SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA KONFERENCIJA „KAKO DA SRBIJA POVEĆA IZVOZ HRANE“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.776

Danas je zamenik predsednika SPOS-a, Milutin Petrović, učestvovao na Konferenciji „Kako da Srbija poveća izvoz hrane?“, koja se održala u Sava Centru, u organizaciji Državnog sekretarijata za ekonomske poslove pri Ministarstvu za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), i Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji.

Učesnici Konferencije su bili visoki predstavnici institucija i Vlada Švajcarske i Republike Srbije. Ministarstvo poljoprivrede predstavljao je državni sekretar Dejan Krnjajić, a Ministarstvo trgovine, ministar Rasim Ljajić. Prisustvovao je i potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić.

Detaljno je razgovarano o trenutnom izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, sa naglaskom na činjenicu da Srbija danas tačno polovinu svojih poljoprivrednih proizvoda izvozi na tržište Evropske Unije. Najveći rast izvoza beleži se ka Rusiji, ali ipak, izvoz u ovu zemlju iznosi svega nešto više od 6% ukupnog izvoza.

Pošto je ministar Rasim Ljajić rekao da je učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju prioritet Srbije, kasnije u diskusiji je zamenik predsednika SPOS-a pitao da li to znači da će se dozvoliti gajenje GMO biljaka u Srbiji, i objasnio da ako se to desi, srpski izvoz meda će apsolutno biti zaustavljen ka najvećem svetskom tržištu meda, a to je EU, koja ne uvozi med sa GMO polenom od 2011. godine, što je dobro poznato.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Dejan Krnjajić odgovorio je da je po našim zakonima zabranjeno gajenje GMO bilja, ali da ne možemo da zabranimo da se u trgovinama prodaju prehrambeni proizvodi od GMO biljaka gajenih u drugim zemljama sveta, jer je to jedan od uslova za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Inače, SPOS ima neformalna saznanja da se na Srbiju vrši znatan pritisak da dozvoli gajenje GMO bilja na svojoj teritoriji. Zato svi moramo stati u front protiv uvođenja gajenja GMO biljaka u Srbiji, kako zbog pčelarstva, tako i zbog zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, jer najnovija istraživanja itekako ukazuju na teške eventualne moguće posledice. I da samo postoji sumnja, kamoli onako čvrsta studija koja je nedavno objavljena (OVDE), GMO bilje bi trebalo zabraniti u čitavom svetu, jer je rizik apsolutno nemerljiv.

SPOS će nastaviti da se kontinuirano bori protiv uvođenja gajenja GMO biljaka u Srbiji (OVDE), i traži podršku svih članova i celokupne javnosti.

Veoma je bilo interesantno što je organizator skupa za motiv svojih materijala (brošura, fascikla, sveska za pisanje…) izabrao pčelu koja leti ka cvetu suncokreta, te se zahvaljujemo u ime pčelarstva na ovom znaku pažnje i promovisanju vrednosti pčelarstva.

Zahvaljujemo se organizatorima ovog skupa na prihvatanju uključivanja SPOS-a u rad konferencije i razumevanju pčelarstva kao važne poljoprivredne grane u Srbiji.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien