SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELE I MATEMATIKADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.309

U Beogradu je u toku Velika matematička izložba “Računam na matematika” na kojoj je izložen eksponat “Pčele i matematika”, autora Ivana Umeljića, koji se sastoji od za ovu priliku specijalno konstruisane košnice za posmatranje, velikog broja fotografija, kao i pratećih objašnjenja koja ilustruju matematičke aspekte života pčela. Izložba je otvorena do 28. maja, svakog dana od 10h do 20h u galerijskom prostoru Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj 5.

U petak 4. maja, u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5), u okviru velike naučnopopularne manifestacije M3 (Maj mesec matematike) otvorena je Velika matematička izložba „Računam na matematiku“. Izložbu u saradnji sa brojnim partnerima organizuju Centar za promociju nauke i Matematički intitut Srpske akademije nauka i umetnosti (MISANU) uz podršku Nemačkog matematičkog društva. Pokrovitelj manifestacije Maj mesec matematike je akademik Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), a međunarodni pokrovitelj je prof. dr Ginter Cigler, jedan od vodećih nemačkih matematičara XXI veka i najznačajnijih popularizatora nauke u Evropi.

Na centralnoj izložbi manifestacije Maj mesec matematike, Velikoj matematičkoj izložbi “Računam na matematiku” predstavljen je veliki broj do sada neviđenih interaktivnih eksponata i interaktivnih sadržaja kojima je cilj da matematiku prikažu onakvom kakva ona zapravo jeste – kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke. Kao originalan i jedini živi eksponat, organizatori su u najavi izložbe posebno izdvojili eksponat “Pčele i matematika”, autora Ivana Umeljića. Eksponat je sačinjen od specijalno za ovu priliku konstruisane i izrađene košnice za posmatranje (više o ovoj košnici, kao i o postavci „Pčele i matematika“ u novom broju „Pčelarskog žurnala“), velikog broja originalnih fotografija Veroljuba Umeljića, kao i pratećih objašnjenja koja ilustruju matematičke aspekte života pčela. Glavni deo postavke odnosi se na geometriju i arhitekturu pčelinjeg saća, ali i na pčelinji prostor, Fibonačijev niz (niz brojeva, od kojih svaki naredni broj predstavlja zbir prethodna dva člana niza)…

Pored ovog eksponata, posetioci svih uzrasta imaju priliku da pogledaju i specijalno dizajniranu Galtonovu dasku, da pogledaju izložbu “Sve je broj”, švajcarskog umetnika Eugena Josta, kao i postavku “Vizuelna matematika” profesora Jablana Slavika.

Tokom maja u galerijskom prostoru Robne kuće Beograd, posetioci mogu učestvovati i u igri Tangram, koja je bila jedna od velikih strasti Napoleona Bonaparte i Edgara Alana Poa, pokazati koliko su snalažljivi u Lavirintu, rešavati jednačine kako bi sprečili potonuće piratskog broda ili pak provozati Kococikl (bicikl sa kvadratnim točkovima), složiti slagalicu Tetraksis, takmičiti se u slaganju Rubikove kocke i još mnogo toga.

Centar za promociju nauke je u okviru Maja meseca matematike, 10. maja organizovao jednodnevnu stručnu radionicu za naučne novinare iz vodećih medija u Srbiji. U okviru radionice organizovane u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), predavanje je održao nemački naučni novinar i popularizator nauke Tomas Fokt. U radionici je učestvovao i Ivan Umeljić, urednik “Pčelarskog žurnala”.

Ulaz na Veliku matematičku izložbu koja je do 28. maja otvorena svakog dana od 10h do 20h je besplatan.

Više o ovoj zanimljivoj izložbi pogledajte na sajtu www.pcelarskizurnal.com

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien