SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRIJUMF NAUKE KROZ PRAKSUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.174

Realizacija programa XVII Međunarodnog stručnog seminara “Zima uči šta raditi leti”, održanog na Vlasinskom jezeru, u subotu 23. juna 2012. godine, potvrdila je dva temeljna principa u radu Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša. Prvi je realizacija obrazovanja pčelara kroz maksimalnu sintezu nauke i prakse, a drugi afirmacija pčelara, pčelarskih organizacija i prirodnih potencijala sa perifernih područja.

Udruženje pčelara Crna Trava i njegov predsednik Blagoje Radovanoviuć uz pomoć Opštine Crna Trava u potpunosti su opravdali poverenu organizaciju seminara i na najbolji način pokazali da pčelarstvo ovog kraja ima prirodne i ljudske potencijale i da predsavlja značajnu delatnost kao način ekonomskog opstanka.

Broj pčelara koji su pratili seminar, nadmašio je i najoptimističnija očekivanja organizatora. Blizu 200 pčelara iz 18 društava i udruženja iz Srbije i iz Kumanova (Makedonija), nametnuli su organizatoru problem u pogledu kapaciteta sale i broja mesta za sedenje.

Preko 30 pčelara Društva pčelara “Beograd” program su ostvarili kroz svojevrsnu dvodnevnu ekskurziju. Prvog dana, u petak, 22. juna, obišli su istorijski spomenik “Ćele Kula”u Nišu i proveli kratko vreme u razgovoru sa pčelarima Udruženja pčelara “Niš” i predsednikom Asocijacije. Zatim je usledio obilazak proizvodnih pogona firme Apitrade, Zvonimira Vasića iz Leskovca.

Istog dana, popodne, za njih je počeo praktični deo seminara, posetom paviljonskog pčelinjaka na Vlasinskom jezeru, Dobrivoja Aleksića iz Vranja. Vreme provedeno na ovom pčelinjaku predstavljalo je pravi trijumf nauke u praksi u realizaciji prof. dr. Zorana Stanimirovića i njegovih saradnika doc. dr Jevrosime Stevanović i asistenta Predraga Simeunovića, sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Ocena terena, pašnih uslova, stanja u košnici i dijagnostika na osnovu vidljivih znakova bili su pravi način da prof. Stanimirović ukaže na praktične mere i postupke u sanaciji stanja, koje se manifestuje kroz hronično slabljenje pčelinjih zajednica.

Zvanični deo seminara počeo je posetom pčelaru Jovici Bosiću na pčelinjaku u selu Kamenjari u opštini Vlasotince. Nakon kratkog predstavljanja domaćina i Udruženja pčelara Vlasotince, od strane predsednika Staniše Stojanovića, usledila je praktična demonstracija primene nauke u praksi, ponovo u ulozi prof. Stanimirovića.

Pristup košnici, rad sa pčelama i ramovima, bez pčelarske kape, u šorcu i majici kratkih rukava, i reklo bi se „bioenergetski“ postupak smirivanja pčela, golim rukama, izazvao je posebno interesovanje prisutnih pčelara.

Nakon kašnjenja, zbog dužeg zadržavanja na pčelinjaku od planiranog, teorijski deo seminara počeo je predavanjem asis. mr Aleksandra Uzunova, sa Fakulteta poljoprivrednih nauka i hrane u Skoplju (Makedonija). Kroz prezentaciju uticaja relevantnih faktora (zaliha hrane, količina otvorenog i zatvorenog legla u periodu od marta do oktobra, lokacija pčelinjaka, orijentacija košnica po stranama sveta, grupisanost košnica…) na uspešnost prezimljavanja pčela i potrošnju hrane tokom zimovanja (od oktobra do marta) mr Uzunov je dao prikaz rezultata zajedničkog trogodišnjeg istraživanja Fakulteta poljoprivrednih nauka i hrane u Skoplju, Instituta za pčelarstvo Kirhajn iz Nemačke, i Poljoprivrednog instituta Slovenije.

Predavanja prof. dr Zorana Stanimirovića i doc. dr Jevrosime Stevanović, predstavljala su temeljnu analizu uslova i posledica nastanka nozemoze kod pčela. Precizna intervencija prof. Stanimirovića, u pogledu prevencije i terapije, sigurno je kod prisutnih pčelara otklonila dilemu da je nozemoza fantomska bolest i  da nije nepremostiv problem.

Predavanje prof. dr Dušana Banjca i kroz odgovore na pitanja prisutnih, doprinelo je u razjašnjavanju nekih mera i postupaka, u prevenciji pojave i širenja zaraznih bolesti pčela.

Odjeci 17. Međunarodnog stručnog seminara za pčelare, nadam se, ostvariće zadovoljavajuće domete. Konačnu ocenu o tome daće budućnost pred nama. Jedina primedba koja se mogla čuti od prisutnih pčelara, je “gužva” i nedovoljan broj mesta za sedenje. Uprkos tome, neko je i u tome video uspeh  seminara. 

Predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien