SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBEZBEĐENA LABORATORIJA ZA ANALIZU MEDA, POLENA I PČELA NA IMIDAKLOPRID I TIAMETOKSAMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.526

SPOS je danas postigao dogovor sa Departmanom za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu oko analize meda i polena na imidakloprid i tiametoksam.

Kako saznajemo iz razgovora sa prof. dr Sanjom Lazić (a priznajemo krivicu što to nismo i ranije znali), Departman za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu je još pre par godina razvio metodu za utvrđivanje prisustva imidakloprida (popularni Gaucho) u medu metodom tečne hromatografije, i o tome je Departman čak napisao i rad koji je izložio na Evropskom kongresu o ostacima pesticida u Grčkoj, na Krfu, 2006. godine! Oni u analiziranom medu tada nisu našli imidakloprid, jer nisu ni imali odgovarajuće uzorke, ali su im stručnjaci Bayera tada rekli da su se uzalud trudili da razviju metodu, jer je nemoguće da se imidakloprid nađe u medu!?!!

Mi ne želimo da komentarišemo tako nešto, o tome ćemo se izjašnjavati kada se i sami budemo uverili da je tako ili da nije tako: nakon analiza! Radićemo analize i na imidakloprid i na tiametoksam, jer je najveći deo suncokretovog semena u našoj zemlji po našim saznanjima, bar što se tiče neonikotionida, tretiran sa ta dva preparata. Takođe i seme kukuruza.

Naime, postigli smo dogovor sa prof. dr Sanjom Lazić, direktorkom Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, da nakon 16. jula, kada se zaposleni u Departmanu vrate sa godišnjeg odmora, odnesemo uzorke meda i polena koji ćemo u međuvremenu prikupiti. Uzorke ćemo prikupljati sa određenih lokacija gde tačno znamo šta je i čime tretirano, pa molim sve oni koji će svoje košnice ipak locirati na takvim lokacijama da se jave da se dogovorimo. Moraćemo da postignemo dogovor i sa inspekcijom pod čijim bi nadzorom bilo uzimanje uzoraka, što ćemo učiniti narednih dana.

Cena jedne analize (meda ILI polena) iznosiće oko 6.000 dinara plus PDV. Za sve analize koje budu dogovorene sa SPOS-om, troškove će snositi SPOS. Za ostale analize, troškove će snositi onaj koji uzorke nosi na analizu. Najvažnije je da sada svako ima mogućnost da odnese uzorke i sebi razjasni šta se dešava na pčelinjaku, a ne da krivi neki nepoznati faktor ili faktor koji nije delovao.

Što se tiče uzoraka mrtvih pčela, prof. dr Sanja Lazić je obećala da će razviti metodu i za analizu pčela, pa vas molimo da uzorke mrtvih pčela držite u zamrzivaču do odnošenja na analizu.

Nama je prioritet da tačno saznamo šta se dešava kod nas. Departman za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu će na osnovu tih analiza napraviti i jedan naučni rad.

Dobro je što je laboratorija blizu terena gde se suncokret i gaji. Uskoro će analize biti dostupne i na VMA, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Najsrdačnije se zahvaljujemo prof. dr Sanji Lazić na izuzetnoj predusretljivosti i izraženoj spremnosti da nam pomogne. Bilo bi dobro da u ovoj zemlji ima više onih koji rade svoj posao stručno i odgovorno kao ona. Hvala najlepse!

Ovde možete preuzeti obrazac prijave za uključenje u ovu akciju SPOS-a. Obrazac šaljite elektronskim putem na [email protected]

PRIJAVA

Dr med. Rodoljub Živadinović

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE