SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVE CENE BAGREMOVOG, LIVADSKOG I SUNCOKRETOVOG MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.740

Već smo objavili novu cenu bagremovog meda od 3,7 evra. Sada obaveštavamo javnost da je SPOS našao kupce i za suncokretov i livadski med, tako da će pčelarima suncokretov med biti plaćan 2,2 evra, a livadski čak 3,5 evra.

 

Iako je još uvek u toku implementacija nove politike plasmana meda članova SPOS-a, pošto je SPOS našao kupca koji je trenutno spreman da plati veću cenu za određenu količinu bagremovog meda, u ovom prelaznom periodu smatrali smo da nije bilo potrebe da čekamo, već smo 1. oktobra objavili na sajtu SPOS-a da će se preostale količine bagremovog meda od 22. oktobra 2012. godine otkupljivati po novoj, višoj ceni, a po sistemu koji obezbeđuje usvojena nova politika plasmana meda članova SPOS-a. Porast cene je posledica trenutno smanjene ponude bagremovog meda na evropskom tržištu. Cena bagremovog meda za pčelare biće 3,7 evra.

Izvoznik meda će biti firma Biodvig, koja je već dostavila cenu svoje usluge, i sa njom će narednih dana, kao i sa drugim firmama pod sličnim ili nekim drugim uslovima biti potpisan ugovor o daljoj saradnji.

Trenutno je potpisan ugovor sa kupcem za isporuku 60 tona bagremovog meda, sa ugovornom klauzulom da se, ako bude dovoljno prijavljenog meda, aranžman proširi do većih količina, naravno ako meda bude bilo na tržištu Srbije, ali će dalja cena zavisiti od uslova na inostranom tržištu, a da li će biti manja ili veća, nemoguće je prognozirati.

Molimo pčelare da ŠTO PRE prijave svoje viškove bagremovog meda za prodaju, kako bismo mogli da operativno radimo i organizujemo ceo proces. Bitno je znati da bagremov  med treba da bude što svetlije boje, jer kupac, bar za sada, neće da kupuje tamniji bagremov med. Prijave šaljite mejlom na [email protected], ili na telefon 011/6128-071. Prijava mora da sadrži: Ime i prezime, društvo pčelara preko koga ste član SPOS-a, punu adresu, telefone, vrstu meda i količine meda.

Nakon velikih problema sa cenom suncokretovog meda, jer je cena na tržištu pala, konačno smo našli kupca za 80 tona suncokretovog meda po ceni od 2,2 evra za pčelare. To je maksimalna cena koja se može postići u ovom trenutku. 

Imamo i mogućnost prodaje 20 tona pravog livadskog meda po ceni od 3,5 evra, ali med mora biti zaista livadski. Napominjemo da ne prijavljujete ništa drugo sem prave livade (i ne manje količine od 600 kg!!!), jer će svaki med ići na polensku analizu, a ako ne bude livada, pčelar će morati da snosi troškove analize. Jer, nedavno je jedan pčelar ponudio livadski med, a kada je pristigla analiza, ispostavilo se da gro polena u njemu čini bagremov, lipov i suncokretov polen. A kupci vrlo dobro znaju šta žele, i to što žele – to i kupuju.

Na isti način kao bagremov, prijavite i količine suncokretovog i livadskog meda koje imate za tržište, ako vam navedene cene odgovaraju. Biodvig se obavezao da će med isplatiti u roku od 45 dana od preuzimanja.

Obaveštavamo javnost da je firma Biodvig, uprkos tragediji koja je zadesila porodicu Palić, koja je vlasnik firme, nastavila sa normalnim radom od 15. oktobra 2012. godine. Odmah je započeta i isplata meda od sredstava pristiglih u međuvremenu.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien