SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROSLAVA DOSTOJNA VREDNOG JUBILEJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.642

Društvo pčelara “Jablanica” iz Lebana proslavilo je u subotu 18. avgusta 2012. godine, vredan jubilej: 40 godina od osnivanja i uspešnog rada društva. Proslavi je prisustvovao veliki broj sadašnjih i nekadašnjih pčelara i članova njihovih porodica, članovi IO SPOS-a, Miroslav Vasiljević i Slavko Luković, predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić, Saša Milosavljević sa Visoke poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju, predsednici društava i udruženja iz Leskovca,  Bojnika, Vlasotinca, Crne Trave, Surdulice i Novog Sada. 

Sadržaj programa proslave je na najbolji način manifestovao aktivnosti i ostvarene rezultate Društva tokom minulih 40 godina.

Slavlje je započelo nastupom folklornog ansambla KUD-a “Jablaničko kolo” iz Lebana, najpre pionirskog, a zatim omladinskog sastava i Etno-pevačke grupe. Videla se prelepa slika, razigrane mladosti, koja nikog nije ostavila ravnodušnim. Potvrda za to je gromki apluuz prisutnih, kao jedina moguća nagrada, onima koji nam prirediše praznik za oči i dušu.

U Ekspozeu “Od osnivanja Društva pčelara “Jablanica” do danas”, Stanko Stoiljković osvrnuo se na najznačajnije uspehe i aktivnosti Društva, koje je nastalo 1972. na temeljima pčelarske podružnice “Pokret”, koja datira iz vremena od 1940. do 1947. Bila je ovo i prava prilika da se izrazi zahvalnost osnivačima udruženja: Ilić Vukašinu-Vuletu, prvom predsedniku društva,  Miljković Božidaru, prvom sekretaru i Sokolović Draganu prvom blagajniku, koji naredne godine biva predsednik. Zahvalnost nije izostala i svim dosadašnjim predsednicima: pokojnom Marjanović Slavku,  pokojnom Jovanović Vlastimiru, Miljković Božidaru, Milošević Jovanu, Stevanović Novici, Mitković Borivoju, Rakočević Mini, Cvetković Radovanu, Pavlović Stevi, Dušanu Kostiću i sadašnjem Jović Nebojši.

Nije bilo moguće ne spomenuti 1982. godinu, koja je u ovom kraju bila jedna od rekordnih, za koju, Kostić Svetozar, pčelar (sin pčelara Dragoljuba Kostića, učitelja iz Bošnjaca) tada kaže: “Te godine pčele su napunile sve ramove, ali je med još kuljao iz prirode, te su izašle napolje i gradile saće ispod krovova košnica, puneći ga medom”.

Za značajan doprinos u organizovanju Društva i njegovom uspešnom funkcionisanju zaslužnim pojedincima i udruženjima uručene su zahvalnice.

U pozdravnoj reči Slavko Luković, član IO SPOS-a, osvrno se na najznačajnije aktuelne aktivnosti i programe IO i predsednika SPOS-a.

Predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić čestitao je slavljenicima jubilej i ukazao na njihov doprinos razvoju i unapređenju pčelarstva jablaničkog okruga. Tim povodom, podsetio je, 2010. Društvu je  dodeljena “Zlatna plaketa Asocijacije”, a Opštini Lebane “Velika plaketa Asocijacije”. Posebno im je čestitao na jedinstvu koje je održano tokom svih četrdeset godina, imajući u vidu, gotovo da nema većeg mesta u Srbiji koje nema najmanje dva udruženja pčelara.

Značajan jubilej krunisan je još jednim značajnim činom, bratimljenjem Društva pčelara “Jablanica” sa udruženjima pčelara “Prof. Jovan Živanović” iz Novog Sada, “dr Bogoljub Konstantinović” iz Kruševca i “Hajduk Veljko” iz Negotina. Povelje o bratimljenju potpisali su njihovi predsednici, Nebošja Jović, Đorđe Sovilj, Dragoljub Manojlović i Slavko Luković.

I kao što uvek biva, kada su velika slavlja u pitanju, sve se završava u restoranu, svečanim ručkom uz muziku i veselje. Veselilo se i nazdravljalo do kasnog popodneva, a imalo je i zbog čeka. Jubileji su retka prilika. A ovaj je vredelo dostojno obeležiti.

Vlastimir Spasić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien