SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK SA OTKUPLJIVAČIMA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.812

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora SPOS-a, na kome je prva tačka bilo usaglašavanje teksta predloga Ugovora sa otkupljivačima o budućem plasmanu meda članova SPOS-a.

Iako je na prethodnom sastanku prisustvovalo više firmi (OVDE), sada su se pojavile samo dve firme, Biodvig iz Kragujevca i Apicase Honey iz Belanovice. Firma Timomed iz Knjaževca se javila da ne može nikoga da pošalje zbog drugih važnih obaveza, ali je poslala svoje sugestije u pisanom obliku, od kojih je većina i usvojena, u onom delu gde su se sugestije poklapale sa sugestijama danas prisutnih otkupljivača.

Smatramo da je došlo do nerazumevanja predloga ugovora od strane otkupljivača, tj, nedovoljno pažljivog iščitavanja njegovog teksta, te će IO SPOS-a narednih dana dostaviti dopis sa tumačenjem Ugovora svim otkupljivačima.

Medjutim, predstavnici firmi Biodvig i Apicase Honey dali su svoje primedbe na tekst Ugovora. U vrlo prijatnoj diskusiji, sve opravdane primedbe otkupljivača su prihvaćene bez izuzetka, a one koje su nastale na bazi neadekvatnog tumačenja Ugovora, su razjašnjene i na kraju je došlo do opšteg konsenzusa predstavnika dve navedene firme i članova Izvršnog odbora SPOS-a. Vrlo brzo će usaglašeni tekst, nakon finalnih izmena, biti poslat firmama da ga još jednom pogledaju, i kada se složimo da učinjene izmene odgovaraju današnjim dogovorima, doći će do potpisivanja Ugovora sa pomenute dve firme. Na predlog firme Apicase Honey, i uz saglašavanje firme Biodvig, dogovoreno je da se u Ugovor upiše da stupa na snagu 1. juna 2013. godine, odmah nakon bagremove paše.

Nakon potpisivanja Ugovora narednih dana, on će biti javno objavljen i sa navedenim izmenama, biti poslat i svim drugim firmama, sa spomenutim propratnim pismom sa tumačenjima, da ga potpišu, ako žele.

Izvršni odbor SPOS-a žali što je odaziv ovog puta bio slab, ali sa druge strane izražava veliko zadovoljstvo što je dogovor postignut lako i na jedan krajnje kolegijalan i razuman način, sa maksimalnim obostranim razumevanjem. Da su i predstavnici drugih firmi danas prisustvovali sastanku, mogli su da dobiju sva obrazloženja i tumačenja predloga Ugovora (jer, pravnički jezik je štur i nedovoljno jasan), i sigurni smo da bi ga i oni, sa danas usvojenim izmenama, potpisali. SPOS ima zaista krajnje otvorene namere, i smatramo da su to danas prisutne firme jasno mogle da vide.

Ubuduće, nakon potpisivanja Ugovora, ove dve firme sarađivaće sa SPOS-om na jedan izuzetno korektan način, a pčelari će, uz ovakav Ugovor, uživati najveću moguću zaštitu svojih prava, ali će i firme uživati poseban marketing koji im SPOS obezbeđuje, u zamenu za korektan odnos sa pčelarima, uz poštovanje svih rokova, koje ovakav Ugovor nameće kao imperativ.

Nadamo se da ćemo Ugovor moći javno da objavimo do kraja naredne nedelje, te da će svi pčelari moći u to i sami da se uvere.

Prvi korak je načinjen, sada je na nama da ozbiljno radimo na povećanju proizvodnje meda u Srbiji, dobijanju sortnih medova i poštovanju dobre pčelarske prakse. O prve dve navedene teme biće više reči na međunarodnom seminaru na Petom državnom pčelarskom sajmu, nemojte ga propustiti, ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Detalji OVDE.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien