SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI NEGOTINA I KRIVELjA NA SLAVI MANASTIRA BUKOVODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.628

Pravoslavni manastir Bukovo (15. vek) kod Negotina u julu mesecu 2012. godine dobio je na dar 50 pčelinjih društava od rudnika Bor (RTB BOR), koje su prethodnom vlasniku isplaćene zbog eksproprijacije imanja u Krivelju.
Na inicijativu pčelara iz Krivelja i direktora TIR BOR g. Bobana Todorovića pčelinjak od 50 košnica dat je kao donacija manastiru Bukovo. U prebacivanju pčelinjaka iz Krivelja u Bukovo angažovao se predsednik društva pčelara iz Krivelja Dragutin Adamović sa nekoliko pčelara i pčelari iz Negotina, gde je organizaciju vodio sekretar društva Zoran Nikić.Pošto su društva smeštena u neposrednoj blizini manastira Bukovo, pčelari Negotina su izvršili detaljan uvid u stanje pčelinjih zajednica i konstatovali da su praktično "opljačkana"! Nisu imale zalihe hrane, sa vrlo malo pčela, pa se moralo odmah intervenisati i početi sa prihranom, a zatim tretiranjem protiv varoe i pripremama za zimu. U rad sa pčelama uključio se nastojatelj manastira arhimandrit Ilarion i jerođakon monah Marko, uz nadzor Nikić Zorana i drugih pčelara. Uz Božiju pomoć, očekujemo da će uspešno prezimiti.
U znak zahvalnosti iguman manastira sa bratstvom pozvao je predsednika društva pčelara iz Krivelja Dragutina Adamovića i predsednika društva pčelara "Hajduk Veljko" iz Negotina Slavka Lukovića sa pčelarima koji su učestvovali u prebacivanju i postavljanju pčelinjaka na hramovnu slavu kapele (paraklisa) Pokrova Presvete Bogorodice, u nedelju, 14. oktobra 2012. godine, kojom prilikom su se svi pozvani sa zadovoljstvom odazvali i bili gosti.Uz prigodan pozdrav arhimandrita Ilariona za slavskom trpezom, kako dolikuje pravoslavnim običajima, nastavljeno je druženje, razmena saznanja iz oblasti pčelarstva i potsećanje učesnika na probleme koje su imali prilikom preuzimanja pčela.
Na zadovoljstvo svete obitelji manastira Bukovo i pčelara iz Krivelja i Negotina ispunila se dugogodišnja želja da se u manastiru formira pčelinjak koji će, nadamo se, biti uzoran i ostati za naredne generacije.
Lično se zahvaljujem svim pčelarima koji su učestvovali i pomogli, a obitelji manastira Bukovo zahvaljujem na toplom prijemu.

Društvo pčelara "Hajduk Veljko" Negotin
predsednik Slavko Luković

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien