na poljoprivrednom savetu u Briselu u ponedeljak (28. januar), gospodin Borg, rekao je ministrima poljoprivrede EU da je delimična zabrana neophodna da bi zaštitila pčele, ali da totalna zabrana nije opravdana.
„Zdravlje naših pčela je od najviše važnosti. Dok ono može biti ugroženo od strane drugih faktora, mi moramo preduzeti odlučne mere gde god je to prikladno“, rekao je komesar.
Gospodin Borg nije detaljno obrazložio kako će zabrane biti sprovedene. Ipak, rekao je da će one biti „ambiciozne, ali proporcionalne zakonodavne mere“, te pozvao na usklađenost širom EU, kod svih članica, prilikom njihovog sprovođenja.
Francuska, Italija, Nemačka i Slovenija su već implementirale zabrane na neke neonikotinoide, ali za sada se to nije desilo u Velikoj Britaniji.
Pčele su esencijalne za proizvodnju hrane, jer oprašuju mnoge useve, pogotovo voće. Studija „Prijatelja Zemlje“ pokazuje da donose oko 592 miliona evra ekonomiji Velike Britanije.
Ali izveštaj EFSA-e, čuvara bezbednosti EU hrane, zaključuje da su naučnici indentifikovali brojne rizike koje donose pesticidi neonikotinoidi po zdravlje pčela.
Luk Gibs, govornik u ime Syngenta UK, rekao je da dok su hemijske kompanije priznale komentare gospodina Borga, savetu poljoprivrede EU, EFSA-ni zaključci su bili „veoma teorijski i nisu uspeli da uzmu u obzir relevantne studije kao i nezavisno posmatranje“.
Syngenta je takođe istakla propust EFSA-e (ne uzimanje u obzir) ključnih studija i podataka koji su nastali posmatranjem na terenu, a koji se tiču neonikotinoida pesticida Cruiser OSR (thiamethoxam) i da se oslonila na teorijski pregled – odvojen od realnosti pčelarske prakse.
Bayer je rekao da su populacije pčela u opadanju širom sveta iz više razloga, uključujući parazita varou i s njom povezane viruse.
EFSA bi trebalo da objavi sveobuhvatnu procenu rizika po pčele kasnije ove godine, uključujući viši nivo ispitivanja radi interpretacije studija nastalih na terenu.
Odvojeni izveštaj objavljen ranije ovog meseca upozorio je da bi čak 731 milion evra iznosio gubitak ekonomije Velike Britanije ukoliko se neonikotinoidi povuku.
Kako stvari stoje, sprema se dvogodišnja zabrana korišćenja navedena tri neonikotionoida na kulturama koje privlače pčele (suncokret, kukuruz, repica i pamuk).

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien