SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U SLAVU USPEHA I PČELEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.113

Pčelari Vlasotinca, danas, 5. maja, prvi put proslaviše krsnu slavu – Đurđevdan. Proslaviše na način kako je u tradiciji i običaju da se ovaj svetac slavi, van sela ili grada, u prirodi, na livadi ili proplanku, u našem slučaju pčelinjaku, pored reke, uz jela i pića, uz obavezno prase na ražnju. A da sve tako bude pobrinuo se ovogodišnji domaćin slave Zoran Krstić, na svom pčelinjaku u mestu Svođe.

Bila je ovo i prilika za Zorana da nas uveri da je podjednako dobar majstor i za prase na ražnju i za pčelarski zanat. U 55 DB košnica, pčelinje zajednice su u “top-formi” za bagrem, koji se u ovom kraju tek zabeleo. Četvorodelni oplodnjak specijalne konstrukcije, univerzalni zbeg jednostavne konstrukcije, samo su deo Zoranovih majstorija. Posebno interesovanje oko 30 prisutnih pčelara, vladalo je za dizalicu za podizanje i prenos košnica i medišta, podesivu za sve dimenzije košnica, sopstvene konstrukcije i izrade. Zoran inače, sve sam izrađuje: košnice, alat, opremu i pribor.

A kao i što biva, svaka slava je prava prilika za osvrt na ostvarene uspehe i rezultate. Pčelari Vlasotinca imaju čime da se pohvale. Predsednik udruženja Staniša Stojanović,  podsetio je samo na najznačajnije. Pre svega, realizovan je vrlo sadržajan program zimskog ciklusa obrazovanja, u okviru kojeg su pčelari mogli da čuju  vrlo kompetentne predavače sa  aktuelnim temama i najnovijim naučnim i praktičnim saznanjima iz oblasti pčelarstva. Sa ovog područja, u 2010. godini otkupljeno je43 tone, a u 2011. 60 tonabagremovog meda. Posebno je istakao vrlo dobru saradnju sa opštinskim strukturama, okolnim udruženjima pčelara i Asocijacijom. U pogledu masovnosti, na planu zdravstvene zaštite pčela, ovo udruženje, već nekoliko godina, prednjači ne samo u regionu već i u Srbiji. Od prošle godine udruženje je dobilo i svoje prostorije iz opštinskog fonda.

U svojoj zdravici, predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić čestitao je pčelarima na postignutim rezultatima, pre svega kroz visoku organizovanost, pod vođstvom neumornog predsednika Stojanovića. Posebno je istakao pozitivne odjeke rada na temu: „Kvalitet bagremovog meda sa područja Vlasotinca” prezentovanog na Simpozijumu Apimondije “Apiecotech” u Beogradu, februara 2012.

Uspeh udruženja i pojedinaca krunisan je uručivanjem priznanja Asocijacije i SPOS-a. Za značajan doprinos  na razvoju i unapređenju pčelarstva udruženju je dodeljena „Srebrna diploma Asocijacije“.

Dobitnik zlatne medalje SPOS-a i zvanja „Zaslužni pčelar Srbije“ za 2011. godinu je Zoran Krstić. Najviše priznanje SPOS-a, diploma „ Prof. Jovan Živanović“ dodeljena je Staniši Stojanoviću. Zvanje „Počasni član SPOS-a“ dodeljeno je  Jovanu Stojanoviću. Dobitnici „Zahvalnice SPOS-a“ su: Jovica Bosić, Slađan Tasić i Dragan Jović, „Pohvalnice“ Mihajlo Živković i „Povelje“ Dragan Stevanović.

Šta nam je drugo preostalo, nego da nastavimo sa slavljem uz, kako rekosmo na početku, majstorsko pečenje i hladno piće i naravno, uz „vince iz Vlasotince“. Slavilo se, a imalo je i čemu: uspehu, pčeli i proleću.

Vlastimir Spasić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien