SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NIJE PUSTA PUSTA REKADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.776

Da nijedan kraj Srbije ne sme i ne treba da bude zapostavljen, bar kada je pčelarstvo u pitanju, potvrđuje seminar za pčelare, održan 3. aprila 2012. u Bojniku, pod simboličnim nazivom “Nije pusta Pusta Reka”. Seminar, kome je prisustvovalo oko 50 pčelara iz Puste Reke i Jablanice, najveći je skup pčelara ovog kraja.
Nakon mnogo pokušaja, aktuelnom predsedniku Udruženja pčelara opštine Bojnik, konačno je uspelo da okupi i organizuje pčelare, da ih animira u pravcu udruživanja i zajedničkog delovanja. Ovaj put u potpunosti je uspeo jer je imao veliku pomoć Odseka za poljoprivredu opštine Bojnik, Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije (RAPOJS) i novoizabranog, vrlo ambicioznog potpredsednika udruženja Dragana Nikolića.  
Seminar je imao dve tematske celine: Metode i postupci intenzivnog prolećnog razvoja i Projekcija programa brendiranja i zaštite geografskog porekla meda sa planine Radan.
U prvom delu, predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić, održao je predavanje na pomenutu temu, u kojem su dominirali primeri iz prakse i sopstvenog iskustva. Svi prezentovani načini i postupci podsticaja na intenzivan rast i razvoj pčelinjih zajednica, praktično su demonstrirani na pčelinjaku Zorana Zdravkovića, na periferiji samog Bojnika. Bio je ovo još jedan primer sinteze teorije i prakse, principa koji je maksimalno zastupljen u programima Asocijacije, kada je u pitanju obrazovanje pčelara.
U drugom delu seminara, pokrenuta je inicijativa za brendiranje i zaštitu geografskog porekla meda sa područja planine Radan. Ideju su podržali i izrazili spremnost za aktivno učešće u njenoj realizaciji i Dušan Kostić ispred UP “Jablanica” iz Lebana i Milisav Miletić ispred UP iz Medveđe. Sama ideja je naišla na široku podršku prisutnih pčelara, svesni da je planina Radan pravi dragulj među planinama Srbije i da kao značajan botanički lokalitet pruža veoma povoljne uslove za proizvodnju originalnog kvaliteta meda sa ovog područja.
Sa ovog skupa lokalni medji su snimili priloge, a za lokalnu TV 4S izjave su dali Milorad Stanimirović, predsednik Društva iz Bojnika, i Vlastimir Spasić, predsednik RAPOJS-a.
Uveren sam da je ovaj skup pčelara skrenuo pažnju lokalne samourave i šire društvene zajednice i podsetio da pčelarstvo, kao značajan privredni, poljoprivredni, ekonomski i ekološki potencijal, može da bude od  presudnog uticaja na sudbinu ovoga kraja.

Vlastimir Spasić
Predsednik RAPOJS-a

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien