SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKUPŠTINA U POŽAREVCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.438

Juče je održana 45. godišnja skupština Udruženja pčelara „POŽAREVAC“ kojoj je prisustvovalo oko 190 članova.

Prisutne je pozdravio predsednik udruženja Dejan Milošević. Pored članova na skupštini su bili preisutni i predstavnici Grada Požarevca, veterinarske i poljoprivredne  inspekcije, agrarnog fonda, zavoda za javno zdravlje, id r. kao i predstavnici susednih udruženja.

Prisutnima se preko SKYPE-a obratio i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović koji je pozdravio ovaj velelepni skup iskrenih zaljubljenika u pčelarstvo, a koji je dao i par novih informacija koje se tiču subvencija u narednom periodu. Ispred Grada Požarevca prisutnima se obratio Miroslav Nešić.
Predsednik udruženja Dejan Milošević  je obrazložio iscrpan izveštaj o radu našeg udruženja gde je napomenuo šta je sve naše udruženje ove godine radilo. Broj članova je sa 160 za sada porastao na 190 članova sa tendencijom da u narednom periodu ova brojka pređe cifru od 200 članova udruženja. U ovoj godini je broj društava povećan od 8.000 na preko 10.000 društava što je veliki skok za naše udruženje i po broju postajemo jedno od najbrojnijih udruženja u Srbiji i okruženju. Sa radom je otpočeo i naš sajt koji dnevno poseti od 130-170 pobornika pčelarstva. Manastir Rukumija je dobio 5 društava od našeg udruženja a u okviru poljoprivredne škole je oformljen pčelinjak sa za sada 12 društava a veliki broj pčelara je izrazio želju da istom pokloni još neko društvo. Sa radom je otpočela i škola pčelarstva. Sređene su prostorije udruženja, dok je Agrarni fond omogućio svim članovima udruženja besplatan pregled pčela kao i besplatne lekove za 20 društava svakom članu udruženja. Ove godine je po prvi put kod nas organizovano prvo regionalno savetovanje pčelara našeg regiona, dok su pčelari učestvovali na manifestacijama Dana planete Zemlje na Čačalici, sajmu cveća, poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, dobila novac za 2 projekta  za koje je konkurisala kod nevladinih organizacija. Svi đaci prvaci (800) su dobili po „medića“ za početak školske godine a takođe iste su dobili i učesnici predškolskih ustanova međunarodne manifestacije „LjUBIČEVSKIH KONJIĆKIH IGARA (LjKI)”, kao i u okviru novogodišnjih paketića 250 deteta koji se hrane pri Crvenom Krstu, kao i deca koja su kitila jelke na  Čačalici. Naravno sve je ovo ostvareno zahvaljujući svim članovima udruženja koji su i ove godine doneli po 1-2 kg meda upravo za humanitarne svrhe, kao i nesebičnoj darežljivosti pojedinih članova iz rukovodstva, a i šire, samog udruženja .
Po prvi put je u našem gradu organizovana „MEDIJADA“ koju je turistička organizacija Grada Požarevca prihvatila kao turističku atrakciju, tako da će ubuduće ona imati i širi karakter, gde će moći da učestvuju i pčelari van našeg udruženja a ima naznaka da bi ona mogla da postane i međunarodna. Naši predstavnici su se pojavljivali u svim sredstvima javnog informisanja, kako lokalnih, tako i državnih što je posvedočeno i u ranijim postovima našeg udruženja. Finansijski izveštaj je pozitivan za prethodnu godinu, a plan za ovu 2013 godinu članovi Izvršnog odbora našeg udruženja imaju nameru da premaše. Pored već pomenute nabavke lekova i ekskurzija koje će biti održane u našoj zemlji 09. 03. 2013. će biti organiziovana i poseta Rumunskim pčelarima u Temišvaru na njihovom sajmu gde će se upravo uspostaviti i novi kontakti koji će doprineti i našem celokupnom proboju na tržište Zapadne Evrope jer je Rumunija član iste.
Dodeljena su priznanja zaslužnim pčelarima našeg udruženja i predloženi novi za narednu godinu. Priznanja je dodelio Slobodan Cvitkovac koji je po završetku skupštine održao predavanje na temu „Rojenja i razrojavanja“ koje je sa izuzetnom pažnjom propraćeno od strane svih prisutnih članova. Skupu su prisustvovali i proizvođači i prodavci pčelarske opreme kojima smo izuzetno zahvalni što su došli na naš skup.
Živeli i veliki pozdrav za sve koji budu došli na drugo regionalno savetovanje koje će biti održano 03. 03. 2013. godine!!!!

Slobodan Jevtić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien