SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRIZNANJE LAZAREVAČKIM PČELARIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.473

Lazarevački pčelari su 15. jula, nenadano dobili veliko priznanje.

Naime, na proslavi Polaganja rize Presvete Bogorodice, koja je krsna slava Centra za borbu protiv bolesti zavisnosti „Zemlja živih“ u Brajkovcu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, je dodelio arhijerejsku zahvalnicu udruženju pčelara „Budućnost“ iz Lazarevca. U priznanju se navodi da su „revnost za Slavu Božiju i staranje o crkvi njegovoj, vrline koje je pokazalo udruženje“, a da se dodeljuje za „nesebičnu ljubav i pažnju ukazanu Zemlji živih“.

Udruženje pčelara „Budućnost“ aktivno pomaže ovu duhovnu zajednicu od juna 2009. godine, a kao donacije su prilagane košnice, rojevi, vrcaljka, sitan alat i pribor, šećer, pogače, lekovi… Sve vreme je bila obezbeđena i stručna pomoć i obuka. Za slavu zajednice, pored ostalog, na poklon je predat i apigard.

Treba posebno istaći posvećenost štićenika pčelarstvu. Svi momci koji su se prihvatili pčelarskih obaveza, to su uradili sa puno ljubavi i interesovanja. Do sada su svake godine imali po dva vrcanja meda, bagremovog i livadskog. Formira se i nešto rojeva, tako da se broj društava lagano uvećava, i sada iznosi 26. Med se redovno nalazi u ishrani, i posebno je cenjen, a propolis je dozvoljeno i izuzetno korišćeno lekovito sredstvo. Nije daleko ni dan kada će neko od štićenika, nakon izlaska iz zajednice, započeti samostalno da pčelari. Upravo zbog toga ovo priznanje godi, ali i obavezuje da se nastavi sa daljim radom i pružanjem pomoći.

 

Dipl. inž. Goran Čakardić


 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien