SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BAYER I AUSTRIJSKI PČELARIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.185

U poslednjem broju časopisa “Slovenski čebelar” objavljen je zanimljiv tekst Franca Šivica o jednom svojevrsnom pčelarskom incidentu u Austriji.

 

Naime, u austrijskom poljoprivrednom časopisu “Unser Land”, nedavno je objavljen tekst o suzbijanju varoe. U njemu je Bayer informisao javnost o ponovnoj registraciji svojih već poznatih sredstava za suzbijanje varoe (Bayvarol – aktivna materija flumetrin, Perizin – aktivna materija kumafos, i Check-mite – aktivna materija kumafos), koja su predstavljena kao uspešna u suzbijanju varoe.

Dr Anita Lautemann, koja vodi ekološku poljoprivredu na pčelinjaku “Biohof” u Moosburgu (Možberk) kraj Celovca, poručila je austrijskim pčelarima da ne nasedaju na tu novost. Govorila je o tome da su varoe postale otporne na navedene aktivne materije i da u pčelinjim zajednicama postoji veliki broj otpornih varoa. Zato je, kako dr Anita navodi, tretiranje sa tim sredstvima nedovoljno. Pored toga, vosak i propolis bivaju dodatno opterećeni ostacima tih sredstava, delimično i med. Pita se zašto bi za kasnojesenje tretiranje varoe koristili Perizin, kada imamo na raspolaganju veoma uspešnu, bezbednu i cenjenu oksalnu kiselinu? Takođe je navedeno da se kupovinom tih preparata pomaže njihov proizvođač Bayer, proizvođač herbicida i drugih opasnih hemikalija, koje su u pčelarstvu izazvale tolike štete. Kako navodi Franc Šivic, kao prevodilac teksta, smatra da i slovenački pčelari imaju istovetno mišljenje  sa dr Anitom Lautemann.

 

Izvor:

Lautemann, A. (2012): Varroa, Beizmittel&Co. Bienen aktuell, br. 9, septembar 2012, str. 21.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien