SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSETA MAKEDONIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.331

Od 5. do 7. 4. 2012. godine četvoročlana delegacija DP „Dunav“ u kojoj su bili Pokrajac Slavoljub, Medić Rade, Ivošević Mihajlo i Stevanović Rade posetili su pčelare DP „Matica“ u Vinici, R. Makedonija, sa kojima je grad Apatin potpisao sporazum o bratimljenju.

Po dolasku u Vinicu, sačekala nas je grupa pčelara sa predsednikom Dončev Marijančom i gradonačelnikom Vinice gos. Dončev Emilom, a koji su Jula 2011 godine bili naši gosti u Apatinu. Nakon smeštaja u hotelu, obišli smo privatnu firmu „Makprogres“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša, a potom nastavili  druženje sa našim domaćinima, obilaskom grada i uz priče o pčelama ostadošmo do kasno u noć u nekom od kafića.  Narednog dana obišli smo pčelinjake Ilče Kostadinova-dva pčelinjaka, Kire Arsova, Zvonka Jovanova i Marijanča Dončeva, u čemu nas nije sprečila ni jutarnja kiša, te smo se uverili da naši domaćini imaju lepe i velike pčelinjake sa jakim društvima, koji su postavljeni po okolnim brdima. Posetili smo gradonačelnika Vinice gos. Emila Dončeva  a zatim obišli  centar grada, muzej u Vinici u kome su izloženi eksponati iz 5 i 6 stoljća. Po obilasku pčelinjaka , druženje smo nastavili u restoranu „Savaro“ uz razne kulinarske specijalitete.
Nakon kratkog popodnevnog odmora, naši domaćini su nas odveli na pčelarsku zabavu, gdje smo uživali u druženju sa  pčelarima uz muziku, razna jela i pića, sve do kasno u noć.
Narednog dana, u prepodnevnim časovima obišli smo pčelinjake Marijančo Dončeva (drugi pčelinjak),  Mijalčo Ivanova, Sime Petrova, Saška Anastasova i Mladena Stoimenova gdje su nas naši domaćini darivali poklonima.  U 10,30 časova prisustvovali smo pčelarskom doručku na pčelinjaku Mladena Stoimenova, povodom pčelarske slave na Blagovest, na kojoj su prisustvovali predstavnici iz susedne dve opštine i predsednik Nacionalnog pčelarskog saveza Bugarske Plamen Ivanov, koji je održao kraće predavanje na pčelinjaku domaćina skupa.
Zahvaljujem se svim pčelarima „Matice“ iz Vinice, a posebno predsedniku udruženja Marijanču Dončevu, zatim Zvonku Jovanovu i Ilči Kostadinovu na nezaboravnom druženju u njihovom gradu.

 

Rade Stevanović


 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien